Omurga Kanal Daralması Ameliyatı
Omurgada kanal daralması nedir?
Omurilik kanalında yer alan boşluğun, kemik ve bağ dokunun büyüyerek daralması ve omurga içinden geçmekte olan sinirlere baskı oluşturmasıyla belde kanal darlığı dediğimiz durum gözlemlenir. Omurgada, herhangi bir kısmında meydana gelebilir. Omurilik kanal daralması genellikle; bel ve boyun bölgesinde görülür. Bel omurgasında gelişen rahatsızlığı spinal stenoz olarak isimlendiririz.
Kanal darlığının tanısı nasıl konur?
Hastanın klinik muayenesinde tıbbi geçmişi öğrenildikten sonra fiziki muayenesi gerçekleştirilir. Kuvvet, refleks ve duyu yetileri ayrıntılı bir şekilde test edilerek değerlendirilir.
- Röntgen: Bu görüntüleme, en temel tanı yöntemlerinden bir tanesidir. Bel omurgasının 2 yönlü grafisi alınır. Bu tetkik ile omurga kırıkları, bel kayması, kalsifikasyon, osteofit, disk dejenerasyonunu ilgilendiren bulgular saptanabilmektedir.
- Tomografi: X ışınlarının farklı kesitlerden verilmesiyle vücudun farklı planlarından görüntüleri alınır ve bilgisayar ortamına yansıtılarak analiz edilir. Görüntülemenin, kemik dokulara duyarlı olmasından dolayı uygun görüldüğü durumlarda tercih edilebilir.
- MRI: Manyetik rezonans görüntüleme yönteminde güçlü manyetik alanların oluşturulmasıyla vücutta taramalar yapılır. Bu yöntemde 3 yönlü kesitler alınır ve bilgisayara aktarılarak analiz edilir. MRI, tomografiye göre yumuşak dokuların görüntülenmesi istendiğinde tercih edilen bir tetkiktir. Omurilik kanalı içindeki kaset hipertrofileri, ligamentum flavum hipertrofileri ve nöral foramendeki daralma, disk hernisi gibi şikayetlere neden olan belirtilerin kesin tanı almasında istenen bir tetkiktir.
Kanal darlığı için uygulanan tedavi yöntemleri
Konservatif tedavide uygulanan yöntemler; nonsteroid antienflamatuar ilaçlar, epidural steroid enjeksiyonları, hareket kısıtlaması, yatak istirahati, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon egzersizleri iken; alternatif tedaviler şiropraksi ve akupunktur olabilir.
Belde omurga kanal daralması ameliyatı
Konservatif tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen hastalar için ameliyat en iyi seçenek olabilir. Hastada felç, idrar ve büyük abdest kaçırma, şiddetli ağrı, uyuşma ve yürümede güçlük gibi belirtiler seyrediyor ise eğer, ameliyat kararı için acele edilmesi son derece önemlidir. Ameliyatta uzman hekimin tercihine göre; iatrojenik olarak omurgada instabilite (denge olmaması durumu) meydana gelmiş ise destek olması amacıyla titanyum vida, çubuk implant veya kafes yöntemleri ile omurga stabilize hale getirilebilmektedir.
Benzer Yazılar
Beyin; kafatasında bulunan beyin omurilik sıvısı içerisinde bulunmaktadır.
Afazi, beynin sol yarım küresinde sözel ve yazılı iletişimden sorumlu bölümlerin hasar görmesi sebebiyle oluşan bir bozukluktur.
Halk arasında, iltihaplı bel romatizması veya omurga iltihabı olarak bilinen Ankilozan Spondilit (AS); genellikle omurgayı ve omurga ile kalça kemiği arasındaki eklemi etkileyen, ağrılı ve iltihaplı bir romatizmal bir hastalıktır. Ankilozan Spondilit, genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan bir hastalıktır.
Beyin tümörlerinde, doktora en sık başvuru sebebi baş ağrısıdır.
Omurga cerrahisi, sinir ve omurilik kökleri ile bu narin sinir dokusunu koruyan omurga üzerine yapılan ameliyatlar ve cerrahi girişimleri oluşturmaktadır.
Akromegali, beynin tabanında yer alan hipofiz bezinin ön lobundan çok miktarda büyüme hormonun salgılanmasına bağlı olarak gelişir. Nadir bir hastalık olup, tedavi edilmemesi durumunda; iç organlarda ciddi sorunlara yol açabilecek etkilere neden olabilir.
Beyni saran zarların neden olduğu, yavaş büyüyen ve çoğu zaman iyi huylu olan tümörlere meninjiyom adı verilmektedir. Beyin içinden kaynaklanmadığından dolayı, teknik olarak beyin tümörü değillerdir. Fakat, büyüyerek beynin üzerinde baskı yaratıp bazı belirtilerin görülmesine yol açabilir.