Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Varisten Korunabilmek Mümkün mü?

Varisten Korunabilmek Mümkün mü?

Kadınların üçte ikisinde, erkeklerin ise üçte birinde görülebilen varis, toplardamarların genişlemesi ve şişmesine denilmektedir. Varis, tedavi edilmez ise sadece estetik olarak değil, sağlık açısında da ciddi problemlere yol açabilmektedir. Varis, en basit haliyle toplardamarın genişlemesi, şişmesi ve bu şekilde deforme olmasına denilmektedir. Tüm dünyada erkek ya da kadın anlamında bir ayrım gözetmeksizin kendini gösteren varis; yalnızca estetik açıdan değil, sağlık açısından da tedavi edilmesi gereken ve vücutta ciddi sorunlara yol açabilecek olan bir dolaşım sistemi hastalığıdır.

Tedavi edilmezse dolaşım bozukluklarına yol açar!

Atardamarlar tarafından hücrelere taşınan kanın, toplardamar tarafından taşınarak kalbe ulaştırılması gerekmektedir. Hücrelerce kullanılmış olan bu kan, temizlenme aşamasında, kalbe giden yollarda deforme olmuş damarlarla karşılaşır. Söz konusu damar deformasyonları kanın ilerlemesine izin vermediğinden, kirli kanın bir bölümü damar yollarında karşılaştığı deformasyonlu alanlara yerleşir. Vücutta yaşanan bu dolaşım sorunu ilk aşamalarda kişiyi yalnızca estetik açıdan rahatsız etse de, tedavi edilmediği durumlarda ve ilerleyen zamanda ciltte ağrının da eşlik ettiği çeşitli ödemlerin yanı sıra ciddi dolaşım bozukluklarına neden olur.

Varisten korunmak için neler yapılmalı?

Haftada üç gün; yürüyüş, tenis, bisiklet, koşu, kayak, yüzme gibi dolaşım sistemini hızlandıracak spor faaliyetlerinde bulunmalı, damar sistemine etki edecek sigara ve içki alışkanlıklarını sonlandırmak ya da minimuma indirmek gerek. Ayakta meşguliyet, hamilelik, hareket eksikliği, aşırı kilo alma gibi faktörlerin etkisi mevcut olsa da esas neden genetik yatkınlığın da olmasıdır.

Tedavide asıl önemli olan günlük yaşantının değişmemesi

Günümüzde varis tedavisi hastaneye yatmak anlamına gelmiyor. Gelişen teknoloji birçok tedavi seçeneğini de beraberinde getiriyor. Bunun da anlamı tedavi süresince günlük yaşantının değişmemesidir.

Skleroterapi: Küçük ve orta boyuttaki varislerin içerisine enjekte edilen bir solüsyonla, damardaki sorunlu bölgenin kapatılmasıdır. Bu işlemle kan damardaki sağlıklı yolu izleyerek kalbe ulaşır ve dolaşım sorunu çözülmüş olur. Tedavide önemli olan; bandajlama, kullanılan yöntem ve hastanın uyumudur.

Transkutanöz laser tedavisi: Ciltte bulunan yüzeysel kılcal damarların lazerle yakılmasıdır. 4 mm veya daha küçük varislerin giderilmesinde kullanılan ağrısız bir yöntemdir.

Ambulatuvar flebektomi: Sorunlu küçük damarların ince bir tıbbi alet ile çekilerek çıkarılmasına dayalı yöntemdir. Bu yöntem; delinen yerlerde küçük bir iz kalmasına neden olabilir.

Ven stripping: Uzun bir varisin, küçük bir kesi yerinden, uzunlamasına sıyrılarak çekilmesi yöntemidir. Hasta normal yaşantısına genellikle 3 gün içerisinde dönebilir.

Endoskopik ven cerrahisi: Bacak ülserine yol açan, ileri derecedeki varis hastalıklarında kullanılan yöntemdir.

Endovenöz laser tedavisi (EVLT): Varisli bölgedeki kanın, damar içinden lazerle yakılarak, mevcut kirli kanla kapatılması yöntemidir. Damarının dışındaki varislerin yok edilmesinde bir etkisi yoktur. Bu damarlar, iç yakımla kapatıldıktan sonra ameliyatla çıkartılarak veya köpük skleroterapisi uygulanarak tedavi edilir.

