Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Kusma Neden Olur?

Kusma Neden Olur?

Kusma nedenleri nelerdir?

Kusmanın kaynağı aslında mide değil, beynin gönderdiği sinyallerdir. Kusmanın; vücudun yabancı maddelerden kurtulmak istemesi sonucunda yaptığı savunma mekanizması olduğunu söyleyebiliriz. Kusmadan önce bulantı hissi oluşabilirken, bazen de kusma sonrasında duyulan bulantı hissi geçer. Alkol tükettikten sonra, deniz veya araba ile seyahat ederken, böcek ısırması durumunda; yan, vücut alarma geçip kendini toparlayacağı her anda kusma meydana gelebilir.

Mide bulantısı ve kusmaya ne iyi gelir?

  • Derin derin nefes alın: Ciğerlerinize hava soluyarak derin derin nefes alın. Bu esnada karnınız nefes alıyorken genişleyecektir. Ağız ya da burnunuzdan nefesinizi yavaşça bırakın ve her nefes sonrasında karnınızı gevşetin. Bunu birkaç defa tekrar edin. Yapılan araştırmalar; diyaframdan derin ve kontrollü bir şekilde nefes almanın, parasempatik sinir sistemi üzerinde önemli faydası olduğunu gösteriyor.
  • Az tuzlu kraker tüketin: Kraker tüketmek; sabah bulantısı için etkisi olan biz çözümdür. Mide asidini emmeyi sağlar. Sabah yaşadığınız bulantılar için birkaç kraker yiyebilirsiniz.
  • Bileklerinize aküpresür sürün: Bu yöntem geleneksel Çin tedavi yöntemi olup; amaç vücuttaki bazı noktaların uyarılması amacıyla basınç uygulanmasıdır. Ön kolun avuç içinde, el bileğine yakın Neiguan (P-6) noktasına uygulanacak basınç; bulantı ve kusma şikayerlerini azaltmaya destek olabilir.
  • Su içmeyi artırın: Fazla kusma şikayetiniz varsa dehidrasyonu engellemek için sıvı tüketimini artırmanız gerekiyor. Mideye rahatsızlık vermemek için bir anda çok fazla su içmek yerine yavaşça ve bol miktarda su tüketebilirsiniz. Hızlı su içmek daha fazla kusmaya neden olabilir, unutmayın. Suya alternatif olarak, mide bulantısına iyi geldiği düşünülen; limonata, nane çayı, zencefilli gazoz da tüketilebilir.
  • Aromaterapi: Bulantı ve kusma şikayetlerini azaltmaya olan etkisi hala araştırılıyor olsa da aromaterapiden faydalanılabilir. 2014 yılında yapılan bir araştırma; limon yağının solunmasıyla hamilelikte yaşanan bulantı ve kusmanın azaltıldığını gösteriyor. Bu yöntemi uygulamak için ucu açık bir yağ şişesini burnunuza yaklaştırabilir, bir demeç pamuğa birkaç damla damlatarak içinize nefesler alabilirsiniz. Limon yağı yok ise bir dilim limon keserek kokusunu almayı deneyebilirsiniz.
  • İlaçlar: Kusma şikayetini durdurmaya yönelik birçok ilaç vardır. Bunlar anti-emetik veya bulantı önleyen ilaçlar olarak bilinir. Seyahat anında oluşabilecek bulantı ve kusma için dimenhidrinat içerikli ilaçlar önerilebilir. Bunun dışındaki genel kusma ve bulantı şikayetleri için bizmut subsalisilat etken maddeli ilaçlar verilir.

Kusma şikayetim var, doktora ne zaman görünmeliyim?

Aşağıdaki durumların varlığında en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız:

  • Erişkin bireyler görülen kusma iki günden fazla devam ediyorsa
  • Çocuklarda kusma bir günden fazla sürerse
  • Her gün olmasa bile bir aydan uzun devam ederse
  • Kilo kaybı yaşanıyorsa

Kusma ile beraberinde bazı durumlar da gözlemlenebilir. Aşağıdaki bulguların da görülmesiyle acil olarak tıbbi yardıma başvurulmalıdır:

  • Göğüs ağrısı
  • Şiddetli karın ve baş ağrısı
  • Baş dönmesi ya da bayılma
  • Yüksek ateş
  • Ensede ya da boyunda sertlik
  • Soğuk cilt
  • Alınan gıdaları 12 saat midede tutamama

Benzer Yazılar

Görüntülü Muayeneyi Neden Önemsiyoruz?
Görüntülü Muayeneyi Neden Önemsiyoruz?

Covid-19 salgını nedeniyle kalabalık ortamlardan kaçındığımız ve kişisel hijyen kurallarına maksimum seviyede özen gösterdiğimiz bu hassas süreçte, sağlık hizmetlerimizden uzak kalmamanız için “görüntülü muayene” uygulamamızı hayata geçirdik.

Devamı

Heimlich Manevrası ile Hayat Kurtarabilirsiniz
Heimlich Manevrası ile Hayat Kurtarabilirsiniz

Heimlich Manevrası ile Hayat Kurtarabilirsiniz

Devamı

Kuduz Virüsü Nedir?
Kuduz Virüsü Nedir?

Kedi, köpek veya başka bir hayvan tarafından tırmalandığımızda veya ısırıldığımızda aklımıza direkt, “acaba kuduz olur muyum” sorusu gelmektedir. Rabies ya da Lyssa olarak da bilinen kuduz, hayvanlarda olan ve insanlara geçebilen bir çeşit virüs hastalığıdır.

Devamı

Hipertermi Ateş ile Karıştırılmamalı!
Hipertermi Ateş ile Karıştırılmamalı!

Hipertermi Ateş ile Karıştırılmamalı!

Devamı

Kusma Neden Olur?
Kusma Neden Olur?

Kusmanın kaynağı aslında mide değil, beynin gönderdiği sinyallerdir. Kusmanın; vücudun yabancı maddelerden kurtulmak istemesi sonucunda yaptığı savunma mekanizması olduğunu söyleyebiliriz.

Devamı

Ebola Virüsü ve Tedavisi
Ebola Virüsü ve Tedavisi

Ebola virüsü hastalığı ölümle sonuçlanan bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olarak tanımlanır. Şüpheli bir durumda kanda virüs ya da virüse karşı antikorların bulunmasıyla tanı konulabilir. Ebola virüs hastalığının insan ya da hayvanlar için herhangi bir aşısı yoktur.

Devamı