Tüp Mide Ameliyatı İle Zayıflama
Tüp mide ameliyatı ile zayıflama nedir?
Tüp mide ameliyatı, fazla kilolarının belirli bir sınırın üzerine çıktığı kişilerde yapılır. 25-30 kilo sınırını geçen fazla kilolar hastalık derecesinde değerlendirilmektedir ve hastanın hayatını her yönden zorlaştırmaktadır. Ayrıca diyet ve egzersizlerle zayıflamaları da oldukça zordur. Tüp mide ameliyatı obezite derecesinde hasta olan kişiler için tercih edilebilir bir yöntemdir ve fazla kilolarının yüzde 70’ini vermeyi hedefler.
Hastanın tüp mide ameliyatı sonrası kilo vermeme olasılığı yoktur. İştahın kesilmesiyle bir öğünde yenen miktarı ve yeme hızının azalmasıyla hastalar hızla kilo vermeye başlar. Ancak ideal kilosuna ulaşan hastaların yanı sıra, istediği kiloya düşemeyen hastaları da görmek mümkündür. Ameliyatın ardından sağlıklı bir beslenme programı uygulayan ve spor yapan hastalarda daha başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Aşırı kilo birçok sağlık sorununa sebebiyet vermektedir. Tüp mide ameliyatı sayesinde verilen kilolar bu rahatsızlıkların da sonlanmasını sağlar.
Tüp mide ameliyatı sonrası sağlık sorunlarındaki süreç nasıldır?
- Yüksek tansiyon hastalarının yüzde 70’inde iyileşme görülür.
- Kalp hastalığı riski düşer.
- Obeziteden kaynaklı uyku bozuklukları ortadan kalkar.
- Diyabet hastalarının çoğunda iyileşme görülür ve ilaç kullanmalarına gerek kalmaz, hastaların yüzde 80’inde kolesterol seviyeleri normale döner.
- Solunum problemleri ve astım atakları ve reflü gibi rahatsızlıklar ortadan kalkar.
- Kişinin kilo vermesiyle kendini daha iyi hissetmesi, daha kolay sosyalleşmesi psikolojik açıdan da olumlu etkiler yaratır.
Tüp mide ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
- Asitli içeceklerden uzak durun. Asitli içecekler birden olmasa da zaman içerisinde mideyi genişletip eski haline dönmesine sebep olabilir.
- Yemekle aynı anda su içmeyin. Midenizin yeni şeklinde bu durum almanız gereken katı besin miktarını azaltacaktır. Yemekten 20 dakika önce su içerseniz yemek esnasında susamamış olursunuz.
- Abur cuburdan uzak durun. Günlük beslenme planınız üç ana öğün iki de ara öğün olmalıdır. Bunun dışında midenizi dolduracak ama sizi doyurmayacak yiyeceklerden kaçının.
- Karbonhidratlı besinleri çok fazla tüketmemeye özen gösterin.
- Günde en az 6 bardak su içerek, yağların vücudunuzdan atılmasını kolaylaştırın.
- Alkol tüketimini azaltın.
- Vitamin ve besin takviyeleri alın.
Benzer Yazılar
Kadınlarda en sık görülen meme kanseri, 8 kadından 1’inin hayatına değiyor. Bu hastalığa yakalanmada yaşın giderek düştüğü bugünlerde; gelişen tedavi ve cerrahi yöntemler; özellikle erken tanı durumunda önemli oluyor.
Organ nakli; kadavra veya canlı insan yapısından yapılan cerrahi bir operasyondur.
İki doku ya da iki organ yüzeyi arasında genelde bulunmayan bir kanalın olması durumuna fistül denilmektedir.
Kıl dönmesinin ne demek olduğunu anlamamız için öncelikli olarak açıkçası
Türk Nefroloji Derneği’nin yaptığı CREDIT çalışması; ülkemizdeki yetişkin bireylerin yaklaşık olarak %16’sında farklı seviyelerde kronik böbrek yetmezliğinin olduğunu ortaya koymuştur.
Sindirim kanalının üst bölgesi; yani yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağı endoskopi; alt kısmı olan kalın bağırsaklar ise kolonoskopi ile incelenebilmektedir.
Başarılı bir böbrek nakli operasyonundan yaklaşık 2 ay sonra cinsel yaşamınıza dönebilirsiniz.
Günümüzde obezite cerrahisinde en sık yapılan iki ameliyat; gastrik bypass (mide baypası) ve sleeve gastrektomi (tüp mide) ameliyatlarıdır.
Türkiye’de organ bekleyen kişi sayısı kadavra nakillerinin yetersizliği nedeniyle gün geçtikçe artıyor