Yenidoğanlarda Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Göbek bağı nedir?
Gebelik sırasında daima büyümekte olan bebeğiniz için besin ve oksijen taşıyan göbek kordonu, doğum sonrasında artık ihtiyaç kalmayacağı için uzun kısmı kesilerek alınır ve kısa bir parçası bırakılır. Bırakılan bu kısa parçanın da kendiliğinden düşmesi beklenir. Yenidoğan bir bebeğin göbek kordonu genellikle, doğum sonrasında 2 hafta içerisinde düşer. Mavimsi ve beyaz bir renkte olan göbek bağı kordonu, yavaş yavaş siyaha doğru koyu bir renk alır ve kurur. Bu süreçte; nazik ve yumuşak bir şekilde, göbek bağı kordonuna bakım yapılması çok önemlidir.
Yenidoğanlarda göbek bağı bakımı nasıl yapılmalıdır?
- Temiz tutun: Bebeğinizin her bezini değiştirdiğinizde, göbek kordonu parçasına %70 alkol ile bakım yapın. Kordon; idrar ve kaka ile kirlenmiş veya yapışkan bir hale gelmiş ise ılık su ile temizleyin. Daha sonra emici ve temiz bir bez yardımıyla o bölgenin ıslaklığını alarak, havalandırın.
- Kuru tutun: Göbek bağının kuru kalması için hava ile temas etmesi önemlidir. Bu sebeple, bebek bezini bağlarken; göbek kordonunu kapatmayacak şekilde, aşağıya doğru kıvırarak bağlamanız çok iyi olacaktır. Ayrıca, sıcak havalarda, tulum yerine, bebeğinizin göbeğini açıkta bırakacak giysiler giydirebilirsiniz.
- Banyo süngerleri: Göbek bağının iyileşmesi süre zarfında, banyo süngerleri oldukça prafik olabilir. Bağ düştükten sonra, bebeğinizi bebek küvetinde yıkayabilirsiniz. Bağın düşmesini beklemeli ve koparmak için herhangi bir müdahalede bulunmamalısınız.
Göbek bağı enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?
İyileşme süresinde göbek bağı kenarında az miktarda kan görülebilir ve bu normal bir durumdur. Yine göbek bağının düşmesi ile bir yaranın kabuğu sıyrılmış gibi, hafif bir kanama görülebilir. Göbek bağından ve tabanından kötü kokulu irin gelmesi ve herhangi bir kızarıklığın gözlemlenmesi durumunda, doktora danışılmalıdır. Eğer, bir enfeksiyon söz konusu ise acil tedavi bu yayılımı durdurabilir.
Göbek bağı kanamasına K vitamini eksikliği neden olmuş olabilir. Bu ve benzeri durumlarda, bebeğe K vitamini takviyesi yapılarak, kanamanın önüne geçilir.
Benzer Yazılar
Gebelik sırasında daima büyümekte olan bebeğiniz için besin ve oksijen taşıyan göbek kordonu, doğum sonrasında artık ihtiyaç kalmayacağı için uzun kısmı kesilerek alınır ve kısa bir parçası bırakılır. Bırakılan bu kısa parçanın da kendiliğinden düşmesi beklenir.
Eğri boyun genel olarak bebeklik döneminde ortaya çıkmaktadır.
Sütüm gelmiyor endişesiyle hemen mamaya başlamak doğru değil.
Ülkemizde bir yılda doğan bebeklerin yaklaşık yüzde 10’u, prematüre olarak doğmaktadır. Bu bebeklerin büyük bir kısmı ise, bir kilonun altında yani; "Aşırı Düşük Doğum Ağırlıklı" olarak dünyaya gelmektedir
Düzenli yapılan tetkikler sayesinde pek çok önlenebilir hastalık tespit edilerek, kişinin daha sağlıklı bir yaşam sürmesi sağlanabiliyor.
Bebeklerin cildi biz yetişkinlerden çok daha farklıdır.
Testisler anne karnında gelişirken böbrek bölgesinde oluşur. Testisin damar ve sinirleri böbrek bölgesinden gelir. Yani uzun bir sap ile aşağıya iner. Bu yerleşme tam anlamıyla olmayabilir. Herhangi bir yerde takılı kalır.
Hayvanlarda ve insanlarda hastalık yapabilen bakteri virüs gibi mikropların oluşturduğu zehirlerin etkilerinin ortadan kaldırılması için geliştirilmiş olan biyolojik maddelere aşı denilir. Ebeveynler çocuklarının doğduğu andan itibaren aşı dönemlerini takip etmeleri gerekir.