Krup Hastalığı Nedir?
Krup hastalığı nedir?
Krup hastalığı; gırtlak, soluk borusu ve bronşlardaki viral enfeksiyodan dolayı oluşur. Enfeksiyona bağlı gırtlak ve yakınındaki organlarda şişlik meydana gelerek, solunum sıkıntısı yaşanır. Bunun sonucunda; boğuk ve havlamaya benzer öksürükler görülür. Bu yüzden hastalığın ismi “krup” olarak isimlendirilmiştir. Belirtiler, başlangıçta grip ile benzerlik gösterse de hastalık ilerlediği zaman görülen asıl belirtiler şunlardır:
- Ağlama
- Ateş
- Seste boğukluk ve kalınlaşma
- Nefes alıp verme esnasında ıslık benzeri ses çıkarma
- Öksürük ve huzursuzlukla beraber artan havlamaya benzer öksürük
Krup hastalığı en sık kimlerde görülür?
Krup hastalığının en riskli grubu 6 ay ila 3 yaş grubu arasındaki bebeklerdir. Bu grupta yer alan bebeklerin krup hastalığını daha şiddetli belirtiler vererek yaşadığı görülür. Daha şiddetli olmasının nedeni; bebeklerin hava yolu dar olduğu ve enfeksiyon kaynaklı gırtlak çevresinde meydana gelen şişliğin zaten dar olan hava yolunu tıkamasına neden olabileceği içindir.
Krup hastalığı neden olur?
Krup hastalığının görülme nedenleri arasında şunlar yer alır:
- Krup hastalığı, genellikle viral enfeksiyon varlığında ortaya çıkar. Parainfluenza, Adenovirüs, Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV) ve Rhinovirüs; krup hastalığının sık görülme nedenlerindendir.
- Alerjik maddeye mağruziyet ve bakteriyel enfeksiyon gibi etkenler de krup hastalığına yol açabilir; fakat bunun yaşanması oldukça nadirdir.
- Hastalık, aynı zamanda bulaşıcıdır. Virüsü içinde tutan damlacıkların; hava-solunum yoluyla vücuda alınmasıyla da gelişebilir.
Krup hastalığından korunmak için neler yapılmalıdır?
Krup hastalığından korunmak için; pek çok hastalığın önlenmesinde olduğu gibi hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Ellerin sık sık sabunlu su ile yıkanması
- Hastalığı olan kişiyle mesafenin korunması
- Öksürme ve hapşırma anlarında ağzın kapatılması
Bunların yanı sıra; krup hastalığı olan ailelerin, çocuklarını; 3 gün süre ile okula ve kreşe göndermemesi, yayılımın önlenmesi açısından önemlidir.
Benzer Yazılar
Alt ıslatma sorununda kalıtsal faktörler önemli nedeni oluşturmaktadır.
Çocuklarda sık sık görülen problemlerden biri iştahsızlıktır
Çevremizde bulunan ve vücudumuzda alerjik reaksiyon oluşturan maddelere alerjen denilmektedir.
Çocuklarda ateşlenmede en çok gösterilen nedenlerden birisi enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlara en sık rastlanan üst solunumda gerçekleşen enfeksiyonu örnek olarak gösterebiliriz.
Birçok çocuk kış aylarının belli bir dönemini hastalanarak geçiriyor.
PFAPA sendromuna etki eden faktörlerin kaynağı bilinmemektedir. Ailesel vakalar tanımlanmış olup, bugüne dek genetik bir nedene rastlanılmamıştır.
Onlar Kötülük Duygusu Taşımayan Kanatsız Melekler 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü
COVID-19 Geçiren Kişiler Hakkında Merak Edilenler!
Eğer hemen fark ettiyseniz; doktorunuzun da önerdiği egzersizlerle, 6 ay kadar bir süreyle boyun eğriliklerini düzeltebilirsiniz.
Doğru ayakkabı ile çocuğunuzun ayak sağlığını koruyarak, sakatlanma riskini de en aza indirebilmeniz mümkün.