Kara Mantar Hastalığı Nedir?
Kara mantar hastalığı nedir?
Bir çeşit fungal enfeksiyon olarak kara mantar hastalığı nadiren görülür. Zigomikoz olarak da bildiğimiz bu enfeksiyon ciddi sonuçlar doğurabilir. Çeşitli sorunlara bağlı olarak bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri doğrudan etkileyebilir. Varlığı halinde bir an önce tedavi planlanmalıdır. Tedavisiz bırakılması durumunda ise ölümcül seyredebileceğinden çok dikkatli olunmalıdır.
Kara mantar hastalığının belirtileri nelerdir?
Kara mantar hastalığının belirtileri; mantar türünün, hangi bölgede geliştiğine ve çoğaldığına göre değişiklik gösterebilir. Bazı belirtileri şöyle sıralayabiliriz:
- Ateşli hal
- Öksürük
- Göğüs ağrısı ve eşliğinde nefes darlığı
- Yüzde ödeme bağlı şişlik gelişmesi
- Baş ağrısı
- Sinüslerde doluluk
- Ağızda siyah lezyonlar oluşması
- Karın ağrısı
- Kusma
- Kanlı dışkı
- İshal
Kara mantar hastalığı nasıl oluşur?
Küf mantarları çevredeki doğal mantar türleri arasında yer alsa da sağlıklı bireylere bulaşabilmesi nadiren meydana gelebilecek bir durumdur. Çoğunlukla bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişilerin, kara mantar içerikli çevresel parçalarla temas etmesi sonucunda gelişebilecek bu hastalığın riskini artıran faktörleri şöyle sıralayabiliriz:
- Ciltte meydana gelen yanıklar
- Çizik ve kesik oluşumları
- Bağışıklık sisteminin zayıflamasından dolayı kanser hastaları
- Nakil olmuş organ nakli hastaları
- HIV enfeksiyonuna bağlı meydana gelen AIDS virüsü
- Kontrol altına alınamamış ya da geç kalınmış diyabet hastalığı
- Cerrahi operasyonlar
Kara mantar enfeksiyonunun bulaşmasından sonra bu hastalık, hızlı bir şekilde vücudun diğer kısımlarına yayılabilir. Tedavi edilmediği halde; özellikle beyin ve akciğer dokularına yayılır; enfeksiyon, zatürre, felç ve ölüm gibi kötü sonuçlara neden olabilir.
Kara mantar hastalığının tedavisi nasıldır?
Kara mantar hastalığı tanısı konan hastalar için en kısa sürede tedavisi planlanmalı ve başlatılmalıdır. Bu tedavinin temelinde; anfifungal olarak sınıflandırdığımız mantar enfeksiyonuna iyi gelen ilaçlar bulunur. Antifungal ajanların amacı; vücudun ilgili bölgesinde meydana gelen ve enfeksiyon oluşturan mantarların büyümesini durdurmak ve hasarları önlemektir. Böylece, enfeksiyon varlığı kontrol altına alınmış olur.
Benzer Yazılar
Strep A Enfeksiyonu Artış Gösteriyor! Bu Belirtilere Dikkat!
Kan veren kişilere öncelikli olarak donör değerlendirme formu verilir. Bu formun dikkatli bir şekilde, doğru ve anlaşılmış olarak okunması ve samimi cevap vermeleri, ardından imzalamaları beklenir.
Gün içinde normalden daha sık, sulu dışkının çıkmasıyla oluşan bağırsak hareketlerine ishal denilmektedir. Diğer ismi diyare olup, şikayetin ömrü kısadır. Çoğu zaman birkaç gün boyunca sürer ve genellikle de herhangi bir tedavi uygulanmadan yok olur.
İçinde bulunduğumuz yaz ayları, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklar ile bir araya gelince, serinlemek için havuz ve denizler tercih ediliyor.
Domates Gribi Nedir? Bu Salgından Korunmak İçin Neler Yapmalıyız?
Hipokrat’ın dediği gibi “Besinler ilacınız, ilacınız besinler olsun”
Sıcak Havalarda Kırım Kongo Vakalarına Dikkat!
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi, enfeksiyon riskinin önüne geçmek amacıyla UVC dezenfeksiyon robotu olan C-Bot’u kullanmaya başladı. Böylelikle hastanemiz, UVC dezenfeksiyon robotları kullanan seçkin sağlık kuruluşlarından biri oldu.
Koronavirüs ile mücadelede aşılama tüm hız ile devam ediyor. Peki, hangi aşı daha etkili? İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tayfun Hancılar, açıklamalarda bulundu.