Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Safra Kesesi ile İlgili Merak Edilenler

Safra Kesesi ile İlgili Merak Edilenler
  • Safra Kesesi Nedir?

Safra kesesi açlık esnasında karaciğerin oluşturduğu safra sıvısını biriktiren ve vücuda besin girdiğinde kasılarak sahip olduğu safrayı boşaltarak sindirime yardımcı olan bir organdır. Kan şekerinin düzenlenmesini destekler. Yağlı gıdaları ve Vücutta, sağ kaburganın altında karaciğerin altında bulunur.

  • Safra Kesesi Taşları Nasıl Oluşur?

Safra kesesi taşlarının oluşumunda genetik yatkınlık, yağ ve karbonhidrat oranı yüksek besinleri fazla tüketme, fazla kilo, hızlı kilo verme, düzensiz şekilde uygulanan diyetler ve hareketsiz yaşam safra kesesi taşının oluşmasına neden olur. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla rastlanır.

  • Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir?

Yemek yedikten sonra yarım saat içerisinde başlayan huzursuzluk, sağ kaburga belgesinde görülen şişlik, hazımsızlık ve ağrı hissi en sık görülen şikâyetlerdir. Bunlara ek olarak kişilerde sırt ağrısı, sağ omuzda ağrı, mide yanması, bulantı, kusma, idrar renginde koyulaşma, açık renkli dışkı, aşırı gaz ve diğer sindirim problemleri görülebilir.

  • Ailesinde Safra Kesesi Taşı Hastalığı Olan Kişiler Ne Yapmalı?

Genetik yatkınlığın safra kesesi taşı oluşumuna katkısı yaklaşık %30 civarındadır. Bu nedenle ailesinde safra taşı kesesi hastalığına sahip olan kişiler beslenme düzenlerine ve sağlıklarına dikkat etmelidir. Vücutlarını dinlemeli ve safra kesesi taşı hastalığında görülen şikâyetleri yaşıyorlarsa en kısa sürede bir uzmana başvurmalıdırlar. Bazı durumlarda kişiler sessiz safra kesesi taşı hastalığına sahip olabilirler. Bu tarz durumlarda kişiler safra keselerindeki taşla birlikte sorunsuz bir şekilde hayatlarına devam edebilmektedir.

  • Taşlar Safra Kesesinin Neresinde Oluşur?

Safra kesesi adından anlaşılabileceği kese şeklinde bir organdır ve taşlar bu kesenin içinde oluşur.

  • Safra Kesesi Taşı Nasıl Teşhis Edilir?

Öncelikle yaşanan problemler mide bazlı mı yoksa safra kesesinden mi kaynaklanıyor sorunun cevabı aranır. Endoskopi ve ultrason yöntemiyle taramalar gerçekleştirilir. Bazı hastalarda her iki organda da sorun görülebilir. Bu tarz durumlarda önce midenin tedavisi gerçekleştirilir.  Daha sonra safra kesesi cerrahi operasyonla alınır.  Safra kesesi hayati olmayan bir organ olarak değerlendirildiğinden ötürü taşın alınmasından ziyade tamamının alınması önerilir. Eski dönemlerde uygulanan sadece taşların alınması uygulamasından sonra, taşların tekrar oluştuğu gözlenmiştir. Bu nedenle günümüzle safra kesesinin tamamı alınmaktadır.

  • Safra Kesesi Taşı Ameliyatı Nasıl Gerçekleştirilir?

Öncelikle hasta bir anestezi uzmanı tarafından kontrol edilir. Hastanın tahlillerini gerçekleştirildikten sonra başka bir hastalığı yoksa ve anestezi uzmanı tarafından da onay uygunluk verildiğinde çoğu zaman 2-3 delik ile kapalı ameliyat yöntemiyle safra kesesi alınmaktadır. Deliklerin çapı yaklaşık 2 cm boyutlarındadır ve genellikle dikkat çekici izler bırakmaz. Hasta yaklaşık 8 saat ile 24 saat arasında hastanede misafir edildikten sonra taburcu edilir. Safra kesesi ameliyatlarından sonra hastanın patoloji testi mutlaka uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

  • Şikayete Neden Olmayan Safra Kesesi Taşı Alınmalı Mıdır?

Kişilerde hiçbir şikâyete neden olmayan ve boyut olarak küçük safra kesesi taşlarını doktorunuz uygun gördüğü takdirde vücutta kalmaya devam edebilir.

