Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

12 Aylık Bebeklerin Gelişimi Nasıl Olur?

12 Aylık Bebeklerin Gelişimi Nasıl Olur?

Neredeyse bir yaşına girecek bebeğinizin artık çevresine daha ilgili olduğunu ve birçok şeyi anlamlandırmaya çalışmaya başladığını görebilirsiniz. Çevresindeki eşyaların isimlerini öğrenmeye çalışır bu nedenle bebeğinizi farklı ortamlara götürerek değişik nesneleri yakından tanımasına izin vermelisiniz. Bu dönemde işaret parmağı size gösterdiği eşyaların ve hayvanların adını öğrenmeye çalışır ve heyecanını sizinle paylaşmak ister. Nesnelere, kendisine özgü farklı isimler takabilir.  

Bebeğinize komut verdiğinizde vücut dilinizi kullanmasanız bile sizin ne demek istediğinizi anlayabilir. Söylediklerinizi çok daha rahat anlayabilen bebeğiniz konuşmaya çalışırken mimiklerini kullanmaya başlar. Ebeveynlerini taklit etmeye başlar. Mobilyalara tutunarak iki ayak üzerinde durmayı deneyebilir hatta yürüyemeye çalışabilir. Bu nedenle dengenin sağlanabilmesi için yalnızca çorap ya da patik tarzında yumuşak tabanlı ayakkabılar giydirilmesi, bebeğin daha kolay ve dengeli bir şekilde yürümesine yardımcı olur. Zaman içinde yürüme eylemini geliştiren 12 aylık bebek, durmayı ve yürürken yön değiştirmeyi de keşfeder. Bu dönemde son derece hareketli olan bebek, tırmanma ve yuvarlanma gibi hareketlerden keyif alır. Bu gibi eylemleri yapmasına izin verilmeli ancak olası tehlikeler onun anlayabileceği şekilde anlatılmalı ve bebek sürekli gözlenmelidir.

Göz kırpmak, el sallamak ve öpücük göndermek gibi hareketleri öğrenir ve tekrarlayabilir. Ebeveyni onu giydirirken, yardım etmeye çalışır. Yaptığı hareketlere ebeveyninin gülerek karşılık vermesi onu mutlu eder. Çoğunlukla ebeveynini güldürmek için aynı eylemi tekrar eder. O da ebeveyninin yaptığı hareketlere kahkahalarla gülebilir ve aynı hareketin tekrar tekrar yapılmasını isteyebilir.

 12. ay itibariyle bazı bebeklerde inatçılık baş gösterir çünkü artık neyi isteyip istemediğinden daha çok emindir.  Kendi kişiliği ve fikirleri olduğunu göstermek ister. Ancak bu durum, uyku, beslenme ve giyinme gibi günlük rutinleri yapılmasını zorlaştırabilir. Bu gibi durumlarda yumuşak bir dille neyin nasıl yapılması gerektiği basitçe açıklanmalıdır. Öğünlerini kendi başına yemek istese de sizin gözetiminizden çıkmamalıdır. Yemek yerken etrafı kirletmesi ailelere iş yükü oluştursa da sağlıklı bir gelişimin vazgeçilmez bir parçasıdır. Ellerinin kavrayabildiği bardaklardan kendi başına içecek içebilir. Bu dönem bebeğinizi kısıtlamamanız için önemlidir çünkü gereksiz ve baskıcı zorlamalar bebeğinizde özgüven sorunları yaratabilir. Size duyduğu güveni zedelemeyin, tadını çıkarın.

12 Aylık Bebeklerde Beslenme Nasıl Olmalı?

Bebeğinizin iştahı açık olsa bile yedikleri konusunda dikkatli olmalısınız. Uzmanınıza danışarak bebeğinizin günlük olarak ortalama kaç kalori alması gerektiğine dikkat etmelisiniz. Düzenli şekilde, diğer aile fertleriyle birlikte yenen yemekler 12 aylık bebekler için örnek teşkil eder. Düzensiz öğünler bebeğinizin kan şekerinde de düzensizlik yaratabileceği için bebeğinizi daha agresif yapabilir. Dengeli bir diyet uygulamaya çalışın ve bebeğinizi basit değil de kompleks karbonhidratlar ile beslemeyin. Bu dönemde bebeğiniz daha hareketli olduğu için daha çok su ihtiyacı doğacaktır.

