Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Kuduz Virüsü Nedir?

Kuduz Virüsü Nedir?

Kuduz virüsü nedir?

Kedi, köpek veya başka bir hayvan tarafından tırmalandığımızda veya ısırıldığımızda aklımıza direkt, “acaba kuduz olur muyum” sorusu gelmektedir. Rabies ya da Lyssa olarak da bilinen kuduz, hayvanlarda olan ve insanlara geçebilen bir çeşit virüs hastalığıdır. Bu virüs, başta merkezi sinir sistemini etkileyerek, beyne kadar ulaşarak, beyni iltihaplandırır. Başta köpekler olmak üzere, birçok evcil ve vahşi hayvanda görülebilmektedir. Kuduza vahşi yaşamda genellikle; kurt, tilki, domuz, çakal, ayı, sırtlan gibi hayvanlarda rastlanılmaktadır. Kuduz virüsü; çeşitli şekillerde kedi, köpek, eşek gibi evcil hayvanlara geçebilir. Yılan ve kertenkele türünde kuduz görülmezken, yarasalar ise sadece taşıyıcı olmaktadır. Normal şartlarda kuduz olan hayvanlar yaşamlarını yitirirken, yarasalarda böyle olmaz. Kuduz virüsünü taşıyan bir hayvan; başka bir hayvanı veya bir insanı yaraladığında veya ısırdığında o canlıyı da enfekte etmiş olur. Virüs, bazı durumlarda salya ile de bulaşmaktadır. Kuduz virüsü, hızlı yayılan bir virüstür. Erken evrede müdahale edilmezse, kişi yaşamını yitirebilir.

Bir hayvanın kuduz olup olmadığını nasıl anlarız?

Kuduz olan hayvanların ilk evrede, davranışları değişir. Sakin bir hayvansa hırçınlaşabilir ya da tam tersi olarak daha çok kabuğuna çekilebilir. Hayvanlarda bu dönemde, su içme isteği artar ve sık sık idrar yaparlar. Evcil hayvanlar, evden kaçmaya çalışabilirler. Evde sahiplerinin sözlerini dinlememeye başlar hatta sahiplerine saldırabilirler. Bu dönemde, denge kaybı görülür yürürken ani düşmeler gözlemlenebilir. Işığa karşı bir hassasiyet oluşur bu nedenle de hayvanlar, kuytu köşelerde saklanırlar. Ağızda salya oluşumu artar ve ne yazık ki 1 hafta içerisinde hayvan hayatını kaybeder.

Kuduzun insanlarda belirtileri nelerdir?

Kuduz virüsü, insana geçiş yaptığında, sinir hücreleri yoluyla hızla beyine doğru ilerler. Beyinde çoğalmaya başlayan kuduz virüsü, beyin ve omuriliğin iltihaplanmasına sebep olur. Kuduz, insanlarda daha uzun sürede seyreder. Yara yerinin beyne ve sinirlere yakınlığı, yara büyüklüğü gibi faktörlere bağlı olarak süre 4-5 güne kadar kısalabilirlerken, bir yılın sonunda kendisini gösterdiği de olabilmektedir. Ortalama görülme süresi ise 20 ila 60 gün olarak bilinir. Belirtileri ilk etapta gribe benzerken ilerleyen zamanlarda; kaygı, uykusuzluk, halüsinasyonlar, anormal davranışlar, göz bebeklerinde büyüme su ve ışık korkusu gibi belirtilerle devam eder.

Şüpheli durumlarda ne yapılmalı?

Şüpheli bir hayvan tarafından ısırıldığınızda, tırmalandığınızda veya temasa geçtiğinizde ilk yapmanız gereken o bölgeyi bol su ve sabunla yıkamaktır. Bunu yapmak oldukça önemlidir. 2. Olarak yapılması gereken işlem; alkol veya bir antiseptik ile basit bir pansuman yapılmalı. Sonrasında kişinin, hiç vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir. Eğer size saldıran hayvanı, gözlemleme veya yakalama şansınız varsa onu gözetim altında tutun. Yaklaşık 1 hafta-10 günün sonunda hayvanda bir sıkıntı gözükmezse kuduz riski ortadan kalkmış demektir. Sağlık kuruluşuna ulaştığınız zaman hekimin talimatlarına ve tedavi şeklinde uyum sağlayın.

Kuduzun tedavisi nedir?

Kuduz riskinin olduğu durumlarda, en etkili tedavi yöntemi aşıdır. İnsan sağlığına herhangi bir yan etkisi bulunmayan ve oldukça güçlü olan kuduz aşısı, birkaç doz şeklinde vurulmaktadır. Bu noktada hekimin talimatlarına uyarak, aşı dozlarını kaçırmamak oldukça önemlidir.

Benzer Yazılar

Hipertermi Ateş ile Karıştırılmamalı!
Hipertermi Ateş ile Karıştırılmamalı!

Hipertermi Ateş ile Karıştırılmamalı!

Devamı

Kusma Neden Olur?
Kusma Neden Olur?

Kusmanın kaynağı aslında mide değil, beynin gönderdiği sinyallerdir. Kusmanın; vücudun yabancı maddelerden kurtulmak istemesi sonucunda yaptığı savunma mekanizması olduğunu söyleyebiliriz.

Devamı

Görüntülü Muayeneyi Neden Önemsiyoruz?
Görüntülü Muayeneyi Neden Önemsiyoruz?

Covid-19 salgını nedeniyle kalabalık ortamlardan kaçındığımız ve kişisel hijyen kurallarına maksimum seviyede özen gösterdiğimiz bu hassas süreçte, sağlık hizmetlerimizden uzak kalmamanız için “görüntülü muayene” uygulamamızı hayata geçirdik.

Devamı

Ebola Virüsü ve Tedavisi
Ebola Virüsü ve Tedavisi

Ebola virüsü hastalığı ölümle sonuçlanan bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olarak tanımlanır. Şüpheli bir durumda kanda virüs ya da virüse karşı antikorların bulunmasıyla tanı konulabilir. Ebola virüs hastalığının insan ya da hayvanlar için herhangi bir aşısı yoktur.

Devamı

Kuduz Virüsü Nedir?
Kuduz Virüsü Nedir?

Kedi, köpek veya başka bir hayvan tarafından tırmalandığımızda veya ısırıldığımızda aklımıza direkt, “acaba kuduz olur muyum” sorusu gelmektedir. Rabies ya da Lyssa olarak da bilinen kuduz, hayvanlarda olan ve insanlara geçebilen bir çeşit virüs hastalığıdır.

Devamı

Heimlich Manevrası ile Hayat Kurtarabilirsiniz
Heimlich Manevrası ile Hayat Kurtarabilirsiniz

Heimlich Manevrası ile Hayat Kurtarabilirsiniz

Devamı