Vajinusmustan Kurtulmak Sandığınız Kadar Zor Değil!
Vajinusmustan kurtulmak sandığınız kadar zor değil!
Toplumumuzda sıkça görülen vajinusmus problemi; kadınlarda vajina girişini çevreleyen kasların, istem dışı kasılması sonucunda cinsel birleşmenin ağrılı veya imkansız hale gelmesine denilmektedir. Kadınlar bu nedenle, cinsel ilişkiden haz almaz ve ilişkiden kaçınır. Vajinada duyulan ağrının haricinde; kadının yaşadığı korku ve kaygının şiddetiyle birlikte vücuttaki karın, bacak, sırt ve bel gibi bölgelerde spazmlar olabilir, hatta öyle ki kişinin nefes alıp vermesi bile güçleşebilmekte ve yaşanan korku bazen panik boyutuna ulaşabilmektedir. Vajinusmus sorununda kadın hastalıkları ve doğum uzmanının değerlendirmesi sonucunda; bir hastalık ile alakalı problem gözükmüyorsa, sebebi büyük oranda psikolojiktir. Cinsel mitler, ağırlaştırılmış geleneksel roller veya kadının geçmişindeki olumsuz hatıralar vajinusmusun en büyük nedenlerindendir.
Vajinusmus nasıl tedavi edilir?
Vajinusmus; psikiyatrist, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ve cinsel terapist gibi farklı alanların multidisipliner bir şekilde birlikte çalışması gereken bir cinsel işlev bozukluğudur. Tedavinin amacı, sorunu ortaya çıkaran bir veya birden fazla nedenin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve doyumlu bir cinsel yaşantının sağlanması olmalıdır. Öncelikle ilişki sırasında ağrıya neden olabilecek; enfeksiyon, mantar, siğil gibi hastalıklara bağlı organik kökenli bir sorun olup olmadığı araştırılır. Bunun için öncelikle bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı muayenesi gereklidir. Bu tür organik bir neden olmaması durumunda vajinusmusun nedeninin psikolojik olma ihtimali yükselir ve cinsel terapi gerekli olur. Cinsel terapist detaylı öyküyü aldıktan sonra problemin psikiyatrik bir hastalıktan
kaynaklandığını düşünürse, psikiyatriste gitmesini önerebilir. Bu iki duruma bağlı vajinismus, çok sık olarak gözükmektedir. Vajinusmus probleminin çözümünde cinsel terapi uygulamaları çeşitlilik gösterse de temelde birbirlerine benzerler. Terapide genellikle paralel bir süreç izlenir. Her terapi aşaması seanslarda konuşularak yapılandırılır, seansta konuşulan konunun ciftin evde uygulaması istenir. Burada hastaya ilk olarak hasta, vajinusmus hakkında bilgilendirilir. Hastaya; anatomik ve fizyolojik özelliklerin, cinsel yanıt döngülerinin ve cinsel mitlerin olduğu bir eğitim verilir. Bunu nefes ve kas gevşeme hareketleri izler. Terapi süresince bedenin gevşemesi ve kaygının yerini rahatlığın almasına özen gösterilir. Kadının kendi vücudunu tanıması bu noktada önemlidir. Vajinusmus problemi yaşayan kadın, kendi denetimi altında kendisini, kimliğini, bedenini, ilişkisini keşfetmeye cesaretlendirilir. Vajinusmus tedavisinde en etkili yöntem, cinsel terapidir.
Benzer Yazılar
Miyom, kadınlarda sıkça karşılaşılan iyi huylu tümörlere verilen isimdir. Genellikle 30-40 yaş arasındaki kadınların yaklaşık %25-%50’sinde görülür. En önemli risk faktörleri; hiç doğum yapmamış olmak, genetik faktörler, obezite ve siyah ırktır.
Gestasyonel diyabet bilinen diğer adıyla gebelik şekeri; ilk defa gebelikte saptanmış kan şekeri yüksekliği demektir. Genellikle 24. Haftadan sonra, bebeğin plasentası tarafından salgılanan hormonlar sebebiyle gerçekleşmektedir.
Hamilelikte ideal kilo alımı olarak bir değerlendirme yoktur.
Sütüm gelmiyor endişesiyle hemen mamaya başlamak doğru değil.
Tıp alanındaki gelişmeler sayesinde klasik cerrahi uygulamaları yerini; daha küçük yara izi ve daha az ağrı ile sonuçlanan laparoskopik cerrahiye bıraktı.
Genital estetik, dış genital organların kendi içerisindeki bölümlerinin birbirine daha uyumlu hale getirilmesi işlemidir. Bölümlerin birbirine olan uyumsuzlukları, hastalarda sıklıkla estetik açıdan sorunlar yaratabilmektedir. Oluşan bu sorunlar genital estetik ile düzeltilebilmektedir.
Pelvik Konjesyon Sendromu, 30-50 yaş arası kadınlarda rastlanan, pelvik bölgesinde kronik bir ağrı ile seyreden, yumurtalık etrafı ve rahim çevresindeki toplardamarların içinde kan birikmesi ile damar genişlemesine neden olan bir hastalıktır.