Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Çocuk Alerjisinde Erken Teşhisin Önemi

Çocuk Alerjisinde Erken Teşhisin Önemi

Alerji nedir?

Alerji, aslında zararlı olmayan bazı durumlara veya maddelere kimi bünyelerin gösterdiği aşırı tepki durumudur. İnsan vücudu, çevresinde olup biten etkilere karşı bazı tepkiler verir ve  bu tepkiler bazı insanlarda yüksek dozda olur. Bu reaksiyonlara “alerji” adı verilir.

Alerji Belirtileri Nelerdir?

Alerji belirtileri ve şiddeti kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak belirtileri arasında soluk alıp verirken hırıltı, kaşıntı, nefes darlığı gibi durumlar söz konusudur.

Çocuğun Alerjik Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Özellikle küçük yaştaki çocukların alerjik hastalıklarının teşhisi oldukça zordur. Şikâyetini dile getiremeyen çocuklar uyku bozukluğu, huzursuzluk, davranış bozukluğu, dikkatsizlik gibi anormal davranışlarla ebeveynlerin dikkatini çekebilir. Bu davranış bozuklukları da dikkate alınarak hastanın şikayeti ve ebeveynleri tarafından yapılan gözlem sonuçları uzman kişiye iletilir. Hastalığın tanısı sonrasında, deri testi ve kanda alerji düzeylerinin yüksek olması  hastalık hakkında net bilgiler verir.

Çocuk Alerjisinde Erken Teşhisin Önemi
Çocuklarda alerjik hastalıkların teşhisi bir an evvel yapılmalıdır. Geç yapılan teşhis, çocuğun sosyal ve psikolojik gelişimini olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Olumlu bir tedavi süreci geçirmeyen çocuk, eğitim hayatı ve sosyal hayatındaki karmaşadan kötü etkilenecektir. Okulda devam problemi yaşayan çocuğun eğitim hayatı aksayacaktır. Arkadaşlarıyla vakit geçiremeyen çocuk ise sosyal yönden eksik bir çocukluk dönemi geçirmiş olacaktır.

Erken tanı koymanın en önemli noktalarından biri, çocuklarda alerjik bronşit gibi konular hakkında bilgi sahibi iseniz doktorunuza gözlemlediğiniz belirtileri anlatmanızdır. Çocuğunuz için en doğru kararı ise alerji deri testleri ve kan testleri sonucunda çocuk alerji uzamanınız verecektir. Siz ebeveynler şüphelendiğiniz durumları dile getirerek hızlı sonuç alınmasını sağlayacak ve zaman kaybını engellemiş olacaksınız. Çocuklarda görülen alerjik reaksiyonları henüz erken safhada iken tedavi etmek mümkündür.

Ebeveynlerin dikkat etmesi gereken noktalar ise;

Kendinizce niteliksiz tanılar koymayınız. Bu durum çocuğunuzun büyüme ve gelişimini olumsuz etkiler.

Alerjik hastalıklarla yaşamayı öğrenin ve çocuğunuza da öğretin. Ancak bunu çocuğunuzu bunaltarak, yasaklar koyarak yapmayın.

Uzman bir alerji doktorundan destek alarak çocuğunuzun tedavisini ve kontrollerini zamanında yaptırın.

Benzer Yazılar

Lenf Hastalıkları Nelerdir?
Lenf Hastalıkları Nelerdir?

Lenf sistemi; lenf damarları, lenf bezleri, lenf sıvısı ve lenf hücrelerinden oluşan, doku ve organları kapsayan bir ağdır. Lenf sistemi; vücudun toksinlerden, atıklardan ve diğer zararlı materyallerden arınmasına yardımcı olur.

Devamı

Topuk Kanı Taraması Nedir?
Topuk Kanı Taraması Nedir?

Yeni doğan bebeğin topuğundan alınan birkaç damla kan, doğumsal hastalıkların araştırılmasına yardımcı olur. Bu test topuk kanı taraması olarak bilinir.

Devamı

Kalp Romatizması Hakkında Merak Edilenler!
Kalp Romatizması Hakkında Merak Edilenler!

Kalp romatizması, üst solunum yollarında görülen hastalıklardan sonra eklemlerde oluşan

Devamı

Çocuğunuzda İştahsızlık Varsa Dikkat!
Çocuğunuzda İştahsızlık Varsa Dikkat!

Çocuklarda sık sık görülen problemlerden biri iştahsızlıktır

Devamı

Bebek ve Çocuklar İçin Güvenli Ev Kılavuzu!
Bebek ve Çocuklar İçin Güvenli Ev Kılavuzu!

Evin düzeni bebeğe göre ayarlanmalı

Devamı

Kızamık Nedir?
Kızamık Nedir?

Kızamık veya diğer bir adıyla rubeola, özel bir virüsle meydana gelen oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur.

Devamı

Bebeklerde Görülen Gaz Sancısı Nedir?
Bebeklerde Görülen Gaz Sancısı Nedir?

Dünyaya yeni gelen bebekler, dış çevreye uyum sağlarken minik bedenleri bazı zorluklarla savaşmak zorunda kalır.

Devamı

Kawasaki Hastalığına Dikkat!
Kawasaki Hastalığına Dikkat!

Kawasaki hastalığı, ilk kez 1967 yılında Japonya’da genç bir doktor, Tomisaku Kawasaki tarafından keşfedildi. Başta Japonya olmak üzere hastalık en sık Asya ülkelerinde görülmektedir.

Devamı

PFAPA Sendromu Nedir?
PFAPA Sendromu Nedir?

PFAPA sendromuna etki eden faktörlerin kaynağı bilinmemektedir. Ailesel vakalar tanımlanmış olup, bugüne dek genetik bir nedene rastlanılmamıştır.

Devamı