Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Sosyal Medyada Olduğumuzdan Farklı mı Davranıyoruz?

Sosyal Medyada Olduğumuzdan Farklı mı Davranıyoruz?

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gözde Gündoğdu Meydaneri, bireylerin sosyal medya üzerindeki davranışları üzerine açıklamalarda bulundu.

Kişi; mevcut kendilik algısı ve sahip olduğu yaşam koşullarından memnun olmama hali ile sosyal medya üzerinde kendi gerçeğinden farklı sanal kimlikler, yaşantısını yansıtmayan profiller oluşturabilir, izlediği kişilerin profillerindeki mutlu ve keyifli paylaşımlar ile kendi hayatını kıyaslayarak mutsuzluk hissedebilir. Ancak unutulmamalıdır ki; sosyal medya paylaşımları genelde olumlu anlar üzerine olup, kişinin yaşantısını tüm gerçekliği ile yansıtmaz.

Sosyal medyada olduğumuzdan farklı davranmak ne anlama gelir?

Bireysel ve durumsal olarak değişmekle beraber, bu durumda kişinin ruhsal kazanımı açısından bakacak olursak genellikle; diğer kişilerin beklentisi ile ve olunan şekilde değil de olmak istediği kişiymiş gibi oluşturulan sanal profil, kişinin kendi gerçeğinin farkında olup, kendisini olduğundan farklı biri olarak göstermesi çabası, ardından gelen ‘’like’’lar, ‘’insanların gözünde hayal ettiğim gibi biriyim’’ düşüncesi geçici hazza neden olur.

Klavye kahramanlığı nedir ve neden yapılır? Günlük hayatta aklı başında görünen insanların, sosyal medyada eleştiren ve yargılayan tavırlar takınmasının anlamı nedir?

Elektronik ortamda sürekli paylaşım yapan, bazen takipçilerinin gözünde sosyal anlamda sorumlu bir kişi imajı vermek için, bazen de olumsuz niyetlerle kendisi ile aynı fikirde olmayan ötekilere sataşmak amacıyla mesajlar atmak fakat gerçek hayatta icraatı olmayan kişiler için “klavye kahramanlığı” tabiri oluşmuştur. Bu durum; bir ilişkinin gerçek anlamda ilişki olmayışı, yorumlarını anonim hesaplar üzerinden yapabilme rahatlığı, kişide istediği her şeyi söyleyebileceği gibi hatalı düşüncelere yol açar, Bu da muhatabının kişisel sınırları ve mahremiyetinin ihlaline yol açabilir. 

Sosyal medya üzerinden birbirine laf sokmanın altında yatan sebepler nedir?

Kişinin kendisi için ‘’kötü’’ olan ve haset, nefret gibi negatif duygular beslediği ötekini; örselemek, haddini bildirmek ve durumu izleyen kitleden beğeni alma beklentisi, bazen kendisini eleştiren veya sataşan kişiye karşı altta kalmamak gibi nedenlerle kişiler sosyal medya üzerinden söz dalaşına girebilirler.

İnsanların sosyal medyadaki karakterlerine ne kadar inanmalıyız?

Kişinin paylaşım yapıp yapmaması ve kendi gerçeğini sosyal medyada ne oranda ortaya koyduğu kendi tercihidir, bu nedenle sosyal medya profilindeki karakteri o kişi ile gerçek ilişkimiz olmadan anlamamız çok zordur.

Sosyal medyada kendi kişiliği dışında davranan bir yakınımızı uyarmalı mıyız?

Bu şekilde davranan bir yakınımızı tespit ettiğimizde, öncelikle bu durumun altında özgüven problemi olabileceği ihtimalini göz önünde bulundurarak bu durumun yol açacağı riskli durumlar hakkında bilgilendirmek en doğrusu olacaktır. Çocuklar için ise internet kullanımı kontrol edilmeli ve bu konuda onlara kesin kurallar konulmalıdır.

Benzer Yazılar

Bir Kereden Bir Şey Olmaz Denilerek Başlanıyor!
Bir Kereden Bir Şey Olmaz Denilerek Başlanıyor!

Bağımlılık; maddenin kişinin sağlığını, gündelik yaşantısını, sosyal ilişkilerini, genel olarak yaşamını olumsuz anlamda etkilemesine rağmen kişinin madde kullanımını sürdürmesi ve maddeyi bırakamamasıdır.

Devamı

Stresinizi Adım Adım Yok Edin!
Stresinizi Adım Adım Yok Edin!

Günlük yaşantı içerisinde stresten kurtulamıyoruz belki ama stresi yönetebilmemiz mümkün!

Devamı

Pandemi Sürecinde Yaratıcılığımız Gelişiyor!
Pandemi Sürecinde Yaratıcılığımız Gelişiyor!

İçinizdeki yaratıcı gücü serbest bırakın!

Devamı

Koronavirüs Salgını Sonrası Hayatımızda Neler Değişecek?
Koronavirüs Salgını Sonrası Hayatımızda Neler Değişecek?

Bu durumun geçici olduğunu kendinize hatırlatın

Devamı

Koronavirüs Kaygısıyla Baş Etmenin İpuçları!
Koronavirüs Kaygısıyla Baş Etmenin İpuçları!

Pandeminin günlük yaşantımıza getirdiği kargaşa bir yana, şu an yaşadığımız belirsizlik durumu günden güne endişelerimizi arttırıyor.

Devamı

Boşanma Sonrası Kadınlar Neler Yaşar?
Boşanma Sonrası Kadınlar Neler Yaşar?

Boşanma Sonrası Kadınlar Neler Yaşar?

Devamı

Tripofobi Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Tripofobi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bal peteği, sünger ve delikli peynir gibi birtakım nesnelerde tekrar eden delikli yapılara karşı duyulan fobi, tripofobi olarak isimlendirilir. Bu durum kişilerde isteksizlik ve iğrenme hislerini açığa çıkarır.

Devamı

Anksiyete Bozukluklarında Farkındalığın Önemi
Anksiyete Bozukluklarında Farkındalığın Önemi

Tüm psikiyatrik rahatsızlıklarda olabildiği gibi anksiyete bozukluklarında da ‘damgalama’ durumu yaşanmaktadır. Damgalama, toplum içerisinde psikiyatrik hastalıklara karşı var olan basmakalıp düşüncelerin tetiklediği, sosyal statü kaybı ve ayrımcılığa uğrama olarak tanımlanmaktadır.

Devamı

Agorafobi Nedir?
Agorafobi Nedir?

Belli bir yerde kısılmış hissetme veya kaçamama gibi irrasyonel ve yoğun korkunun eşlik ettiği önemli bir anksiyete bozukluğu çeşididir.

Devamı

Bölüm Doktorlarımız