Majör Depresyon Nedir? Tedavisi Nasıldır?
Majör depresyon nedir?
Majör depresyon günlük aktiviteler karşı ilgiyi azaltan, sosyal yaşamı olumsuz yönde etkileyen ve duygusal anlamda çöküntüye neden olan bir duygudurum bozukluğu olup; hormonal bozukluklardan kaynaklanabilir. Bunun yanı sıra; kalıtsal veya ekonomik durumlar gibi çeşitli faktörlere bağlı da gelişebilmektedir. Bu duygusal çöküş; beslenme alışkanlıklarına, uyku düzenine ve günlük işlerin yerine getirilmesindeki sürece etki edeceğinden dolayı isteksizlikler oluşmaya başlayacaktır. En sonunda hiçbir aktivite için kişinin enerjisi kalmaz, yorgunluk hissi hakim olur ve hayattan zevk alamaz hale gelir.
Majör depresyon belirtileri nelerdir?
Majör depresyon kişilerin ruh haline olumsuz yönde etki oluşturur ve belirtiler de bu çerçevede gözlemlenir. Şikayetlerin 2 haftadan daha uzun sürmesi durumunda teşhis koymak kolaylaşır. Bu noktada dikkat edilen belirtileri şöyle sıralayabiliriz:
- Üzgün hissetmek
- Enerjide düşüklük
- Değersizlik hissi
- İntihar ve karamsarlık
- Uyku süresinde artış
- Nedeni bilinemeyen kilo kaybı veya kiloda artış
- Daha önce heyecan duyulan aktivitelere karşı his kaybı
Majör depresyon nasıl tedavi edilir?
Majör depresyon tedavi edilebilir ruhsal bir bozukluktur. Ancak, tedaviden önce ortaya çıkmasında etkili olan belirtileri çok iyi ayırt edilmelidir. Çünkü bu belirtiler tiroid bozukluğu ve vitamin eksikliği gibi benzer belirti veren farklı rahatsızlıklar ile karıştırılabilir. Yapılacak tetkik ve tahliller ayırt edici olacaktır. Eğer, belirtilerin majör depresyona ait olduğu saptanır ise uzman doktor gereken tedaviye başlayacaktır. İlaç tedavisi, psikoterapi, egzersiz, kendi kendine başa çıkma v.b. gibi yöntemler, bu seçenekler arasındadır. Belirtilerin azalması ve kişinin kendisini çok daha iyi hissetmesi için yapılması gerekenler uzman doktor tarafından planlanacaktır.
Majör depresyonda hangi egzersizler yapılmalıdır?
Majör depresyonun varlığı durumunda planlanacak tedavi ne olursa olsun egzersiz takvimi oluşturmak en iyi seçenekler arasındadır. Tedavinize yardımcı olacak egzersiz programı; gerginliğinizi alır ve özgüveninizi artırır. Egzersiz anında vücudunuz olumlu duyguları tetiklemekte olduğu endorfin isimli kimyasallar salgılanacağından dolayı stresiniz azalır ve kaliteli bir uyku uyursunuz. Bu egzersizler arasında; bisiklet sürmek, hafif tempolu yürüyüş, koşma, yüzme ve yoga gibi seçenekler olabilir ve bu seçenekler daha da artırılabilir. Asıl tedavinizin tamamlayıcısı olacak bu egzersizleri doktorunuza danışmadan yapmamanızda fayda var. Düzenli olarak devam ettirdiğiniz halde, istediğiniz sonuçları elde edebilirsiniz.
Benzer Yazılar
Bağımlılık; maddenin kişinin sağlığını, gündelik yaşantısını, sosyal ilişkilerini, genel olarak yaşamını olumsuz anlamda etkilemesine rağmen kişinin madde kullanımını sürdürmesi ve maddeyi bırakamamasıdır.
Pandeminin günlük yaşantımıza getirdiği kargaşa bir yana, şu an yaşadığımız belirsizlik durumu günden güne endişelerimizi arttırıyor.
Günlük yaşantı içerisinde stresten kurtulamıyoruz belki ama stresi yönetebilmemiz mümkün!
Tüm psikiyatrik rahatsızlıklarda olabildiği gibi anksiyete bozukluklarında da ‘damgalama’ durumu yaşanmaktadır. Damgalama, toplum içerisinde psikiyatrik hastalıklara karşı var olan basmakalıp düşüncelerin tetiklediği, sosyal statü kaybı ve ayrımcılığa uğrama olarak tanımlanmaktadır.
Bu durumun geçici olduğunu kendinize hatırlatın
Sosyal medya paylaşımları genelde olumlu anlar üzerine olup, kişinin yaşantısını tüm gerçekliği ile yansıtmaz.