Endovenöz RF Tedavisi: Damardaki sorunlu alanın laserdeki (EVLT) gibi radyo frekans kullanılarak kapatılması yöntemidir.

Glue (yapıştırıcı) tekniği: Endovenöz kateter uygulanarak varisli damarın içine yapıştırıcı madde sıkılmasıyla damarın kurutulması tekniğidir.

Benzer Yazılar

Aile Geçmişinde Kalp Rahatsızlığı Olan Kişilerin Dikkat Etmesi Gerekenler
Aile Geçmişinde Kalp Rahatsızlığı Olan Kişilerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Günümüzde oldukça sık karşılaşılan kalp ve damar hastalıklarındaki en önemli risk faktörü genetik faktörlerdir.

Devamı

Kalbin Çalışma Mekanizmasını Biliyor Musunuz?
Kalbin Çalışma Mekanizmasını Biliyor Musunuz?

Kalp, göğüs boşluğu içinde her iki akciğer arasında büyük bir alanı kaplayan, en hayati organımızdır.

Devamı

Kalp Yetersizliğinde Beslenme Alışkanlıklarınıza Dikkat!
Kalp Yetersizliğinde Beslenme Alışkanlıklarınıza Dikkat!

Kalp yetersizliği, kalbin kasılma gücünü yitirdiğinde veya esnekliğini kaybettiğinde, kalbin doku ve organlara gerekli kanı pompalayamaması sonucu ortaya çıkar.

Devamı

Aort Hastalıkları Tedavi Edilmezse Hayati Risk Taşıyor!
Aort Hastalıkları Tedavi Edilmezse Hayati Risk Taşıyor!

Damar genişlemesi, damar daralması (tıkanması) ve damar yırtılması olarak bilinen diseksiyon ile aort hastalıklarını 3 farklı kategoride sınıflandırabiliriz.

Devamı

Kalp Yetmezliğinden Kurtulmak Sandığınız Kadar Zor Değil!
Kalp Yetmezliğinden Kurtulmak Sandığınız Kadar Zor Değil!

Kalp yetmezliğinin 2 türü vardır. Daha doğrusu kalbin sağ ve sol tarafı vardır. İkisi ayrı ayrı görevlere sahiptir. Kalbin sağ tarafı vücuttan gelen kirli kanı akciğerlere gönderir.

Devamı

Düzenli Egzersizler Kalp Hastalıklarının Oranını Düşürür Mü?
Düzenli Egzersizler Kalp Hastalıklarının Oranını Düşürür Mü?

Fiziksel aktiviteler ve hareketlilik kalp sağlığı için oldukça önemlidir.

Devamı

Gençlerde Kalp Krizi Riskine Dikkat!
Gençlerde Kalp Krizi Riskine Dikkat!

Bu nedenle, genç yaşta yapılan kalp kontrolleri oldukça önem arz etmektedir.

Devamı

Kalp Hastalıklarının Gebelik Sürecine Etkileri
Kalp Hastalıklarının Gebelik Sürecine Etkileri

Gebelik sürecinde hızla büyüyen bebeğin ihtiyaçlarının karşılanması ve anne adayının doğum esnasındaki kan kaybına karşı direncinin artırılması amacıyla kalp ve dolaşım sisteminde bazı değişiklikler gözlemlenir

Devamı

Kalp Hastalıkları ve Erektil Disfonksiyon Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır?
Kalp Hastalıkları ve Erektil Disfonksiyon Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır?

Erektil disfonksiyon, yaşam kalitesini etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur.

Devamı

Vaskülit Nedir?
Vaskülit Nedir?

Kan damarında iltihap ile sonuçlanan farklı birkaç durumun genel adına vaskülit denir. Buna anjiyit veya arterit de denilebilir. Vaskülit damarlarında ya da arterlerde oluşabilir, birden fazla türü de vardır. Bu türlerin belirtileri ve nedenleri farklılık gösterebilir.

Devamı