Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Bebeklerde Görülen Gaz Sancısı Nedir?

Bebeklerde Görülen Gaz Sancısı Nedir?

Dünyaya yeni gelen bebekler, dış çevreye uyum sağlarken minik bedenleri bazı zorluklarla savaşmak zorunda kalır.  Anne sütü veya hazır formülle beslenmeye başlayan yeni doğanların sindirim sistemleri bu sürece alışmaya çalışır ve bu durum bazı sindirim sistemi problemleri yaratır. Gaz sancısı bu problemlerin arasından en sık rastlanan şikâyettir.  Gaz sancısı bebeğe oldukça rahatsızlık verdiği için huzursuz olmasına ve minik dostumuzun ağlama krizlerine girmesine neden olabilir. Bu durum hem çiçeği burnunda anne babaları hem de ailenin diğer fertlerini olumsuz yönde etkileyebilir.  Uzun süren ağlamalar ebeveynlerin bebekleri için endişelenmelerine neden olur.

Gaz Sancısının Sebepleri Nelerdir?

Bebeklerin gaz sancısı yaşamasının temel nedeni emme sırasında besinle birlikte hava da yutmalarıdır.  Aynı zamanda sindirim esnasında besinlerdeki gazlar da açığı çıkar. Bebeğin bağırsak sistemi tam olarak gelişmediği için de bu gazlar sindirim sorunları yaşatabilir. Sadece beslenme esnasında değil sık sık ağlayan bebekler ağlama sırasında da hava tutabilirler. Hareket kabiliyeti oldukça kısıtlı olan yeni doğan bebeklerin sindirim sistemindeki gazı vücuttan atılması zordur, bu durum mide ve bağırsakların gerilmesine sebep olur ve bebeğe karın ağrısı yaratır.

Bebeklerde gaz sancısının görülmesine neden olan diğer faktörleri ise şöyle sıralayabiliriz;

  • Oda sıcaklığının çok sıcak veya çok soğuk olması,
  •  Ek gıdaya erken dönemde başlanması,
  •  Bebeğin üşütmesi,
  •  Bebeğin uzun süre aynı konumda hareketsiz şekilde yatması,
  •  Hareket kabiliyetini engelleyecek şekilde bebeği kundaklanması veya sarılması.

Bebeklerde Gaz Sancısı Ne Zaman Görülmeye Başlar?

Bebeklerde gaz sancısı doğumdan sonraki 2. veya 3. haftada görülmeye başlar. Şiddetli ağlamalar ve huzursuzluk vücut diliyle kendini belli eder. Bu durum 4. Aya kadar sürebilir artık bebekler daha hareketli olmaya başladığı için gaz problemleri de azalma gösterir.

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Anlaşılır?

Bebeğin gaz sancısı olduğunu anlamak için bazı noktalara dikkat vermek gerekir. Bebeğin gaz sancısı yaşadığına dair en belirgin işaret beslenme sonrasında bebeğin bacaklarını karnına çekerek ve sıkarak ağlamasıdır. Şişkin ve sert bir karın da gaz sancısının işaretlerindendir. Gazı olan bebek tekrar süt emmek istediğinde yaşadığı sıkışma hissi yüzünden vazgeçer. Bebeğin gaz sancısı yaşayıp yaşamadığını anlamak için bebekteki gaz oluşumunun olabildiğince önüne geçilmeye çalışılmalıdır. Böylece var olabilecek diğer problemler daha erken fark edilebilir.

Bebeklerdeki Gazı Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?

