Stoma (Bağırsak Torbası) Nedir?
Stoma nedir?
Ostomi, içi boş bir organın vücut yüzeyine ağızlaştırılması anlamına gelir. Vücut yüzeyine ağızlaştırılan yere stoma da denir. Genel Cerrahi alanında en sık, bağırsaklar ile ostomi oluşturulur. Ostomiler, bağırsağın karın cildine ağızlaştırılma (bağırsağın torbaya bağlanma) seviyesine göre isim alır.
Stoma neden uygulanır?
Normalde ağızdan tüketilen besinler sindirildikten sonra yararlı besin maddeleri emilerek kana karışır. Bu işlemden arta kalan gıda artıkları kalın bağırsağa geçer. Daha sonra makat yolu ile vücut dışına çıkar. Bazı rahatsızlıkların tedavisinde karın içinde bulunan bağırsakları karın cildine ağızlaştırmak gerekebilir. Böyle bir durumda sindirim işlevinden arta kalan gıda artıkları karın cildindeki bu ağızdan dışarı atılır. Stoma yerine yapıştırılan bir torba ile gıda artıkları toplanır.
Bağırsağın torbaya bağlanması nasıl olur?
Stomanın karın cildine açıldığı yere göre dışkının içeriği değişir. Stoma anüsten ne kadar uzak ise dışkı o derece suludur. Kalın bağırsağın sol tarafından açılan stomalarda dışkı katı iken ince bağırsak ve kalın bağırsağın sağ tarafından açılanlarda dışkı içeriği sıvıdır. Stomalar kalıcı ya da geçici olabilir. Hastalık bölgesi veya ameliyat sahasının dışkı pasajı ile temas etmemesi için geçici stoma açılır. Geçici stomalar genellikle minimal veya hiç bağırsak çıkartmadan kapatılabilir. Böylelikle bağırsak devamlılığı eski haline dönebilir. Hastalık tedavisi için yapılan işlemler dışkı kontrol mekanizmasını bozar ise hastaların kalıcı stomaya ihtiyacı olur. Makatın dışkı kontrolünü sağlayan kasların çalışması bozulduğunda ya da hastalık sebebi ile çıkarılması gerektiği durumlarda kalıcı stoma açılması gerekir.
Stoma oluşturulmasında dikkat edilmesi gerekenler
Stoma oluşturulması sonrası erken ve geç dönemde pek çok istenmeyen etkiler görülebilir. Komplikasyonların ve istenmeyen sonuçların önlenebilmesi hastanın hayat kalitesini bozmamak için pek çok aşamada önlemler almak gerekir.
Benzer Yazılar
Oldukça sık görülen mide kanseri; ülser ve gastrit gibi iyi huylu mide rahatsızlıkları ile benzer şikayetler
İnsan vücudu için hayati öneme sahip olan tiroid hormanlarının az ya da çok salgılanması pek çok ciddi sağlık sorununa neden olabilmektedir.
Meme kanserine yakalanan kadınların büyük bir çoğunluğu; ne yazık ki tedavide, kadın kimliğinin getirdiği önemli ögelerden olan memelerini veya bir bölümünü kaybedebilmekteydi. Ancak günümüzün ilerleyen tıbbı ve teknolojileri sayesinde “meme onarım cerrahisiyle” meme kaybı yaşanmadan da meme kanseri tedavi edilebiliyor!
Ünlü Oyuncu Sitare Akbaş, İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’nde Başarılı Bir Tedavi Geçirdi
Ailecek yapılan piknik ve gezilerin vazgeçilmezi olan mangalın insan sağlığına pek bilinmeyen bir zararı var!
Kasık Fıtık Total Ekstraperitoneal Ameliyatı Nedir?
Kronik böbrek yetmezliğinin nedenleri pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir
Kadınlarda en sık görülen meme kanseri, 8 kadından 1’inin hayatına değiyor. Bu hastalığa yakalanmada yaşın giderek düştüğü bugünlerde; gelişen tedavi ve cerrahi yöntemler; özellikle erken tanı durumunda önemli oluyor.
İki doku ya da iki organ yüzeyi arasında genelde bulunmayan bir kanalın olması durumuna fistül denilmektedir.