Tiroid Kanserinde Radyoaktif İyot Tedavisi
İyot tedavisi nedir?
Radyoaktif iyot tedavisi atom tedavisi olarak da bilinir. Radyoaktif iyot tedavisi; tiroid kanserinin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Radyoaktif iyot tedavisi, zehirli guatr ve hipertiroidiye neden olan durumlarda en etkili tedavilerden birisidir. Ayrıca, tiroid kanserinde ameliyatı takiben de uygulanır. Burada amaç, geri kalan tiroid dokusunu, lenf nodunda veya vücudun diğer kısımlarında kalan tiroid kanser hücreleri yok etmektir.
Nasıl uygulanır?
Uygulaması kolaydır, sıvı şekilde veya bir adet kapsül şeklinde ağızdan verilir. 3 saat açlık gerekir. Hastanın 3 hafta düşük iyot diyeti yapmış olması istenir.
Radyoaktif iyot tedavisinin zararı var mıdır?
Tükürük bezlerinde normal olarak radyoaktif iyot tutulumu olması nedeniyle hasar oluşabilir veya geçici olarak iltihaplanabilir. Bazen kalıcı ağız veya göz kuruluğu oluşabilir.
Radyoaktif iyot tedavisinin avantajları nelerdir?
Ağızdan kapsül yoluyla alınan ve yan etkisi az olan bir tedavidir. Hem hipertiroidi (toksik guatr, zehirli guatr) tedavisinde, hem de tiroid kanserlerinde (papiller ve foliküler tip) ameliyattan sonra kalan hücrelerin tahrip edilmesinde oldukça yüksek başarı oranlarına sahiptir. Nüks etmiş metastaz yapmış hastalık söz konusu ise radyoaktif iyot tedavisi daha yüksek tekrarlayan dozlarda uygulanabilir.
Tiroit kanserinde iyot tedavisi
Radyoaktif iyot tedavisinin diğer uygulama alanı tiroit kanseridir. Tiroid kanseri tanısı almış hastaların tiroit bezlerinin tamamı ameliyat ile alınır. Fakat hemen tüm hastalarda geride ameliyat esnasında göz ile görülemeyen fakat radyoaktif iyot sintigrafisi ile saptanabilen odaklar kalır. Geride kalan dokuda küçük kanserli odakların olma olasılığına karşın 1 cm üzerinde kanseri saptanan tüm hastalara radyoaktif iyot uygulanır. Bu işleme ablasyon veya yok etme adı verilir. Ancak kanser 1 cm altında ise radyoaktif iyot uygulanması tartışmalıdır, nüks riskine göre değerlendirme yapılabilir. Kanserli hastalarda ablasyon dışında diğer bir uygulama ameliyatla tam olarak çıkarılamamış veya kemik ve akciğer gibi uzak organlara veya lenf bezlerine yayılmış ya da nüks etmiş hastalarda tedavi amaçlı kullanımdır.
Benzer Yazılar
Vücudumuzdaki pek çok hormonun üretiminden ve salgılanmasından hipofiz bezi sorumludur. Bu bezde oluşabilecek rahatsızlıklar, çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Mesane, idrar kesesi diye adlandırılan iki böbrekten idrar yolları vasıtası ile gelen idrarı depolayan küre şekline benzeyen bir organdır.
İlaç ile tedavi anlamına gelen kemoterapi, çoğunlukla kanser hücrelerini etkileyen kanser ilaçları kullanılarak yapılan..
Doğal besinleri taze olarak bulunan meyve ve sebzeleri mevsimine göre tüketilmelidir.
Özofagus (Yemek Borusu) Kanseri boğazımızdan mideye kadar giden yemek borusunda
İzsiz tiroid ameliyatı, tiroid bezinin hiçbir sorun gerçekleşmeden alınması ile çözümlenen bir yöntemdir.
Binlerce kadın, kansere bağlı olarak aldıkları kemoterapi tedavilerinde ilaç kullanıyorlar
Radyoaktif iyot tedavisi atom tedavisi olarak da bilinir. Radyoaktif iyot tedavisi; tiroid kanserinin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Radyoaktif iyot tedavisi, zehirli guatr ve hipertiroidiye neden olan durumlarda en etkili tedavilerden birisidir. Ayrıca, tiroid kanserinde ameliyatı takiben de uygulanır.