Afoni Nedir?
Ses kısıklığı nedir?
Konuşmaya aracı olan ses tellerinin etkin olarak kullanılamaması sonucunda ses kısıklığı meydana gelir. Halk arasında ses kısıklığı olarak ifade edilmekte olan bu durumun aslında tıpta farklı karşılıkları vardır. Tıbbi sözlükteki terimi afoni, sesin tamamen kaybı olarak karşılık bulurken; disfoni terimi, sesin kaybı veya sesin bozukluğu olarak tanımlanır.
Afoni ve disfoniye neden olan birçok durum ya da farklı neden olabilir. Ses kısıklığının ve bozukluğunun kaynağı sinirlerde meydana gelen hasarlar ve gırtlak rahatsızlıkları olabileceğinin yanı sıra; daha sık solunum sistemi rahatsızlıkları, sesin yanlış kullanılması, alkol tüketimi ve sigara olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ses kısıklığının nedenleri nelerdir?
Ses kısıklığının pek çok sınıfı bulunur. En sık karşılaşılan türü organik ses kısıklığı olup; sıklıkla anatomik anlamda bir sorun olmamasına rağmen, sesi meydana getiren yapılardaki patoloji oluşumlarından kaynaklanmaktadır. Ses kısıklığına neden olan faktörleri şöyle sıralayabiliriz:
- Üst solunum yolu enfeksiyonları
- Sesin aşırı ve yanlış bir şekilde kullanılması
- Aşırı alkol alınması, kafein tüketimi ve sigara bağımlılığı
- Hava kirliliği ve kimyasal maruziyeti gibi dış etkenler
- Alerjiler
- Gastroözofageal reflü
Afoni nedir?
Afoni, sesin tamamen kaybı anlamına gelir. Konuşmaya çalışma esnasında ses tellerinin kapanması ve birbirine temas edememesine bağlı olarak gelişir. Sinirsel bir rahatsızlık durumunda gelişebileceği gibi, ses tellerinin hareket etmesini sağlayan kasların hastalanmasıyla da görülebilir.
Afoninin tedavisi var mıdır?
Afoninin bilinen, belli bir tedavisi yoktur; fakat bazı durumlarda kişinin sesi nasıl kayboldu ise birden tekrar geri gelebilir.
Disfoni nedir?
Ses yolu tarafından üretilen sesin kalitesinde olumsuz bir değişiklik meydana gelmesiyle ortaya çıkan duruma verilen isimdir. Ses çıkarmak için gösterilen gayret, konuşma ve şarkı söyleme gibi aktivitelerin ve olayların sonucunda kişinin hissettiği ağrı veya rahatsızlık gibi sesi ilgilendiren geçici ses kaybını ifade eder.
Benzer Yazılar
Burun, havanın vücuda giriş yaptığı yeridir ve hava burada ısıtılır.
Alerjiye dayalı burun nezlesi gibi hastalıklar gözlerin kaşıması burunda akıntı boğazlarda yanma olarak kendini gösterir.
Ramsay hunt sendromu, zona ve suçiçeğine neden olan, varicella zoster adındaki virüs nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır.
“Farenjit ve boğaz reflüsü bu dönemde en sık karşılaşılan rahatsızlıklar”
Kepçe Kulak AmeliyatıKepçe kulak sorunu sık görülen bir sorundur. Sorun kıkırdakların zayıf olma nedeniyle kıvrımların yeterli gelişmemesi ile ortaya çıkar. Genetik bir sorun olan kepçe kulak, ameliyat ile estetik bir görünüme kavuşabilir.
Beş duyu organımızdan biri olan işitme duyumuz, insanların iletişim kurması ve sosyalleşmesi için en önemli olanlarının başında gelmektedir.
İşitme kayıplarının; birçok farklı nedeni ve nedene bağlı olarak değişen farklı tedavi uygulamaları vardır.
Dış kulak iltihabı, kulağın dış kulak yolunda meydana gelen iltihabi durumdur. Tıpta bu iltihaba otitis externa adı verilir. Yüzücülerde çok sık görülüyor olmasından dolayı, yüzücü kulağı olarak da bilinen bu hastalığın en önemli nedeni, kulak kanalını istila eden bakterilerdir.