12 Aylık Bebekler Nasıl Oyunlar Oynayabilir?

12 aylık bebekler bu dönemde boşlukları doldurmayı sever. Eşyaları birlikte toplayıp ve kutulara doldurabilirsiniz. Ayrıca çocuğunuzun içinde bulunduğu aya göre gruplanmış oyuncakları tercih etmelisiniz. Yutabileceği küçüklükte nesneleri ondan tutmalısınız. Eşleştirme küpleri, şekilli yap-bozlar ve yürümesine yardımcı olacak ergonomik yürüteçler bebeğinizin gelişimine olumlu yönde katkı sağlayacaktır.

12 Aylık Bebekler İçin Evde Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Bebeğinizin yürümeye çalışmaya başlayacağı bu süreçte evinizdeki sivri köşelere sahip mobilyaları koruyucularla kapatabilir. Bel altı hizasında kalan dolap ve çekmecelere çocuk kilidi takabilirsiniz.

12 Aylık Bebeğin Doktor Kontrolü Nasıl Yapılır?  

Bebeğin 12. aya gelmesiyle birlikte mutlaka doktor ziyareti planlanmalıdır. Bebeğin genel sağlık durumu ve gelişimi kontrol edildikten sonra hekim, bebeğin beslenmesi ile ilgili tavsiyelerde bulunabilir. Bebeğinizin 12. ayda olması gereken aşılar Pnömokok, Su Çiçeği, Kabakulak, Kızamıkçık ve Kızamık'tır.

Benzer Yazılar

Çocuklarda Karın Ağrısı
Çocuklarda Karın Ağrısı

Her yaşta çocuklarda karın ağrısı görülebilir. Çoğunlukla görülen karın ağrılarının sebepleri kabızlık veya kolik gibi rahatsızlıklarından kaynaklanabilir.

Devamı

Çocuk Alerjisinde Erken Teşhisin Önemi
Çocuk Alerjisinde Erken Teşhisin Önemi

Alerji, aslında zararlı olmayan bazı durumlara veya maddelere kimi bünyelerin gösterdiği aşırı tepki durumudur.

Devamı

Suçiçeği Nedir?
Suçiçeği Nedir?

Suçiçeği genellikle bir çocukluk çağında görülen ve varicella zoster virüsünün (VZV) sebep olduğu, vücutta kaşıntılı..

Devamı

Yenidoğan Bebeklerde Emzirme Nasıl Olmalıdır?
Yenidoğan Bebeklerde Emzirme Nasıl Olmalıdır?

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Şenol Bozdağ, emzirme ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Devamı

Kawasaki Hastalığına Dikkat!
Kawasaki Hastalığına Dikkat!

Kawasaki hastalığı, ilk kez 1967 yılında Japonya’da genç bir doktor, Tomisaku Kawasaki tarafından keşfedildi. Başta Japonya olmak üzere hastalık en sık Asya ülkelerinde görülmektedir.

Devamı

Çocuklar İçin Bronşiolit Mevsimi!
Çocuklar İçin Bronşiolit Mevsimi!

Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı doktorlarımız uyarıyor!

Devamı

Çocuklarda Yaz Hastalıklarından Nasıl Korunmalıdır
Çocuklarda Yaz Hastalıklarından Nasıl Korunmalıdır

Çocuklar güneşin ya da diğer etkenlerin sebep olduğu yaz hastalıklarına yakalanabilmektedir

Devamı

 Onlar Kötülük Duygusu Taşımayan Kanatsız Melekler 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü
Onlar Kötülük Duygusu Taşımayan Kanatsız Melekler 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü

Onlar Kötülük Duygusu Taşımayan Kanatsız Melekler 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü

Devamı

Bebek ve Çocuklar İçin Güvenli Ev Kılavuzu!
Bebek ve Çocuklar İçin Güvenli Ev Kılavuzu!

Evin düzeni bebeğe göre ayarlanmalı

Devamı