Böbrek Naklinde Hibrit Yöntemi
Pek çok hasta yaşamlarını diyalize bağlı olarak devam ettiriyor…
Dönemimizin en sinsi rahatsızlıklarından biri olan ve herhangi bir belirti seyretmeden ortaya çıkan böbrek yetmezliği hızlı bir şekilde yaygınlık göstermektedir. Yapılan organ bağışı oranlarının az olması ve kadavradan da uygun bir böbrek bulunamadığı için organ bekleme süreleri oldukça uzuyor. Bu yüzden ise pek çok hasta diyaliz ile yaşamlarını devam ettirmek durumunda kalıyor. İkinci bir alternatif olarak ise hasta yakınlarının gönüllü bağışta bulunması; böbrek yetmezliği hastalarının yaşamlarına bir ışık tutuyor ve sağlıklı bir şekilde yaşamlarını devam ettirebilmelerini sağlıyor.
İlaç kullanımı ve düzenli kontrollerin devam ettirilmesi önemli!
Bağışıklık sistemi; vücudu dış etkenlere karşı koruyan ve bununla sorumlu olan sistemdir. Vücut; bir başka böbreğin, bir başka vücuda nakil edilmesi durumunda savunma sistemini harekete geçirir ve yabancı olarak algıladığı bu cisim ile savaşa girer. Bu süreçte nakli yapılan organın reddedilmesi için bazı baskılayıcı ilaçların kullanılması gerekir. Böylece bağışıklık sisteminin yabancı bir cisim olarak gördüğü organı kabul etmemesi önlenmiş olur. Ama bir süre sonra bağışıklık sistemi antikor isimli maddeler üretebilir ve bu antikorlar nakil edilen böbreği kabul etmeyebilir. Bu süreçte en önemli nokta; nakilden sonra sağlıklı bir yaşamın devam ettirilebilmesi ve kontrollerin devamlılığının sağlanmasıdır.
Hibrit yöntem başarı oranını artıyor!
Çapraz nakil; eskiden kan uyuşmazlığı bulunan kişiler için yapılıyordu. Fakat zaman geçtikte; gelişen teknoloji ile birlikte farklı pencerelerden bakılıyor. Savunma sisteminin ürettiği antikorlar için hastanın bağışıklık haritası çıkarılarak; her bir antikora ad veriliyor ve böylece nakli yapılacak böbreğe karşı herhangi bir antikorun olup olmadığı kolay bir şekilde tespit edilebiliyor. Kanda antikor maddelerin tespit edilmesine rağmen; eğer böbrek nakli yapılıyorsa bu operasyon kısa sürede başarısız olacaktır. Bu yüzden; yeni dönemde hibrit yöntemler tercih edilmektedir.
Mesela; böbrek rahatsızlığı olan kişiye, kızı böbreğini vermek istiyor; fakat tetkiklere göre hasta kişinin kanında, kızının böbreğine karşıt antikorlar tespit ediliyor. Bu durumda nakil yapılamaz; yapılacak olan nakil ise başarısız olur. Bu hastalar bir ilaç tedavisi altına alınıp, antikor değerleri düşürülür ve sonrasında operasyon gerçekleştirilir. Bazen antikorlar sınırın üzerinde kalır ve yapılacak ameliyat yine başarılı olmayabilir. Bu durumsa ise hibrit yöntem devreye girmektedir. Hibrit yöntem ile birbirlerine uygun olan hastalar belirlenir ve operasyonun başarı oranı artırılmış olur.
Benzer Yazılar
Her 7 Kişiden Birinde Kronik Böbrek Hastalığı Var! (Dünya Böbrek Günü)
Hastalarımız nakil olduktan sonraki ilk dönemlerde bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçları yüksek dozda almaları nedeniyle şekersiz
Nefrotik sendrom önemli bir hastalık grubunu temsil eder. Küçük yaşlarda olan çocukları etkisi altına almaktadır. Böbreklere zarar veren bu hastalık, nefronların deforme olması ile kendini göstermektedir.
Kalp, kan pompalarken basınç oluşturur. Bu basınca tansiyon ya da kan basıncı adı verilir. Kişi yaş aldıkça, sabit olan tansiyon değerleri artış gösterir.
Gökhan Gülen (35) evli ve 2 çocuk babasıdır. İstanbul’da yaşayan Gülen’e, kronik böbrek yetmezliğinden dolayı hayat kurtaran bağış abisi Hakan Gülen’den (43) geldi.
Karaciğer yağlanması; normalin üstünde yağ birikintisi nedeniyle gelişen bir karaciğer rahatsızlığıdır. Yağlanma derecesinin artmasıyla karaciğerde iltihaplanma oluşumları başlar ve organ fonksiyonları azalır. Sonuç olarak ise karaciğer hücrelerinde nekroz; yani harabiyet yaşanır.
Ramazan ayının yaz mevsiminde olmasıyla birlikte oruç süresinin günde 16-17 saati bulması ve artan hava sıcaklığının sıvı kayıplarını arttırması böbrek sağlığının bozulmasına yol açabilir.
Kronik böbrek yetmezliği nedeni ile nakil olması gereken Sibel Türkoğlu’na; 25 yıl evvel önce yollarını birleştirdiği eşi Tolga Türkoğlu’ndan hayat kurtaran bağış geldi.
Yaz aylarında böbrek yetmezliği riski artıyor!