Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Polip Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Polip Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Polip nedir?

Polip vücutta belirli alanlarda ve genellikle bilinmeyen sebeplerden kaynaklı oluşan genellikle küçük yapıda var olan tümörlerdir. Bazı polipler küçük yapılara sahipken bazıları ise santime ulaşabiliyor. Çoğunlukla kanserleşmeye eğilimli değillerdir. Polipler çoğu kişinin vücudunda mevcuttur. Ama sağlık açısından problem yaratmadığı için fark edilmeyebiliyorlar. Poliplerin en sık rastlanan bölgeleri; rahim, rahim ağzı bağırsaklar olarak sıralanabilir. Rahim bölgesinde oluşan polipler gebeliğe engel olabilirler. Poliplerin boyutları büyüdükçe kişide belirtiler oluştururlar. Kendiliğinden iyileşebilecek bu polipler düzenli takiple kontrol altında tutulabilirler. Kişiye zarar verme durumunda, kanserleşme görüldüğünde cerrahi işlemle alınabilirler.

Polip belirtileri nelerdir?

Polipler bilinmeyen nedenler ile hiçbir müdahale gerektirmeden yok olabilirler. Küçük yapıda oluşan polipler çok ciddi şikayetler göstermez. Bu nedenle farklı hastalıklara bağlı olarak bakıldığında tespit edilebilirler. Bu sebeple çoğunlukla alınmaları gerekmez. Boyutları büyük olduğunda kişide rahatsız edici şikayetler doğurabilirler. Belirtilerin büyüklüğü boyutuna göre değişiklik gösterebilirler.

Rahim ağzında oluşan poliplerde genellikle; düzensiz ilerleye kanamalar, cinsel ilişki de oluşan ağrılar, adetin yoğun gelmesi ve kısırlık belirtiler olarak sayılabilir. Safra kesesinde oluşan poliplerde sarılık ve bulantı görülebilir.

Polip neden oluşur?

Poliplerin oluşma nedeni tam olarak bilinmemektedir.  Fakat polip riskini arttıran bazı durumlar söz konusudur. Rahimde olan endometrial poliplerde fazla olan östrojenin tetiklediği söylenebilir. Bazı kanser tedavisinde kullanılan ilaçların da polip riskini arttırdığı gözlemlenmiştir. Ses tellerinde var olan poliplerin ise alkol ve sigaraya bağlı oluştuğu söylenebilir. Bunun yanı sıra ailede polip öyküsü bulunması ve genetik yatkınlıkta örnek gösterilebilir.

Polip çeşitleri nelerdir?

Polipler ortaya çıktıkları yerlere göre farklı çeşit ve isimlerde gösterilirler. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

Endometrial polip, safra kesesi polipleri, ses telleri polipleri ve bağırsak polipleri olarak sıralanabilir.

Polip teşhisi nasıl konur?

Polip teşhisinde genellikle boyutu küçük olanlarda belirti görülmez. Bu nedenle belirti vermeyen polipler, farklı hastalıkların verdiği belirtilerin araştırılması ile ortaya çıkarlar. Görüntüleme ve muayene esnasında saptanırlar. Küçük yapıdaki polipler ultrasonik araştırmalar sonucunda da kendilerini belli etmezler. Dokudan alınan örnek ile laboratuvar incelemesi sonucunda saptanırlar. Rahim de oluşan polipler ise adet kanamasının aşırı yoğunluğu ile ortaya çıkarlar. Ultrasonik incelemeler ve histereskopi ile görülürler. Daha sonra patolojik incelemeye alınırlar.

Benzer Yazılar

Rahim Ağzı Kanseri ve İlerlemiş Rahim Ağzı Kanseri
Rahim Ağzı Kanseri ve İlerlemiş Rahim Ağzı Kanseri

Rahim ağzı kanseri daha çok gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde daha sık görülen kanser türüdür.

Devamı

Yenidoğan Tarama Testleri Nedir?
Yenidoğan Tarama Testleri Nedir?

Yenidoğan tarama testleri yaşamın ilk evrelerinde istenilen belirtilerin verilmemesi ile bebeğe ilerde sıkıntılar yaşatmaması adına sağlık için yapılan tarama testleridir.

Devamı

Gebelik ve Astım Hakkında Her Şey
Gebelik ve Astım Hakkında Her Şey

Gebelik süresince en önemli olan astımı olan anneleri,

Devamı

Kızlık Zarı Dikimi
Kızlık Zarı Dikimi

Kızlık zarı dikimi, bekaretini kaybetmiş kadınların tekrar ilişkiye girdiklerinde kanama olması açısından yapılan bir ameliyattır.

Devamı

Cinsel Tiksinti Bozukluğu Nedir?
Cinsel Tiksinti Bozukluğu Nedir?

Cinsel Tiksinti Bozukluğu Nedir?

Devamı

Riskli Bir Gebelik Geçirirsem?
Riskli Bir Gebelik Geçirirsem?

Riskli gebelik, anne ve bebek hayatlarını tehdit eden çok önemli bir problemdir. Bazen gebelik takibinde riskli bir hale gelir, bazen de anne adayının daha önceki sağlık problemlerinden dolayı en başında gebelik riskli başlar.

Devamı

Vajinal Enfeksiyonlardan Korunmak İçin 5 Öneri
Vajinal Enfeksiyonlardan Korunmak İçin 5 Öneri

Genital bölgedeki kuruluk ve temizlik enfeksiyonu önlemek yolunda yardımcı olacaktır.

Devamı

AMH Nedir?
AMH Nedir?

Kısaca AMH olarak bilinen Anti Müllerian Hormonu kadınlardaki yumurtalık rezervinin kalitesini gösteren bir hormondur.

Devamı

Vajinismus Nedir? Neden Olur?
Vajinismus Nedir? Neden Olur?

Vajinismus, vajen bölgesindeki kasların istemsiz kasılması sonucu meydana gelerek, bir cinsel fonksiyon bozukluğu oluşturur. Bu durumda, kadın isteğiyle cinsel ilişkiye girmek ister; fakat kendi iradesi dışında kasılır ve penisin vajinadan içeri girmesini önler.

Devamı

Cinsel İlişkide Neden Ağrı Olur?
Cinsel İlişkide Neden Ağrı Olur?

Cinsel ilişkide ağrı, acı hissi gibi hisler disparoni olarak tanımlanmaktadır.

Devamı