Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Kabakulak Nedir?

Kabakulak Nedir?

Kabakulak nedir?

Kabakulak, virüslerin tükürük bezlerinde enfeksiyon yapması ve burada büyümesiyle ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Çocukluk çağında yaygın olarak görülen bir hastalık olsa da hastalığı geçirmemiş kişilerde yetişkinlik döneminde de görülebilir.

Kabakulak, özellikle Ocak ve Mayıs ayları aralığında olmakla birlikte, kış ve bahar aylarında sıkça görülmektedir. Hasta kişilerin öksürmesi, hapşırması ya da başkalarını öpmesi sırasında bu virüsler damlacıklarla beraber havada kalırlar ve bu odada bulunan kişilere hastalığı bulaştırırlar.

Hastalığın belirtileri, virüs vücuda girdikten sonra yaklaşık 3. haftada ortaya çıkar. Bu hastalığa bir kere yakalandıktan sonra vücut buna karşı bağışıklık kazanır. Tekrarlaması söz konusu değildir.

Kabakulağın belirtileri nelerdir?

·         Sağ ve sol olmak üzere sırayla çenenin arka alt tarafında şişlik olur ve baş şişlik olan tarafa doğru yatık durur.

·         Tükürük bezlerinde ağrı vardır ve boğazda ağrı hissedilir.

·         Bir şeyler yerken ya da ağız açıp kapatırken ağrı hissedilir.

·         Hastada hafif ateş, baş ağrısı, iştahsızlık, halsizlik ve yorgunluk görülür.

·         Hasta karın ağrısı çekiyorsa, yumurtalıklarda iltihaplanma olmuş olabilir.

·         Hastalığın çok şiddetli olduğu durumlarda ya da iltihaplanma olursa boyunda tutulmayla birlikte, bulantı ve kusma görülebilir.

Kabakulak hastalığında dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Kabakulakta, hastalığa neden olan virüs kana karıştığında yayılarak diğer organlara da ulaşır. Buralarda iltihaplanmaya neden olurken, beyin zarına geldiğinde menenjite yol açabilir. Bu sebeple, görülen hafif baş ağrısı ve ateşin şiddetlenmesi, kusma görülmesi ve ense sertleşmesi acilen önlem alınması gereken durumlardır.

Bu virüs sadece beyinde değil, böbrek, pankreas, sinirlerde de iltihaplanmaya sebep olabilir. Yumurtalıkların iltihaplanması sonucunda kadın ve erkekte kısırlık görülebilmektedir.

 

Kabakulak hastalığından korunma yolları nelerdir?

MMR aşısı ile kabakulak hastalığından korunmak mümkündür. Yüzde 95 oranında koruma sağlayan aşı iki seferde uygulanır. İlki, 1-1,5 yaş aralığında ve ikincisi 4-5 yaşlarında yapılmalıdır.

Kabakulak hastalığının tedavisinde neler yapılmalıdır?

Kabakulak geçiren bir hasta, yaklaşık on gün süren bir yatak istirahati ile dinlenmelidir. Tedavi süresince diğer aile üyelerinden ayrı bir odada kalmalıdır. Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar, hastalığın etkilerini ortadan kaldırmak için yeterli olacaktır. Hastalık, belirtilerin gözüktüğü andan itibaren iki hafta sonra iyileşmeye başlar.

Ağrının azalması için hastanın yumuşak gıdalarla beslenmesi tavsiye edilir. Bol miktarda su içilmeli ve asitli gıdalardan kaçınılmalıdır. Bol C vitamini ile bağışıklık sistemi güçlendirilmelidir.

 

Benzer Yazılar

Kawasaki Hastalığına Dikkat!
Kawasaki Hastalığına Dikkat!

Kawasaki hastalığı, ilk kez 1967 yılında Japonya’da genç bir doktor, Tomisaku Kawasaki tarafından keşfedildi. Başta Japonya olmak üzere hastalık en sık Asya ülkelerinde görülmektedir.

Devamı

Çocuklarda Boyun Eğrilikleri Neden Olur?
Çocuklarda Boyun Eğrilikleri Neden Olur?

Eğer hemen fark ettiyseniz; doktorunuzun da önerdiği egzersizlerle, 6 ay kadar bir süreyle boyun eğriliklerini düzeltebilirsiniz.

Devamı

Çocuklar En Çok Yazın Bu Hastalıklara Yakalanıyor!
Çocuklar En Çok Yazın Bu Hastalıklara Yakalanıyor!

Çocuklarda bu ateşli döküntülü hastalıklar sık görülür ve birçoğunda etken virüslerdir. Ancak daha az sıklıkta olan bakteriyel nedenli döküntülü hastalıklar hayati risk taşır.

Devamı

COVID-19 Geçiren Kişiler Hakkında Merak Edilenler!
COVID-19 Geçiren Kişiler Hakkında Merak Edilenler!

COVID-19 Geçiren Kişiler Hakkında Merak Edilenler!

Devamı

Yenidoğan Testis Torsiyonuna Dikkat!
Yenidoğan Testis Torsiyonuna Dikkat!

Testisler anne karnında gelişirken böbrek bölgesinde oluşur. Testisin damar ve sinirleri böbrek bölgesinden gelir. Yani uzun bir sap ile aşağıya iner. Bu yerleşme tam anlamıyla olmayabilir. Herhangi bir yerde takılı kalır.

Devamı

Çocuklarda Görülen Alerjiler Ciddi Sorunların Habercisi Olabilir!
Çocuklarda Görülen Alerjiler Ciddi Sorunların Habercisi Olabilir!

Çevremizde bulunan ve vücudumuzda alerjik reaksiyon oluşturan maddelere alerjen denilmektedir.

Devamı

Dil Bağı Nedir? Nasıl Geçer?
Dil Bağı Nedir? Nasıl Geçer?

Dil bağı, lingual frenelum isimli bağ yapısının normalden farklı olması durumudur. Bu anormallik, dilin işlevini kısıtlamasına sebep olur.

Devamı

Topuk Kanı Taraması Nedir?
Topuk Kanı Taraması Nedir?

Yeni doğan bebeğin topuğundan alınan birkaç damla kan, doğumsal hastalıkların araştırılmasına yardımcı olur. Bu test topuk kanı taraması olarak bilinir.

Devamı

PFAPA Sendromu Nedir?
PFAPA Sendromu Nedir?

PFAPA sendromuna etki eden faktörlerin kaynağı bilinmemektedir. Ailesel vakalar tanımlanmış olup, bugüne dek genetik bir nedene rastlanılmamıştır.

Devamı

Kızamık Nedir?
Kızamık Nedir?

Kızamık veya diğer bir adıyla rubeola, özel bir virüsle meydana gelen oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur.

Devamı