Bu Belirtiler Var İse, Kalp Krizi Geçiriyor Olabilirsiniz!
Kalp Krizi Nasıl Anlaşılır?
Nefes darlığı, şiddetli öksürük, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, bayılma, soğuk terleme, çarpıntı, halsizlik, göğüste 20 dakikadan fazla süren kollara kadar yayılan şiddetli ağrı ve ölüm korkusu duyulmaktadır.
Bazı hastalarda görülen kalp krizi ani ve şiddetli başlar, kolaylıkla tanı koyulabilmektedir. Fakat bazı durumlarda ise yavaş, hafif ağrılarla başlamaktadır.
Kalp Krizi Belirtileri
Hissedilen ağrı ile birlikte soğuk terleme, mide bulantısı, nefes alamama hissi, öksürük, baş dönmesi, kusma, bayılma, göğüste oluşan sıkışma hissi, hareket edince oluşan ve artan ağrı.
Bazı hastalarda bu belirtiler görülmemektedir. Örnek olarak, şeker hastaları hiç ağrı duymayabilmekte ve sadece soğuk terleme ve nefes darlığı şikayetleri yaşamaktadırlar.
Kalp Krizine Neden Olan Faktörler
Düzenli olarak egzersiz yapılmaması, stresli yaşam tarzı, kötü kolesterolün yüksek olma durumu, fazla kilolu olma durumu, sigara kullanımı, 35 yaş üzerindeki erkekler, 45 yaş üzeri ya da menapozdaki kadınlar, diyabet hastaları, hipertansiyon gibi faktörler kalp krizine sebep olabilmektedir.
Kalp Krizi Anında Neler Yapılmalıdır?
Kalp krizi geçirmekte olan bir kişinin tıkalı olan damarını açmak adına yapabilecekleri hastaya zaman kazandırabilmektedir. Ağrı başladığı andan itibaren ilk olarak, telefon ile ambulans çağrılmalı ve yakınlarına haber verilmelidir.
Bir bardak su içilmelidir. Bunun dışında hiçbir şey yenilip, içilmemelidir.
O anda bulunduğunuz yerin kapısını aralamalı ve gelecek yardımları beklemelisiniz.
Öksürük kan akışını arttırmaktadır. Böylelikle burun delikleri kapatılarak kuvvetli bir şekilde öksürülmelidir.
Bulunduğunuz yerin penceresi açılmalı ve bol oksijen girmesi sağlanmalıdır.
Yardımın gelmesi oturur pozisyonda veya yatar pozisyonda beklenmelidir. Ayakta durulmamalıdır.
Sıcak veya soğuk suyun altına girilmemelidir. Özellikle kalp krizi durumlarında soğuk suya girilmesi oldukça tehlikelidir. Çünkü bu durumda kalp damarları büzüleceğinden daha kötüye gidilebilmektedir.
Benzer Yazılar
Kalp ve damar sağlığını genç yaşlarda koruyacak şekilde beslenme düzeni oluşturmak ilerleyen yaşlar için en güzel ve en değerli yatırım olacaktır.
Anne karnındaki bebeğin organları; gebeliğin ilk 8 haftasında gelişirken, doğumsal kalp hastalıkları da bu süreçte ortaya çıkar.
Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kortizon, böbreküstü bezlerinde üretilen oldukça önemli bir hormondur. Vücuda birçok faydası olan ve ilaçlara da katılan kortizon, fazla kullanıldığında veya üretildiğinde ise pek çok ciddi hastalığa sebep olabilir.
Sıcak havaların etkisi ile bazı insanlarda kalp çarpıntısı şikayeti görülmektedir.
Bu nedenle, genç yaşta yapılan kalp kontrolleri oldukça önem arz etmektedir.
Uzmanı Uyardı: Diyabet Hastaları Oruç Tutabilir mi? Kalp Hastalıkları Olan Kişilere Oruç Tutulması Önerilmiyor!
Kalp Hastalıklarından Korunmak İçin 7 Altın Kural!
Gebelik sürecinde hızla büyüyen bebeğin ihtiyaçlarının karşılanması ve anne adayının doğum esnasındaki kan kaybına karşı direncinin artırılması amacıyla kalp ve dolaşım sisteminde bazı değişiklikler gözlemlenir
Hipertansiyon, ülkemizde her üç kişiden birinde görülen önemli bir sağlık sorunudur. Önemi; hedef organlar olan kalp, damarlar, beyin, böbrek ve gözlerin etkilenmesi sonucunda inme, kalp krizi, periferik damar hastalıkları, kronik böbrek hastalığı ve görm
Günümüzde oldukça sık karşılaşılan kalp ve damar hastalıklarındaki en önemli risk faktörü genetik faktörlerdir.