Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Bulaşıcı Bir Hastalık Olan Boğmacayı Ciddiye Alın!

Bulaşıcı Bir Hastalık Olan Boğmacayı Ciddiye Alın!

Boğmaca nedir?

Boğmaca, akciğer ve hava yollarında görülen, bulaşıcılığı olan bir bakteri enfeksiyonudur. Boğulma sesine benzer bir solunumu takiben, şiddetli öksürük ile kendisini gösterir. Belirtilerin başlangıcı, bordetella pertussis isimli bakterinin, vücuda yayılması sonucunda ortaya çıkar. Tedaviye geç kalınması durumunda, vücudun farklı organlarında kalıcı hasarlar gelişebilir ve istenmeyen sakatlıklarla sonuçlanabilir.

Boğmaca nasıl bulaşır?

Enfekte kişinin öksürmesi veya hapşırması durumunda; mikrop yüklü olan küçük damlalar havaya yayılır ve yakında bulunan birinin bu damlaları solumasıyla hastalık bulaşmış olur. Boğmaca hastalığı olan birisi ile yakın mesafede konuşmak veya öpüşmek gibi temas gerektirecek hareketlerden muhakkak kaçınılmalıdır.

Boğmacanın belirtileri nelerdir?

Burun akıntısı, gözlerde beliren kızarıklık ve akıntı, boğaz ağrısı, vücut ısısında artış gibi belirtiler boğmacanın ilk belirtileridir. Bu şikayetler, soğuk algınlığı şikayetleri ile benzerdir. Yoğun öksürükler, bu sıraladığımız ilk belirtilerin görülmesinden yaklaşık bir hafta sonra başlar. Erken evrede çoğu zaman soğuk algınlığı ile karıştırılabilen boğmacanın ileri evrede görülen diğer belirtileri şunlardır:

  • Genellikle birden başlayan ve dakikalar süren öksürük nöbetleri vardır. Bu öksürükler, yoğun kıvamlı balgam ile birlikte olabilir ve öksürük sonrasında kusma görülebilir.
  • Öksürük nöbetleri esnasında nefes darlığı hissedilebilir.
  • Akciğerde yeterli hava olmadığı için defalarca öksürme olabilir. Bu durumda zor bir şekilde nefes alınacağı ve oksijen yetersizliği giderilmeye çalışılacağı için solunum esnasında şiddetli bir ses çıkabilir.
  • Küçük çocukların nefes almada güçlük çekmesine bağlı olarak, siyanoz olarak adlandırdığımız morarma meydana gelebilir.
  • Küçük olan bebeklerde öksürük şikayeti çok belirgin olmayabilir; fakat apne olarak adlandırdığımız solunum durması sıklıkla görülebilir. Bu oldukça tehlikeli bir sorundur ve 1 yaşına basmamış bebeklerin neredeyse yarısı, bu nedenden dolayı hastanede kontrol altına alınır.
  • Öksürüğün basınç yapması yüzünden kızarıklık görülebilir. Ayrıca, cilt altında veya gözde hafif kanamalar da gözlemlenebilir.
  • Öksürük nöbetlerinin halsizlik ve yorgunluğa neden olması söz konusudur.
  • Yaşanan öksürük nöbetleri, kusmaya sebep olabilir.
  • Tüm bu sıraladığımız belirtilerin yanı sıra, bazı hastalarda ishal şikayetine de rastlanabilir.

Doktora ne zaman başvurulmalı?

Öksürük nöbetlerinin uzun sürmesi ve aşağıdaki belirtilere neden olması durumunda, vakit kaybetmeden bir doktora başvurulmalıdır:

  • Kusma
  • Yüz ve dudakların kırmızı ya da mavi bir renk alması
  • Nefes alma esnasında zorlanma
  • Solunum yaparken gözle görülür duraksamaların olması
  • Nefes alırken boğuk bir ses çıkması

Boğmaca tedavisi nasıl yapılır?

