Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Vajinusmustan Kurtulmak Sandığınız Kadar Zor Değil!

Vajinusmustan Kurtulmak Sandığınız Kadar Zor Değil!

Vajinusmustan kurtulmak sandığınız kadar zor değil!


Toplumumuzda sıkça görülen vajinusmus problemi; kadınlarda vajina girişini çevreleyen kasların, istem dışı kasılması sonucunda cinsel birleşmenin ağrılı veya imkansız hale gelmesine denilmektedir. Kadınlar bu nedenle, cinsel ilişkiden haz almaz ve ilişkiden kaçınır. Vajinada duyulan ağrının haricinde; kadının yaşadığı korku ve kaygının şiddetiyle birlikte vücuttaki karın, bacak, sırt ve bel gibi bölgelerde spazmlar olabilir, hatta öyle ki kişinin nefes alıp vermesi bile güçleşebilmekte ve yaşanan korku bazen panik boyutuna ulaşabilmektedir. Vajinusmus sorununda kadın hastalıkları ve doğum uzmanının değerlendirmesi sonucunda; bir hastalık ile alakalı problem gözükmüyorsa, sebebi büyük oranda psikolojiktir. Cinsel mitler, ağırlaştırılmış geleneksel roller veya kadının geçmişindeki olumsuz hatıralar vajinusmusun en büyük nedenlerindendir.


Vajinusmus nasıl tedavi edilir?
Vajinusmus; psikiyatrist, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ve cinsel terapist gibi farklı alanların multidisipliner bir şekilde birlikte çalışması gereken bir cinsel işlev bozukluğudur. Tedavinin amacı, sorunu ortaya çıkaran bir veya birden fazla nedenin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve doyumlu bir cinsel yaşantının sağlanması olmalıdır. Öncelikle ilişki sırasında ağrıya neden olabilecek; enfeksiyon, mantar, siğil gibi hastalıklara bağlı organik kökenli bir sorun olup olmadığı araştırılır. Bunun için öncelikle bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı muayenesi gereklidir. Bu tür organik bir neden olmaması durumunda vajinusmusun nedeninin psikolojik olma ihtimali yükselir ve cinsel terapi gerekli olur. Cinsel terapist detaylı öyküyü aldıktan sonra problemin psikiyatrik bir hastalıktan
kaynaklandığını düşünürse, psikiyatriste gitmesini önerebilir. Bu iki duruma bağlı vajinismus, çok sık olarak gözükmektedir. Vajinusmus probleminin çözümünde cinsel terapi uygulamaları çeşitlilik gösterse de temelde birbirlerine benzerler. Terapide genellikle paralel bir süreç izlenir. Her terapi aşaması seanslarda konuşularak yapılandırılır, seansta konuşulan konunun ciftin evde uygulaması istenir. Burada hastaya ilk olarak hasta, vajinusmus hakkında bilgilendirilir. Hastaya; anatomik ve fizyolojik özelliklerin, cinsel yanıt döngülerinin ve cinsel mitlerin olduğu bir eğitim verilir. Bunu nefes ve kas gevşeme hareketleri izler. Terapi süresince bedenin gevşemesi ve kaygının yerini rahatlığın almasına özen gösterilir. Kadının kendi vücudunu tanıması bu noktada önemlidir. Vajinusmus problemi yaşayan kadın, kendi denetimi altında kendisini, kimliğini, bedenini,  ilişkisini keşfetmeye cesaretlendirilir. Vajinusmus tedavisinde en etkili yöntem, cinsel terapidir.

Benzer Yazılar

Genital Estetik Nedir?
Genital Estetik Nedir?

Genital estetik, dış genital organların kendi içerisindeki bölümlerinin birbirine daha uyumlu hale getirilmesi işlemidir. Bölümlerin birbirine olan uyumsuzlukları, hastalarda sıklıkla estetik açıdan sorunlar yaratabilmektedir. Oluşan bu sorunlar genital estetik ile düzeltilebilmektedir.

Devamı

Servisit Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Servisit Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Servisit, rahim ağzında görülen yara olup, sıklıkla karşılaşılan jinekolojik problemlerden bir tanesidir. Kadınların yarısı yaşamının bir döneminde bu hastalığı mutlaka yaşar. Kaç yaşında olursa olsun, cinsel hayatı aktif olan her kadın, servisite potansiyel adaydır.

Devamı

Miyom Embolizasyonu Nedir?
Miyom Embolizasyonu Nedir?

Miyom, kadınlarda sıkça karşılaşılan iyi huylu tümörlere verilen isimdir. Genellikle 30-40 yaş arasındaki kadınların yaklaşık %25-%50’sinde görülür. En önemli risk faktörleri; hiç doğum yapmamış olmak, genetik faktörler, obezite ve siyah ırktır.

Devamı

Hamilelik Cinsel İsteği Nasıl Etkiler?
Hamilelik Cinsel İsteği Nasıl Etkiler?

Hamilelik döneminde kadınlar cinsel isteklerinin değiştiğini söylemektedir. Bazı kadınlar cinsel isteklerinin arttığını bazı kadınlar ise bu durumun aksine azaldığını söylemektedir. Cinsel isteğin değişmesi kadınların hamilelik döneminde değişen hormonların, duyguların farklılaşması ile farklılaşmaktadır.

Devamı

Ağrısız Normal Doğum (Epidural Analjezi) Hakkında Merak Edilenler
Ağrısız Normal Doğum (Epidural Analjezi) Hakkında Merak Edilenler

Epidural doğum, normal doğum planlanan gebeliklerde anne adayının doğum işleminde duyduğu ağrıları ciddi anlamda azaltarak doğum eyleminin gerçekleşmesini sağlayan destekleyici anestezi yöntemidir.

Devamı

Yenidoğan Tarama Testleri Nedir?
Yenidoğan Tarama Testleri Nedir?

Yenidoğan tarama testleri yaşamın ilk evrelerinde istenilen belirtilerin verilmemesi ile bebeğe ilerde sıkıntılar yaşatmaması adına sağlık için yapılan tarama testleridir.

Devamı

Anne Adayları Bu Öneriler ile Yazı Rahat Atlatın!
Anne Adayları Bu Öneriler ile Yazı Rahat Atlatın!

Yaz aylarında hamilelerde; sıcak basmaları, alerjik problemler, bulantı ve kusmalarda artış, halsizlik, uykusuzluk, nefes darlığı gibi problemler artar.

Devamı

Rectovajinal Ve Servikovajinal Fistül Nedir? Kimlere Uygulanır?
Rectovajinal Ve Servikovajinal Fistül Nedir? Kimlere Uygulanır?

Birçok farklı neden bulunmakla birlikte en sık karşılaşılan durum doğumsaldır.

Devamı

Menopoz Nedir?
Menopoz Nedir?

Menopoz kadınların genelinde görülen bir süreçtir. Bazı kadınlar bu döneme daha erken girseler de bazıları daha geç girebiliyor.

Devamı

Hamilelikte İdeal Kilo Alımı Ne Kadar Olmalı?
Hamilelikte İdeal Kilo Alımı Ne Kadar Olmalı?

Hamilelikte ideal kilo alımı olarak bir değerlendirme yoktur.

Devamı