  • Safra Kesesi Taşı Sarılığa Neden Olur mu?

Safra kesesi taşlarının, ana safra kanalına düşüp tıkanmaya yol açtığı durumlarda da bulantı, kusma, karın ağrısı, titremeyle yükselen ateş eşliğinde sarılık gelişebilir.

  • Alınan Safta Kesesinin Yerinde Tekrar Taş Oluşabilir mi?

Alınan safra kesesinin yerinde tekrar taş oluşmaz ancak bazı durumlarda safra kesesi kanalında taşlar görülebilir. Taş oluşumunun önüne geçmek için düzenli ve dengeli bir yaşam sürdürülmelidir.

  • Safra Kesesi Alındıktan Sonra Nasıl Beslenmeliyiz?

Bol sıvı alımına dikkat edilmekle birlikte yağı ve karbonhidrat tüketimi tamamen azaltılmalı ancak tamamen kesilmemelidir. Yumurta tüketimi de kontrollü şekilde gerçekleştirilebilir. Yağlı yiyecekler tüketmek sindirim sorunları yaratabilir. Hareketli bir yaşam safra kesesinin yokluğunun vücutta yaratacağı etkileri azaltacaktır.

Benzer Yazılar

Adenokarsinom Nedir?
Adenokarsinom Nedir?

Adenokanser kısaca vücudun mukus üreten glandüler hücrelerinde görülen kanserlere verilen bir isimdir. Vücutta salgılanan mukus bedenin sağlıklı şekilde çalışması için oldukça önemli rol oynar.

Devamı

Hemşireden Kalpleri Isıtan Hareket
Hemşireden Kalpleri Isıtan Hareket

M. 48 yaşında 2 çocuk babasıdır. Kocaeli’nde yaşamakta olan M. (48), özel bir hastanede boyun fıtığı ameliyatı olduğu işlem sırasında boyun fıtığı patladı. Bütün vücudu felç olan hasta tedavi sürecine İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’nde devam ediyor.

Devamı

Gastrointestinal Sistem Cerrahisi
Gastrointestinal Sistem Cerrahisi

Vücudun; çiğneme, sindirim, emilim ve boşaltım görevlerinin yapıldığı ve ağızdan anüse kadar kapsadığı bölüme gastrointestinal sistem cerrahisi adı verilmektedir.

Devamı

Hemoroid İçin En Etkili Tedavi Yöntemi Ameliyat
Hemoroid İçin En Etkili Tedavi Yöntemi Ameliyat

Kalın bağırsağın son bölgesi anüstür. Bu bölgenin şişmesi ya da büyümesi durumuna hemoroid denir.

Devamı

Yeni Yıl Sürprizi ile Geldi! Organları Birçok Kişiye Can Oldu!
Yeni Yıl Sürprizi ile Geldi! Organları Birçok Kişiye Can Oldu!

Yeni Yıl Sürprizi ile Geldi! Organları Birçok Kişiye Can Oldu!

Devamı

Böbrek Naklinin Aşamaları
Böbrek Naklinin Aşamaları

Canlıdan böbrek nakli güvenli ve başarılı bir tedavi yöntemidir.

Devamı

Böbreklerin Hayatımızdaki Yeri Nedir?
Böbreklerin Hayatımızdaki Yeri Nedir?

Bel bölgesinde omurganın her iki tarafında görüntü olarak fasulyeye benzeyen küçük gibi görünen ama çok önemli görevleri olan iki tane organdır

Devamı

Kıl Dönmem Var Tedavi Ettirmezsem Sonucu Ne Olur?
Kıl Dönmem Var Tedavi Ettirmezsem Sonucu Ne Olur?

Kıl dönmesinin ne demek olduğunu anlamamız için öncelikli olarak açıkçası

Devamı

Mide Botoksu İle 1 Hafta İçinde Açlık Hissi Kayboluyor
Mide Botoksu İle 1 Hafta İçinde Açlık Hissi Kayboluyor

Yaklaşık 10 ila 15 yıldır uygulanan mide botoksu; endoskopik olarak uygulanır.

Devamı

Bebeklerde Bağırsak Felci Nedir?
Bebeklerde Bağırsak Felci Nedir?

Bebeklerde Bağırsak Felci Nedir?

Devamı