Çocuklarda Boy Kısalığı Neden Olur?
Kısa boy toplumdan topluma değişiklik gösterir. Ölçülen boyun o yaş ve cinsiyetine göre, yaşadığı toplumun standartlarına göre en alttaki yüzde 3’lük dilimin içerisinde yer alıyorsa o kişi kısa boylu olarak tanımlanabilir. Ancak bu durum rahatsızlık olarak kabul edilememelidir, çocukta yaşa göre yıllık büyüme hızında normalden düşüklük gözlemleniyorsa çocuk boy kısalığı açısından değerlendirilmelidir.
Boy Kısalığı Nedenleri Nelerdir?
- Genetik faktörler
- Yapısal büyüme ve ergenlik gecikmesi
- Beslenme yetersizliği
- Kronik hastalıklar
- Gebelik haftasına göre küçük doğum
- Endokrin hastalıklar
- Raşitizm ve diğer kemik hastalıkları
Hangi Durumlarda Boy Kısalığı Ciddiye Alınmalıdır?
Ailevi boy kısalığı, ergenlik gecikmesi gibi faktörler çocukların boy oranlarını etkilemektedir. Ancak bu gibi durumlar hemen ciddi bir sorunmuş gibi algılanmamalıdır. Boy kısalığı ile karşılaşan bir hekimin önce yapısal ve ailevi boy kısalığını göz önünde bulundurması gerekir. Öncelikle çocuğun ve ailesinin tıbbi geçmişi sorgulanmalıdır. Daha sonra çocuğun güncel gelişim durumunun büyüme eğrisi üzerinde hangi noktada yer aldığı incelenmelidir. Eğer 'normal' boy kısalıkları olduğu düşünülmüyorsa, vücut oranları değerlendirilir ve gerekli testler yapılır. Yapılan testler sonucunda gelişim ve büyümeyi etkileyen bozukluklar tespit edilir ise mutlaka bir hekime başvurulması gerekir.
Benzer Yazılar
Çocuk Endokrinoloji uzmanı genel olarak; çocukluk ve ergenlik döneminde gelişen hormon bozuklukları ile ilgilenir. Çocuğun büyümesini, ergenliğin normal zamanda ortaya çıkması ve sağlıklı sürdürülmesini, son olarak ise erişkin döneme güvenli bir şekilde geçişini izler.
Çocukları Vegan Beslemek Sağlık Açısından Doğru Mu?