Mastektomi Nedir?
Mastektomi, meme kanseri hastalığının tedavisinde meme dokusunun çıkarılarak yapıldığı cerrahi operasyondur. Önceki dönemlerde meme kanserinde standart tedaviler uygulanmaktaydı. Fakat teknolojinin gelişmesi ile yeni mastektomi tedavi seçenekleri ortaya çıkmıştır. Bu teknikler ile göğüs derisi korunur ve doğal görünüm elde edilir. Mastektomi işlemi yalnızca tek memede değil, her iki meme için de uygulanabilir. İşlemlerden sonra kişinin isteğine bağlı meme yeniden şekillendirilebilir.
Mastektomi kimlere uygulanır?
Meme koruyucu cerrahisinin uygun olmadığı, büyük çaplı tümörlü hastalarda bu yöntem kullanılır. Aile öyküsünde ve 1. derece akrabalarda meme kanseri görülen hastalarda kalıtsallık varsa, riski azaltmak içinde yapılabilir. Meme ameliyatları erken evre de fark edilip yapılabilir. Meme kanseri tedavilerinde yapılan bu tür ameliyatlarda kozmetik amaçlı işlemlerde birlikte yapılabilir.
Mastektomi türleri nelerdir?
Mastektomi işlemin tekniğine göre farklı türlere ayrılır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.
Total mastektomi: Meme dokusu çıkarılırken göğüs altı kaslarının bırakıldığı türdür.
Çift mastektomi: Koruyucu tedavilerde tercih edilir. Her iki memenin çıkarılması ile gerçekleştirilir.
Radikal mastektomi: Meme dokusunun tamamı ve koltuk altı lenf düğümlerinin çıkarılması ile gerçekleşen türdür.
Modifiye radikal mastektomi: Tüm meme dokusu çıkarılmasına rağmen göğüs kaslarının bırakıldığı türdür.
Mastektomi işleminden sonra iyileşme süresi ne kadardır?
Bu işlemi yaptırdıktan sonra hastalar 3 gün hastanede yattıktan sonra taburcu olurlar. İyileşme sürecinin daha hızlı olması için doktorun verdiği egzersizler ve ilaç tedavilerinin eksiksiz uygulanması gerekmektedir.
Benzer Yazılar
Prostat kanseri; erkeklerde en çok görülen kanser çeşididir.
Meme kanserine yakalanan kadınların büyük bir çoğunluğu; ne yazık ki tedavide, kadın kimliğinin getirdiği önemli ögelerden olan memelerini veya bir bölümünü kaybedebilmekteydi. Ancak günümüzün ilerleyen tıbbı ve teknolojileri sayesinde “meme onarım cerrahisiyle” meme kaybı yaşanmadan da meme kanseri tedavi edilebiliyor!
Meme kanseri, dünyada kadınlarda en sık görülen kanserdir!
Anal kanala ait kas fonksiyonlarının ve basınçlarının istatiksel değer ve belirtileri anorektal manometri ile ölçülmektedir. Duyu ve basınç ölçümlerinin incelenmesi için oldukça önemli olan anorektal manometri; makat içine yerleştirilen ve ucunda ufak bir balon olan ince kateter yardımı ile yapılır.
Yeni Yıl Sürprizi ile Geldi! Organları Birçok Kişiye Can Oldu!
7 Yıldır Görmediği Babası Böbreği İle Kızına Umut Oldu!
Hastalarımız nakil olduktan sonraki ilk dönemlerde bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçları yüksek dozda almaları nedeniyle şekersiz
İdrardan kan gelmesi olarak bilinen hematüri, pek çok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Çok ciddi sorunların işaretçisi olabileceğinden dolayı bir kez görülmesi durumunda bile uzman hekime başvurulmalıdır.