Bebeği rahatlatmak için aşağıdaki doğru şekilde ve nazik şekilde masajlı gaz çıkarma yöntemleri denenmeli ve uygun olanı düzenli bir şekilde uygulanmalıdır. Bunun yanında alacağınız bazı diğer önlemler de gazın atılmasına yardımcı olur. Örneğin bebeği yüz üstü yatırmak, sırtını ve karnını nazikçe dairesel hareketlerle ovmak, bebeğin dizlerini karna çekmek, bebeğin ayaklarını sıcak bir örtü veya battaniye örtmektir. Özellikle karın ve sırt masajı yapılırken eller birbirine sürtülerek ısıtılır ve bebek yağı kullanılır. Göğüs kafesinden başlayarak kasıklara doğru dairesel hareketlerle yapılan gaz masajı bağırsakları harekete geçirir. Bu tekniği ritmik hareketlerle bir süre devam ettirirken arada bebeğin bacaklarını karnına ittirmek bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırır.

Benzer Yazılar

Ailelerin Bebek Gelişimi ile İlgili Bilmesi Gerekenler
Ailelerin Bebek Gelişimi ile İlgili Bilmesi Gerekenler

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı / Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Serkan Atıcı, ailelerin bebek gelişimi ile ilgili bilmesi gerekenleri anlattı.

Devamı

“Güneş Yanıkları Çocuklarda Cilt Kanseri Riskini Arttırır”
“Güneş Yanıkları Çocuklarda Cilt Kanseri Riskini Arttırır”

Güneş yanıkları çocuklarda dahi, cilt kanseri riskini arttırır, bu nedenle güneşte her 2 saatte bir güneş kremini tekrar sürünüz.

Devamı

Çocuk ve Ergenlerde En Sık Görülen Yeme Bozukları Nelerdir?
Çocuk ve Ergenlerde En Sık Görülen Yeme Bozukları Nelerdir?

​Çağımızda, sanayi ve teknolojinin günden güne gelişmesi birlikte birçok hazır gıdaya ulaşım kolaylaşmış, küçük yaşlarda başlayan beslenme bozukluğuna bağlı obezite ve diğer yeme bozukluklarının görülmesi artmıştır.

Devamı

Yenidoğan Testis Torsiyonuna Dikkat!
Yenidoğan Testis Torsiyonuna Dikkat!

Testisler anne karnında gelişirken böbrek bölgesinde oluşur. Testisin damar ve sinirleri böbrek bölgesinden gelir. Yani uzun bir sap ile aşağıya iner. Bu yerleşme tam anlamıyla olmayabilir. Herhangi bir yerde takılı kalır.

Devamı

Bebeğiniz ile Birlikte Hijyen Kuralları Yeniden Yazılıyor!
Bebeğiniz ile Birlikte Hijyen Kuralları Yeniden Yazılıyor!

Anne-babanın hem kendi hem de bebeklerinin sağlıkları ile ilgili temel hijyen kurallarını bilmeleri ve uygulamaları gerekmektedir.

Devamı

Çocuklarda Karın Ağrısı
Çocuklarda Karın Ağrısı

Her yaşta çocuklarda karın ağrısı görülebilir. Çoğunlukla görülen karın ağrılarının sebepleri kabızlık veya kolik gibi rahatsızlıklarından kaynaklanabilir.

Devamı

Bademciği Aldırmak Vücutta Herhangi Bir Soruna Neden Olur Mu?
Bademciği Aldırmak Vücutta Herhangi Bir Soruna Neden Olur Mu?

Bademcikler, vücudun bağışıklık sisteminin en önemli parçalarıdır.

Devamı

Çocuklarda Alt Islatma Sorununun Çözümleri
Çocuklarda Alt Islatma Sorununun Çözümleri

Alt ıslatma sorununda kalıtsal faktörler önemli nedeni oluşturmaktadır.

Devamı

Olumsuz Ebeveyn Tutumları Çocuklarda Psikolojik Sorunlara Neden Olur!
Olumsuz Ebeveyn Tutumları Çocuklarda Psikolojik Sorunlara Neden Olur!

Çocuğun istenmeyen davranışı karşısında bağırmak, o an için doğru ve tek çözüm gibi görünüyor olsa da, sonrasında çocukta olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Devamı