Bebekler Neden Ağlar?
Bebekler ne zaman ağlar?
Bebekler aç hissettiklerinde, altını ıslattıklarında veya kaka yaptıklarında, uykusu var ise, çok fazla sıcak veya çok fazla soğuk hissettiklerinde, gaz çıkaramama durumunda, giydirilen kıyafetlerin rahatsız hissettirmesi gibi birçok durumda kendi rahatsızlıklarını ifade edebilmek adına ağlamaya başlarlar.
Bebekler uzun süre uyumamış ve kendini çok fazla yorgun hissediyor ise ağlamasına neden olabilir. Genel olarak günde 16 saat uyuması gerekir. Eğer belirtilen 16 saate kadar uyumazlar ise bu da ağlamasına ve huzursuz olmasına neden olabilir. Ayrıca bebeklerin aşırı gürültülü ortamlarda uyumaya çalışması huzursuzluğa ve ağlamalarına sebep olabilir.
Bir bebek ağlıyorsa eğer sebeplerden biri de; ebeveyn şefkati ve ilgisi görmek istiyor olmasıdır. Kendisini yalnız hisseden ve korkmuş bir bebek olabilir. Böyle bir durumda bebekler ağlayabilir. Bu yüzden anne ve babalar bebeklerine; sesini duymalı, dokunmasını hissetmeli ve kucağında ilgi gösterilmesi gerekir.
Bebekler ağladığında ne yapılmalıdır?
Ebeveynler bebekleri aldıklarında; aç olup olmadığını kontrol etmeli ve emmesi sağlanmalı, altına yapıp yapmadığına karşın bezi kontrol edilmeli, vücut ısısı kontrol edilmeli, yatağında durmuyor ise kucağa alınmalı, sakinleştirmek adına konuşarak anne ve babanın sesini duymalıdır. Ayrıca, yavaş yavaş hareketlerle sırtını ve karnını nazik bir şekilde okşayarak masaj yapılmalıdır.
Bebeklerde ağlama devam ediyorsa doktora başvurulmalıdır!
Bebeklerin iki saatin üstünde durmadan ağlaması durumunda ebeveynler mutlaka doktora başvurmalıdır. Çünkü böyle bir durumda mutlaka anne ve babanın çözümleyemediği bir huzursuzluğu olduğu için bir uzmana götürülmesi şarttır. Doktora başvurulduğunda önce bebeğin fizik muayenesi yapılır ve ebeveynlerden hastanın öyküsü alınır. Gerekir ise kan sayımı, idrar tahlili, idrar kültürü, batın USG, iskelet grafileri, beyin omurilik sıvısı incelenmesi vb. doktorun uygun gördüğü laboratuvar tetkikleri yapılır ve değerlendirilir.
Benzer Yazılar
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Şenol Bozdağ, emzirme ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Yenidoğan tarama testleri yaşamın ilk evrelerinde istenilen belirtilerin verilmemesi ile bebeğe ilerde sıkıntılar yaşatmaması adına sağlık için yapılan tarama testleridir.
Fenilalanin, vücut için gereken ve gıdalarla alınan aminoasit yapı taşıdır. Bu aminoaitin vücutta fenilalalin hidroksilaz enzimiyle tirozine çevrilmesi ve işlevlerin bu şekilde yapılması gerekirken, bu çeviride yanlışlık olması durumunda kanda fenilalaninin değeri artarak hastalık gelişir.
Yenidoğan bebeklerde görülen saç dökülmesi çiçeği burnunda birçok ebeveyni endişelendirir.
Gebelik sırasında daima büyümekte olan bebeğiniz için besin ve oksijen taşıyan göbek kordonu, doğum sonrasında artık ihtiyaç kalmayacağı için uzun kısmı kesilerek alınır ve kısa bir parçası bırakılır. Bırakılan bu kısa parçanın da kendiliğinden düşmesi beklenir.
Yeni doğmuş olan bebeklerde meydana gelen bu durum bazı zamanlarda fark edilemiyor. Bebeğinizi uzattığınızda boynu sabit olarak eğri duruyorsa ve düzelmiyorsa eğrilik mevcut demektir.
Yenidoğan bebeklerin yaklaşık olarak yüzde 5’inde yapısal anomalilere rastlanmaktadır.
Yeni doğan bebeğin topuğundan alınan birkaç damla kan, doğumsal hastalıkların araştırılmasına yardımcı olur. Bu test topuk kanı taraması olarak bilinir.