Altın Değerinde Kalp Dostu 10 Yiyecek!
Kalp hastalıklarında beslenme nasıl olmalıdır?
Kalp ve damar sağlığını genç yaşlarda koruyacak şekilde beslenme düzeni oluşturmak ilerleyen yaşlar için en güzel ve en değerli yatırım olacaktır. Kalp damar sağlığını koruyabilmek için beslenme düzenimizin rayına oturması gerekiyor. Bu ray nasıl oluşturulur? Aldığımız yağlara, yağın miktarına ve türevine dikkat etmemiz gerekiyor. Kalp sağlığını korumaya yönelik tükettiğimiz besinlerde özellikle n3, n6 ve n9 yağ asitlerinden oluşan gruba dikkat etmek gerekmektedir. Yani sadece zeytinyağı gibi yağlarla beslenmek kalp ve damar sağlığını olumlu yönde etkilememektedir. Salata da bu tür yağları kullanırken yemeğimizde farklı yağlar kullanabiliriz. Yağlardan beslenirken eşit dağılımda beslenmek gerekmektedir. Doymamış katı yağların da azaltılması yine kalp ve damar sağlığında olumlu etkiler bırakacaktır. Peki, bunu nasıl azaltabiliriz? Zaten et, süt, peynir, yoğurt yani hayvansal besinleri kullanarak doymuş yağları vücudumuzda biriktiriyoruz. Bu nedenle bitkisel yağların alımını da eşitlemeliyiz. Bunun dışında fiziksel aktiviteyi hayatımızın bir parçası haline getirmeliyiz.
Altın değerinde kalp dostu 10 yiyecek?
Her zaman tek taraflı beslenme vücudun gereksinimlerini tam olarak karşılayamaz. Fakat bazı besinler diğer besinlere göre kalp sağlığına daha olumlu dönüşümler sağlarlar. Bu besinler nelerdir?
- Balık
Balıklarda bulunan omega-3 yağ asitleri düzensiz kalp atışlarına ve damar tıkanıklığına sebep olan plak oluşumunu engelleyecektir. Aynı zaman da ritim bozukluklarına da iyi gelecektir. Özellikle somon balıkları iltihabı da azaltmaya yaramaktadırlar.
- Lif
Badem, ceviz ve fındık gibi lifli besinlerin tuzsuz olanlarını kullanmanız faydalı olacaktır.
- Keten Tohumu
Yine balık gibi içermiş olduğu omega-3 ile kalp sağlığınıza iyi gelecek bir besin. Ezilmiş olarak tüketilmesi faydalı olacaktır.
- Yulaf Ezmesi
Yulafta çözünür lifler bulunmaktadır. Bu çözünürlük ile kolesterolün bir kısmı atılabilmektedir.
- Kuru Baklagiller
Kuru fasulye, barbunya, nohut gibi bakliyatlar sahip oldukları B grubu vitaminleri ile kalp sağlığını koruyacaklardır.
- Sebzeler
Turuncu ve kırmızı sebzeler; havuç, kırmızı biber ve tatlı patates içerdikleri C vitamini ile yine kalp sağlığını korumaya yönelik iyi bir yatırım olacaktır.
- Yeşillik
Ispanak ve brokoli gibi besinler potasyum değerleri ile kalp dostu sebzeler olacaktır.
- Domates
Domates potasyum açısından zengindir.
- Zeytinyağı
Zeytinyağı doymamış yağ asitleri sağlar. Kolesterol düzeyini dengeler.
- Avokado
Avokadoda zeytinyağı gibi doymamış yağ asitleri ile zengindir.
Benzer Yazılar
Anne karnındaki bebeğin organları; gebeliğin ilk 8 haftasında gelişirken, doğumsal kalp hastalıkları da bu süreçte ortaya çıkar.
Kalp Hastalıklarından Korunmak İçin 7 Altın Kural!
Kalp kası hastalıkları, kalbin kas dokusunda meydana gelen rahatsızlıklardır.
Uzmanı Uyardı: Diyabet Hastaları Oruç Tutabilir mi? Kalp Hastalıkları Olan Kişilere Oruç Tutulması Önerilmiyor!
Koroner damarlardan birinin aniden tıkanarak, kan gitmemesi durumuna kalp krizi denir.
Ülkemizde en çok rastlanan kronik rahatsızlıklar içerisinde kalp ve damar hastalıkları yer almaktadır
Günümüzde oldukça sık karşılaşılan kalp ve damar hastalıklarındaki en önemli risk faktörü genetik faktörlerdir.
Bu nedenle, genç yaşta yapılan kalp kontrolleri oldukça önem arz etmektedir.
Gebelik sürecinde hızla büyüyen bebeğin ihtiyaçlarının karşılanması ve anne adayının doğum esnasındaki kan kaybına karşı direncinin artırılması amacıyla kalp ve dolaşım sisteminde bazı değişiklikler gözlemlenir
Nefes darlığı, şiddetli öksürük, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, bayılma, soğuk terleme, çarpıntı, halsizlik, göğüste