Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Kegel Egzersizleri Nedir? Nasıl Yapılır?

Kegel Egzersizleri Nedir? Nasıl Yapılır?

Kegel egzersizleri nedir? Nasıl yapılır?

Kegel egzersizleri bilinen diğer adıyla pelvik taban egzersizleri, kadınlarda vajina etrafındaki kasların güçlendirilmesi için yapılan egzersizlerdir. Kegel egzersizleri düzenli yapıldığı takdirde; bu kaslar kuvvetlenerek idrar kaçırma, rahim sarkması gibi birçok sorunun önüne geçer. Peki kadın sağlığı için oldukça faydalı olan kegel egzersizleri nasıl yapılır? En doğru yöntem hangisidir. Yazımızda inceleyelim.

Kegel egzersizleri için pelvik kasımı nasıl bulacağım?

Kegel egzersizi yaparken ilk önce, pelvik taban kasınızı bilmeniz gerekmektedir. Pelvik taban egzersizleri aynı zamanda boş mesane ile yapılacağından ilk yapılması gereken; tuvalete giderek idrarınızı yapmaya başlamanızdır. Normal şartlarda idrar yaparken kegel egzersizleri yapılmaz, yalnızca kasınızı bulmak için kası tutarak, hareket ettirmeme işleminizi burada yapabilirsiniz. Tuvalette hızlı bir şekilde idrarınızı yapmaya başladıktan hemen sonra, idrar yapımını durdurun. Burada geriye çekildiğini hissettiğiniz kas, sizin pelvik kasınızdır. Egzersizleri yapmaya başlarken de; bu kası hatırlayarak, egzersize başlamanız en doğrusu olacaktır. Bu kası bulduğunuza göre, kontrol etmeye de hazırsınız demektir!

Kegel egzersizleri nasıl yapılır?

Kegel egzersizlerini, herhangi bir pozisyonda yapmaya başlayabilirsiniz. Ancak bu egzersizleri uzanırken yapmak kegel için oldukça idealdir. Pelvik taban kaslarınızı sıkın ve 5 saniye boyunca tutun. 5 saniye dinlendikten sonra bu işlemi 3 4 defa tekrarlayın. Daha sonra ise süreyi arttırarak, kasınızı 10 saniye boyunca kasılı tutun. Kasılma sonrasında kasınızı 10 saniye dinlendirin. Bu egzersizleri günde 3-4 defa tekrarlayabilirsiniz. Burada en doğru ve önemli nokta; doğru kası sıktığınızdan emin olmanızdır. Karın ve bel bölgelerinizde ağrı hissediyorsanız, bu egzersizi yanlış yaptığınız anlamına gelir. Egzersiz esnasında, nefesinizi tutmanıza gerek yoktur.

Kegel egzersizlerinin faydaları nelerdir?

Kegel egzersizlerinin, kadın sağlığı bakımından birçok faydası bulunmaktadır. Kegel egzersizleri;

  • İdrar kaçırma problemlerini önler.
  • Rahim, mesane, bağırsak sarkmalarının önüne geçer.
  • Kadınlarda cinsel doyumu sağlar ve haz alma süresini arttırır.
  • Doğum sonrası vajinanın eski sıkılığına gelmesini sağlar.
  • Cinsel isteksizliği ortadan kaldırmada etkilidir.
  • Vajinusmus tedavisinde kullanılır.
  • Anne adaylarını normal doğuma hazırlar.
  • İç organların sağlıklı çalışmasına katkı sağlar.
  • Doğum sonrası ağrıları aza indirir.
  • Menopozun etkilerini azaltır.

Benzer Yazılar

Böbrek Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıldır?
Böbrek Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıldır?

Birçok kanser örneğinde olduğu gibi, böbrek kanserinin de nedeni tam olarak bilinememektedir. Yapılan araştırmalar, bazı durumların risk oluşturabileceğini gösteriyor

Devamı

Varikosel Baba Olmanıza Engel Değil!
Varikosel Baba Olmanıza Engel Değil!

Varikosel, kısırlık problemi yaşayan kişilerin hemen hemen %30’u ile %40’ında görülen, testisteki toplardamarların varisleşmesi yani damar genişlemesi durumudur.

Devamı

Kegel Egzersizleri Nedir? Nasıl Yapılır?
Kegel Egzersizleri Nedir? Nasıl Yapılır?

Kegel egzersizleri bilinen diğer adıyla pelvik taban egzersizleri, kadınlarda vajina etrafındaki kasların güçlendirilmesi için yapılan egzersizlerdir. Kegel egzersizleri düzenli yapıldığı takdirde; bu kaslar kuvvetlenerek idrar kaçırma, rahim sarkması gibi birçok sorunun önüne geçer.

Devamı

Kortizon Nedir?
Kortizon Nedir?

Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kortizon, böbreküstü bezlerinde üretilen oldukça önemli bir hormondur. Vücuda birçok faydası olan ve ilaçlara da katılan kortizon, fazla kullanıldığında veya üretildiğinde ise pek çok ciddi hastalığa sebep olabilir.

Devamı

Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Tam olarak sebebi belirlenmemiş olan bu hastalığın her yaşta görülmesi mümkün olduğu gibi, çoğunlukla 60 yaş üstünde görüldüğünden ileri yaş hastalığı olarak düşünülebilir.

Devamı

Üreplasma Nedir?
Üreplasma Nedir?

Kadınlar ve erkeklerin ürogenital sistemlerinde, çeşitli mikroorganizmalardan kaynaklanan enfeksiyonlar görülebilir.

Devamı

Yenidoğan Testis Torsiyonuna Dikkat!
Yenidoğan Testis Torsiyonuna Dikkat!

Testisler anne karnında gelişirken böbrek bölgesinde oluşur. Testisin damar ve sinirleri böbrek bölgesinden gelir. Yani uzun bir sap ile aşağıya iner. Bu yerleşme tam anlamıyla olmayabilir. Herhangi bir yerde takılı kalır.

Devamı

İyi Huylu Prostat Büyümesi Nedir
İyi Huylu Prostat Büyümesi Nedir

Prostat hastalığı genellikle ilerleyen yaşlarda idrar yollarında görülen, idrar kesesinin alt kısmında mesane çıkışanda bulunan idrar kanalının etrafına..

Devamı

Sistit Nedir? Tedavisi Nasıldır?
Sistit Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Sistir, idrar yollarının iltihaplanması anlamına gelmektedir. Üreme sisteminde en sık gördüğümüz hastalıklardan birisi olan sistitin görülme oranı, kadınlarda daha yüksektir. Zamanında tedavi edilmemesi durumunda ise, böbrekleri de olumsuz yönde etkiler ve mesane ile böbreklerde kalıcı hasarlara yol açabilir.

Devamı

Cinsel Yaşam Hamileliğin Kaçıncı Ayına Kadar Devam Edebilir?
Cinsel Yaşam Hamileliğin Kaçıncı Ayına Kadar Devam Edebilir?

Hamile iken cinsel yaşamın ne kadar sürdürülebilir olduğu anne adayları için en merak edilen ve onları en çok endişelendiren konuların başında gelir.

Devamı