Erken dönemde teşhis edilmesi durumunda; antibiyotik tedavisi uygulanır ve böylece öksürük ile beraberindeki diğer şikayetlerin azaltılması sağlanabilir. Ayrıca, tedavi erken başlanması; enfeksiyonun başkalarına bulaşma riskini de düşürür. Teşhis geç konulmuş ise antibiyotik tedavisi olumlu bir fayda vermeyebilir. Burada en önemli husus; hastanın yaşı ve enfeksiyonun ne zaman bulaştığıdır. Uygulanacak tedavi yöntemi, bu etkenlere göre değişiklik gösterecektir.

Benzer Yazılar

Topuk Kanı Taraması Nedir?
Topuk Kanı Taraması Nedir?

Yeni doğan bebeğin topuğundan alınan birkaç damla kan, doğumsal hastalıkların araştırılmasına yardımcı olur. Bu test topuk kanı taraması olarak bilinir.

Devamı

İşte Bebek Hijyeninin Püf Noktaları!
İşte Bebek Hijyeninin Püf Noktaları!

Bebeğe hijyenik ortam başta olmak üzere en uygun ortam koşullarını sağlamada, aşıları da dahil gerekli sağlık bakımlarını temin etmede temel görev; ebeveynlere düşmektedir!

Devamı

Bademciği Aldırmak Vücutta Herhangi Bir Soruna Neden Olur Mu?
Bademciği Aldırmak Vücutta Herhangi Bir Soruna Neden Olur Mu?

Bademcikler, vücudun bağışıklık sisteminin en önemli parçalarıdır.

Devamı

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hakkında Bilinmeyenler
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hakkında Bilinmeyenler

Bir bölgede evcil hayvanların serum testleri KKKAV için pozitif ise, o bölge riskli kabul edilir.

Devamı

Olumsuz Ebeveyn Tutumları Çocuklarda Psikolojik Sorunlara Neden Olur!
Olumsuz Ebeveyn Tutumları Çocuklarda Psikolojik Sorunlara Neden Olur!

Çocuğun istenmeyen davranışı karşısında bağırmak, o an için doğru ve tek çözüm gibi görünüyor olsa da, sonrasında çocukta olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Devamı

Çocuklarda Gelişim Bozuklukları Neden Olur?
Çocuklarda Gelişim Bozuklukları Neden Olur?

Çocuklarda bazı nedenlerden dolayı gelişim bozuklukları görülebilmektedir

Devamı

Yenidoğanlarda Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Yenidoğanlarda Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Gebelik sırasında daima büyümekte olan bebeğiniz için besin ve oksijen taşıyan göbek kordonu, doğum sonrasında artık ihtiyaç kalmayacağı için uzun kısmı kesilerek alınır ve kısa bir parçası bırakılır. Bırakılan bu kısa parçanın da kendiliğinden düşmesi beklenir.

Devamı

Çocuklarda Alt Islatma Sorununun Çözümleri
Çocuklarda Alt Islatma Sorununun Çözümleri

Alt ıslatma sorununda kalıtsal faktörler önemli nedeni oluşturmaktadır.

Devamı

Krup Hastalığı Nedir?
Krup Hastalığı Nedir?

Krup hastalığı; gırtlak, soluk borusu ve bronşlardaki viral enfeksiyodan dolayı oluşur. Enfeksiyona bağlı gırtlak ve yakınındaki organlarda şişlik meydana gelerek, solunum sıkıntısı yaşanır. Bunun sonucunda; boğuk ve havlamaya benzer öksürükler görülür.

Devamı

Çocuklarda Karın Ağrısı
Çocuklarda Karın Ağrısı

Her yaşta çocuklarda karın ağrısı görülebilir. Çoğunlukla görülen karın ağrılarının sebepleri kabızlık veya kolik gibi rahatsızlıklarından kaynaklanabilir.

Devamı