Bebeklerde Boyun Eğrilikleri Neden Oluşuyor
Çocuklarda Boyun Eğrilikleri Neden Oluyor?
Yeni doğmuş olan bebeklerde meydana gelen bu durum bazı zamanlarda fark edilemiyor. Bebeğinizi uzattığınızda boynu sabit olarak eğri duruyorsa ve düzelmiyorsa eğrilik mevcut demektir. Mutlaka doktora başvurun. Boyunda oluşan bu eğrilikler neden oluşuyor?
Bu eğrilikler kaslarda oluşan sebeplerden dolayı olmaktadır. Doğumdan sonra gerçekleşen bu olaylar bebeğin ters gelişinden kaynaklı olabileceği düşünülmüştür. Bu hastalığı çoğunlukla kas hastalıklarıyla genetik olarak düşünsekte henüz kesin bir nedenden oluştuğu bilinmemektedir.
Boyun Eğriliklerinin Hepsinin Nedeni Kaslar Mıdır?
Hayır değildir. Boynu eğri bir bebek gördüğümüzde aklıma gelmesi gereken nedenlerden birisi de boyun ve omurganın doğuştan şekil bozukluğu olmalıdır. Kama şekli omurga bozuklukları daha büyük boyun ağrı ve eğriliğine sebep olabilir. Boyun içi beze oluşumu ağrılı ise geçici olarak eğriliğe neden olabilir. Bunun için uzman bir hekime başvurmanız önerilir.
Bebeğimin Boynunun Eğri Olduğunu Fark Ettiğimde Ne Yapmam Gerekir?
Öncelikle telaşlı bir tavırla bebeğinize o enerjiyi geçirmemeniz gerekir. Daha sonra kesinlikle Ortopedi ve Travmatoloji uzmanına başvurmanız gerekir. Eğer dikkatliyseniz ve bebeğinizin boyun eğriliğini hemen fark ettiyseniz doktorunuzun da önerdiği egzersizlerle 6 aya kadar bir süreyle düzeltebilirsiniz. Bu aşamada önemli olan tanı ve takiptir. Bebeğimizin uyuduğu ve dinlendiği yatağı kesinlikle bebeğin boyun eğriliği düşünülerek dizayn edilmelidir. Eğer tüm bu önerilerle hastada bir düzelme olmazsa doktorun vermiş olduğu uygunluk ile 1-4 yaş skalası aralığında bir ameliyat gerçekleştirebilir.
Doktora Gitmezsek Bebeğimin Tedavisi Olmazsa Neler Olabilir?
Eğer erken yaşta fark edilirse ameliyatlara gerek kalmaması için doktora başvurmanız önemli oluyor. Boyun omurga ile önemli ikili olduğu için boyunda yaşanan eğrilik omurgada da eğrilik yaratacaktır. Boyunda olan eğrilik zaman geçtikçe yüzde de asimetrik oran yaşatacaktır. 5 yaşın üzerine çıktığında her ne kadar ameliyat yapılsa da bu yüzde oluşan eğriliğin önüne geçilmeyebilir. Yaşanan bu eğrilik ve asimetrik bozukluk yeni okul çağına girecek çocuklarınızda psikolojik anlamda olumsuzluklar yaratacaktır. Bu nedenle çocuğunuzun yaşam kalitesini etkilememesi adına daha temkinli olmalı ve bir doktora başvurmanız önerilerin başında gelmektedir.
Benzer Yazılar
Anne Sütünün Bebeklerde Koronavirüse Karşı Koruyucu Etkisi Olduğunu Biliyor Musunuz? Son zamanlarda birçok annenin, gerek Covid-19 geçirmiş olsun, gerekse aşı olmuş olsun; kaygıları, “Bebeğimi emzirmeli miyim? Yoksa emzirmemeliyim mi?” olmaktadır.
Düzenli yapılan tetkikler sayesinde pek çok önlenebilir hastalık tespit edilerek, kişinin daha sağlıklı bir yaşam sürmesi sağlanabiliyor.
Sütüm gelmiyor endişesiyle hemen mamaya başlamak doğru değil.
Gebelik sırasında daima büyümekte olan bebeğiniz için besin ve oksijen taşıyan göbek kordonu, doğum sonrasında artık ihtiyaç kalmayacağı için uzun kısmı kesilerek alınır ve kısa bir parçası bırakılır. Bırakılan bu kısa parçanın da kendiliğinden düşmesi beklenir.
32 hafta önce ve 1500 gramdan daha az doğmuş bebeklerde gözlemlenen prematüre retinopatisi, bebeklerin gözlerindeki retina tabakasının damarsız alanlarında ortaya çıkar. Sinir hasarına neden olabileceğinden, görme kaybı ile sonuçlanab
Yeni doğan bebeğin topuğundan alınan birkaç damla kan, doğumsal hastalıkların araştırılmasına yardımcı olur. Bu test topuk kanı taraması olarak bilinir.
Testisler anne karnında gelişirken böbrek bölgesinde oluşur. Testisin damar ve sinirleri böbrek bölgesinden gelir. Yani uzun bir sap ile aşağıya iner. Bu yerleşme tam anlamıyla olmayabilir. Herhangi bir yerde takılı kalır.
Yenidoğan bebeklerin yaklaşık olarak yüzde 5’inde yapısal anomalilere rastlanmaktadır.
Yeni doğmuş olan bebeklerde meydana gelen bu durum bazı zamanlarda fark edilemiyor. Bebeğinizi uzattığınızda boynu sabit olarak eğri duruyorsa ve düzelmiyorsa eğrilik mevcut demektir.