Hemipleji Nedir? Neden Olur?
Hemipleji, beyin hücrelerinin hasar görmesi ile beyin damarlarında tıkanıklık oluşması ile meydana gelir. Bu tıkanıklık ile vücutta hareket kaybı oluşur. Hemiplejiye bu neden ile kısmı felç denilebilir. Çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Her yaş insan risk altında olsa da genellikle 30 yaş üstü kişiler risk altındadır. Kan akışı kesilirse beyin dokusunun oksijen alımı engellenmiş olur. Bu durum ile beyin hücreleri ölmüş olur. Hemipleji yaşayan hastaların acil tedavi görmeleri gerekmektedir.
Hemipleji belirtileri nelerdir?
Hasarın büyüklüğüne, şiddetine göre farklı çeşitleri bulunur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Kol ve bacak kaslarında sertleşme görülmesi
- Hareket kısıtlılığı
- Yürümede problemler
- Kol veya bacaklarda uyuşma
- Konuşmada problemler görülmesi
- Hafıza kaybı
- Baş ağrısı
- Görmede problemler yaşanması
Hemipleji nedenleri nedir?
Hemipleji, sık görülen bir problemdir. Sebepleri içinde sıklıkla beyin damarlarından oluşan problemler görülür. Bunun haricinde beyinde oluşan hasarlar, enfeksiyonlar, tümörler nedenleri arasındadır. Bu hastalık için bazı risk faktörleri vardır. Kalp rahatsızlıkları, tansiyon, sigara tüketimi, hareket etmeme ve diyabettir. Genellikle orta yaş üstü kişilerde görülür.
Hemipleji nasıl tedavi edilir?
Hemiplejide uygulanan tedaviler, hastalığın asıl nedenine ve şiddetine göre değişir. Genelde nöroloji uzmanları ve rehabilitasyon uzmanlarının olduğu bir rehabilitasyona girerler. İlk olarak ilaçlı tedaviler uygulanabilir. Bu tedavide amaç hasarı engellemektir. Kontrol altına alındıktan sonra fizik tedavi uygulamalarına başlanır. Tedavi ne kadar erken aşamada fark edilir ve bu tedaviye başlanırsa sonuçlarda bir o kadar iyi olacaktır.
Hemiplejiye ne iyi gelmez?
Stres her hastalıkta olduğu gibi hemiplejide de önemli bir risk faktörüdür. Bununla birlikte sigara kullanımı, uyku bozuklukları da örnek gösterilebilir.
Benzer Yazılar
Beyin kanaması yani anevrizma; ani ve şiddetli baş ağrısı,
Halk arasında, iltihaplı bel romatizması veya omurga iltihabı olarak bilinen Ankilozan Spondilit (AS); genellikle omurgayı ve omurga ile kalça kemiği arasındaki eklemi etkileyen, ağrılı ve iltihaplı bir romatizmal bir hastalıktır. Ankilozan Spondilit, genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan bir hastalıktır.
Beyin; kafatasında bulunan beyin omurilik sıvısı içerisinde bulunmaktadır.
Akromegali, beynin tabanında yer alan hipofiz bezinin ön lobundan çok miktarda büyüme hormonun salgılanmasına bağlı olarak gelişir. Nadir bir hastalık olup, tedavi edilmemesi durumunda; iç organlarda ciddi sorunlara yol açabilecek etkilere neden olabilir.
Omurga cerrahisi, sinir ve omurilik kökleri ile bu narin sinir dokusunu koruyan omurga üzerine yapılan ameliyatlar ve cerrahi girişimleri oluşturmaktadır.
Hipofiz bezi birçok hormonun salgılanmasından sorumlu olup, beyinde yer almaktadır.
Bel ağrıları bacaklarda oluşan ağrılar ve uyuşmalar,