Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Kızamık Nedir?

Kızamık Nedir?

Kızamık nedir?

Kızamık veya diğer bir adıyla rubeola, özel bir virüsle meydana gelen oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur. İlk bulgu ve belirtileri; yüksek ateş ve hissedilen halsizliktir. Belirtiler; öksürük, gözlerde kızarma, titreme ve ağızda oluşan beyaz lekelerle devam eder. Kızamığın en büyük belirtisi olan kırmızı lekeler ve döküntüler zaman geçtikçe daha çok belirginleşir. Saç çizgisi ve kulak çevresinden başlayan kırmızı lekeler yüz, boyun, göğüslerler şeklinde ilerleyerek tüm vücuda yayılır.

Kızamık virüsü bulaştıktan 8-14 gün sonra belirtiler ortaya çıkmaktadır. Hastalığı diğer hastalıklardan ayırt etmeyi sağlayan spesifik bulgular döküntüler ortaya çıkmadan 3-4 gün önce görülen burun akıntısı, gözlerde kızarma ve çapaklanma, öksürük ve ateştir. Döküntüler ortaya çıkmadan 1-2 gün öncesinde ise ağız içerisinde komplik lekeler oluşur. Kızamık olan bir kişide 6-7 gün boyunca ateş görülebilir.

Kızamık neden olur?

Rubeola virüsü oldukça bulaşıcıdır. Hastalığa yakalanan kişinin burun mukozasında ve boğazında yaşar. Rubeola virüsünü taşıyan kişi döküntüler ortaya çıkmadan 4-6 gün önce virüsü yaymaya başlayabilir. Hastayla fiziksel temasta bulunmak, konuşma, öksürme ya da hapşırma sırasında hastanın tükürük parçalarına maruz kalmak kızamığın bulaşmasına sebep olur.  Kızamık virüsü bulaştığı yerde ve ya havada 2 saat boyunca canlı olarak kalır ve başkalarına bulaşabilir. Çocuk hastalığı olan kızamık çocuk yaşlarda hastalığa yakalanmayan bireylerde de görülebilir; fakat hastalığı bir kez atlatan kişilerde tekrar etmez.

Kızamıktan nasıl korunulur?

Kızamıktan korunmanın tek yolu kızamık aşısı olmaktır. Kızamığa karşı oldukça etkili olan bu aşı 1970 yılından beri ülkemizde kullanılmaktadır.

Kızamık aşısı, iki doz halinde uygulanır. İlk doz 12’nci ayını doldurmuş bebeklere 15’inci ayına kadar, ikinci doz ise 4-6 yaşları arasında uygulanır. Aşı, hamilelik dönemi dışında yetişkinlerde de uygulanabilir. Hamilelik sırasında anneyi koruması ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi için hamilelik öncesinde uygulanabilir.

Kızamık tedavisi nasıl olur?

Kızamık hastalığı için özel bir ilaç geliştirilmemiştir. Hastalık sırasında ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar, öksürük için ise şuruplar önerilir. Kızamık hastalığında, hastanın evde bakımı oldukça önemlidir. Hastanın kaldığı odanın ısısı 20 derece civarı olmalı ve odası sık sık havalandırılmalıdır. Kişi istirahat etmeli ve bol sıvı tüketmelidir. Sindirimin kolay olması için sıvı besinler ve üst solunum yollarını rahatlatmak amacıyla sıcak içecekler önerilir.

Benzer Yazılar

Kızamık Nedir?
Kızamık Nedir?

Kızamık veya diğer bir adıyla rubeola, özel bir virüsle meydana gelen oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur.

Devamı

Çocuk ve Ergenlerde En Sık Görülen Yeme Bozukları Nelerdir?
Çocuk ve Ergenlerde En Sık Görülen Yeme Bozukları Nelerdir?

​Çağımızda, sanayi ve teknolojinin günden güne gelişmesi birlikte birçok hazır gıdaya ulaşım kolaylaşmış, küçük yaşlarda başlayan beslenme bozukluğuna bağlı obezite ve diğer yeme bozukluklarının görülmesi artmıştır.

Devamı

Çocuklarda Boyun Eğrilikleri Neden Olur?
Çocuklarda Boyun Eğrilikleri Neden Olur?

Eğer hemen fark ettiyseniz; doktorunuzun da önerdiği egzersizlerle, 6 ay kadar bir süreyle boyun eğriliklerini düzeltebilirsiniz.

Devamı

Krup Hastalığı Nedir?
Krup Hastalığı Nedir?

Krup hastalığı; gırtlak, soluk borusu ve bronşlardaki viral enfeksiyodan dolayı oluşur. Enfeksiyona bağlı gırtlak ve yakınındaki organlarda şişlik meydana gelerek, solunum sıkıntısı yaşanır. Bunun sonucunda; boğuk ve havlamaya benzer öksürükler görülür.

Devamı

“Güneş Yanıkları Çocuklarda Cilt Kanseri Riskini Arttırır”
“Güneş Yanıkları Çocuklarda Cilt Kanseri Riskini Arttırır”

Güneş yanıkları çocuklarda dahi, cilt kanseri riskini arttırır, bu nedenle güneşte her 2 saatte bir güneş kremini tekrar sürünüz.

Devamı

Çocuğunuzda İştahsızlık Varsa Dikkat!
Çocuğunuzda İştahsızlık Varsa Dikkat!

Çocuklarda sık sık görülen problemlerden biri iştahsızlıktır

Devamı

Çocuklar En Çok Yazın Bu Hastalıklara Yakalanıyor!
Çocuklar En Çok Yazın Bu Hastalıklara Yakalanıyor!

Çocuklarda bu ateşli döküntülü hastalıklar sık görülür ve birçoğunda etken virüslerdir. Ancak daha az sıklıkta olan bakteriyel nedenli döküntülü hastalıklar hayati risk taşır.

Devamı

Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Ne Yapar?
Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Ne Yapar?

Çocuk Endokrinoloji uzmanı genel olarak; çocukluk ve ergenlik döneminde gelişen hormon bozuklukları ile ilgilenir. Çocuğun büyümesini, ergenliğin normal zamanda ortaya çıkması ve sağlıklı sürdürülmesini, son olarak ise erişkin döneme güvenli bir şekilde geçişini izler.

Devamı

Kabakulak Nedir?
Kabakulak Nedir?

Kabakulak, virüslerin tükürük bezlerinde enfeksiyon yapması ve burada büyümesiyle ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır.

Devamı

Bulaşıcı Bir Hastalık Olan Boğmacayı Ciddiye Alın!
Bulaşıcı Bir Hastalık Olan Boğmacayı Ciddiye Alın!

Boğmaca, akciğer ve hava yollarında görülen, bulaşıcılığı olan bir bakteri enfeksiyonudur. Boğulma sesine benzer bir solunumu takiben, şiddetli öksürük ile kendisini gösterir.

Devamı