Kemoterapi Nedir? Seviyeleri Nelerdir?
Kemoterapi nedir? Seviyeleri nelerdir?
İlaç ile tedavi anlamına gelen kemoterapi, çoğunlukla kanser hücrelerini etkileyen kanser ilaçları kullanılarak yapılan tedavi için kullanılmakta olan bir terimdir. Kanser tedavisinde en sık kullanılan tedavisi yöntemlerinden biri olan kemoterapi, tümörün ilaç ile tedavi edilmesi anlamına gelmektedir. Kemoterapi; kanser hücrelerinin çoğalmasını ve büyümesini önleyerek, kanserli hücreleri hasara uğratır.
Kemoterapi ilaçları nasıl seçilir?
Kemoterapi ilaçlarının seçiminde, tümörün yaygınlık durumu, tümörün cinsi, hastanın yaşı, mevcut diğer hastalıkları ve genel durumuna göre tıbbi onkoloji uzmanı tarafından seçilir. Seçilsn ilaçların uygulama sıklığına ve dozlarına yine tıbbi onkolog karar vermektedir. Tedavinin uygulanma süresi ve sıklığı ise hastanın ve hastalığın durumuna göre belirlenmiş olan şemaya bağlıdır. Kemoterapi ilaçları ile tedavi esnasında oluşan yan etkilere ve elde edilen sonuca göre ilaç kullanım sıklığı ve süresi onkolog tarafından değiştirilebilir. Çoğunlukla en sık kullanım aralığı üç ile dört hafta arası olsa da, bazı tedavi şemalarında hafta bir ya da iki kez uygulama da yapılabilir.
Kemoterapi tedavisi nerede uygulanır?
Kemoterapi tedavisinin; mutlak suretle konunun uzmanı eğitimli doktor, hemşire ile sağlık personelinin bulunduğu merkezlerde uygulanmalıdır. Konunun uzmanı olan doktorun onayı ve bilgisi olmadan, tecrübesi olmayan bir sağlık personeli tarafından evde ya da herhangi bir hastanede kemoterapi uygulmaması yapılmamalıdır.
Kemoterapinin yan etkileri nelerdir?
Kullanılan kemoterapi ilaçlarının yan etkilerinin olması olasılığı vardır. Ancak kemoterapinin olası yan etkileri her zaman her hastada görülmeyebilir. Kemoterapinin yan etkilerinin en aza indirgenebilmesi için doktor, hemşire ve sağlık personeli ekibinin kontrolünde ek tedavilerin uygulanması gerekmektedir.
Kemoterapi esnasında hamilelik durumu nedir?
Kullanılmakta olan bazı kemoterapi ilaçları, kadında da erkekte de çocuk yapma yeteneğini ortadan kaldırabilmektedir. Fakat bu durum her ilaç için geçerli olmadığı gibi kemoterapi tedavisi sırasında kadın hamile kalabilir. Kemoterapi tedavisi için kullanılan ilaçların doğmamış çocukta birtakım kusurlara neden olabileceği sebebiyle kemoterapi tedavisi esnasında doğum kontrolü uygulanmalı; fakat uygulanacak olan doğum kontrolü yöntemlerinden spiral tercih edilmemelidir. Ayrıca doğum sonrasında kemoterapi tedavisi gören kadınlar bebek emziremez ve yine kadınlar kemoterapi tedavisi gördükleri esnada ve sonrasında jinekolojik muayenelerini aksatmamalıdır.
Benzer Yazılar
Doğal besinleri taze olarak bulunan meyve ve sebzeleri mevsimine göre tüketilmelidir.
Vücudumuzdaki pek çok hormonun üretiminden ve salgılanmasından hipofiz bezi sorumludur. Bu bezde oluşabilecek rahatsızlıklar, çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
İzsiz tiroid ameliyatı, tiroid bezinin hiçbir sorun gerçekleşmeden alınması ile çözümlenen bir yöntemdir.
Özofagus (Yemek Borusu) Kanseri boğazımızdan mideye kadar giden yemek borusunda
Radyoaktif iyot tedavisi atom tedavisi olarak da bilinir. Radyoaktif iyot tedavisi; tiroid kanserinin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Radyoaktif iyot tedavisi, zehirli guatr ve hipertiroidiye neden olan durumlarda en etkili tedavilerden birisidir. Ayrıca, tiroid kanserinde ameliyatı takiben de uygulanır.
İlaç ile tedavi anlamına gelen kemoterapi, çoğunlukla kanser hücrelerini etkileyen kanser ilaçları kullanılarak yapılan..
Mesane, idrar kesesi diye adlandırılan iki böbrekten idrar yolları vasıtası ile gelen idrarı depolayan küre şekline benzeyen bir organdır.
Binlerce kadın, kansere bağlı olarak aldıkları kemoterapi tedavilerinde ilaç kullanıyorlar