Yumurtalık Kisti
Yumurtalık Kisti Belirtileri Nelerdir?
Yumurtalık kistlerinin bazıları minimaldir ve belirtilere sebep olmazlar. Bazıları ise kendi kendine geçer.
Bu kistler ilişki esnasında veya kanama gibi durumlarda ağrıya neden olabilirler. Bu kistleri iyi ve kötü huylu olarak ayırabiliriz. Genellikle görülen kistler iyi huylu olarak belirti verir. Görülen kistler belirti vermeyebilir. Doktor tarafından detaylı rutin kontroller ile fark edilebilirler.
Belirtileri sıralamak gerekirse şu şekilde maddeleyebiliriz;
Adet düzensizlikleri,
Karın veya kasık ağısı,
Karında şişlik,
Sindirim sistemi bozuklukları,
İdrar yolu şikâyetleri
Yumurtalık Kisti Sebepleri Nelerdir?
Yumurtalık kistlerinin en önemli sebeplerinden biri hormonsal düzensizliktir. Çok fazla radyasyona maruz kalmak kist oluşumuna neden olabilir.
Yumurtalık Tanısı Nasıl Konur?
Ultrason ile tanı konulur. Kistlerin genel durumuna bakıldığında ise ultrasonu çekilen hastanın yaşına, kistin şekline ve hassaslığına bakılır.
Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Kasık ağrıları, iştah kaybı ve mide bulantısı gibi sorunlar yumurtalık kanseri belirtileri arasında görülür. Bu gibi durumlarda doktora başvurulması gerekir.
Yumurtalık Kisti Çeşitleri?
İşlevsel Kistler: Doğurganlık döneminde sıklıkla görülen kistlerdir.
Folikül Kistler: Foliküllerin büyümesiyle ortaya çıkar. Adet döneminden sonra kendiliğinden kayıp olabilirler. Bunun içinde doğum kontrol hapı önerilir.
Corpus Luteum Kistleri: Bu kistlerde adet gecikmesi oluşur. 8-10 cm boyutlara çıkabilirler. Folikül kistler gibi doğum kontrol hapı tedavisi uygulanabilir ama bu kistlerde kaybolma süresi uzayabilir.
Endometrioma: Over dokusunda biriken içi kahverengi kanla birikmiş olan kist oluşumudur.
Polikistik Over Hastalığı: Uzun süren yumurtlama dönemi ile alakalı bir kist durumudur. Gelişimlerinin durması ile yumurtalıklarda kist oluşumu başlar.
Dermoid Kist: Teratom kisti olarak adlandırabileceğimiz kist türüdür.
Kistadenom: Yumurtalıkları dış bölgeden saran iyi huylu tümör oluşumudur.
Yumurtalık Kisti Tedavileri?
Kistler herhangi bir rahatsızlık vermiyorsa bu kistler kısa bir süre izlenir. Olumsuz etkilemeyen bu kistler 1-2 ayda 1-2 ayda kendiliğinden geçer. Fakat büyük ve rahatsızlık veren seviyedeki kistlerde doktorunuz hormon veya ameliyat tedavisi uygulamayı önerebilir.
Yumurtalık Kisti Nüks Eder Mi?
Kistler tedavi edildikten sonraki 6 aylık süreçte takip edilir. Kötü huylu riskler tekrar edebilir. Ama iyi huyluysa nüksetme oranı çok düşüktür.
Benzer Yazılar
Endometriozis, genç kadınlarda görülen iyi huylu fakat çoğunlukla ağrılı kronik bir hastalıktır. Hastalık ağır vücutsal ve ruhsal problemler yaratmasına ve miyomlardan sonra, kadınlarda en sık görülen iyi huylu hastalık olmasına rağmen genelde hafife alınmaktadır.
Gestasyonel Diyabet yani gebelik şekeri, ilk kez gebelikte saptanmış kan şekeri yüksekliği demektir.
Rahim ağzındaki ve vajinada yer alan küçük bezelerden salgılanan sıvıya vajina akıntısı denir. Salgılanan bu sıvı; oluşan döküntüleri ve eski hücreleri yok etmek için her gün vajinadan akar, üreme sistemi ve vajinayı sağlıklı tutmasını sağlar.
Kısaca AMH olarak bilinen Anti Müllerian Hormonu kadınlardaki yumurtalık rezervinin kalitesini gösteren bir hormondur.
Hamilelik döneminde kadınlar cinsel isteklerinin değiştiğini söylemektedir. Bazı kadınlar cinsel isteklerinin arttığını bazı kadınlar ise bu durumun aksine azaldığını söylemektedir. Cinsel isteğin değişmesi kadınların hamilelik döneminde değişen hormonların, duyguların farklılaşması ile farklılaşmaktadır.
Gebelik takibinde çok sık kullanılan bir testtir. Bebeğin anne karnındaki iyilik halini değerlendirmede kullanılan teste nonstress test denir.
Genital bölgedeki kuruluk ve temizlik enfeksiyonu önlemek yolunda yardımcı olacaktır.
Çocuk sahibi olmak isteyen aileler, tüp bebek konusunda toplumda doğru bilinen yanlışlar ve bilinçsiz uygulamalar nedeniyle endişe ya da hayal kırıklığı yaşayabiliyor.
Polikistik Over Sendorumu, üreme çağında olan yaklaşık her dört kadından birini etkileyen ve çok sık görülen kadın endokrin bozukluklarından biridir.