Ketojenik Diyet Sağlıklı Mıdır?
Ketojenik diyet nedir?
Ketojenik diyet vücudun enerji sağlamak için yağları kullandığı düşük karbonhidratlı beslenme şeklidir. Vücut enerji üretmek için glikoza ihtiyaç duyar. Beyin, hücreler ve vücuttaki birçok organ glikoz ile beslenir. Glikoz denilen madde karbonhidratlarda bulunur. Bunlar; ekmek, pirinç, buğday, bulgur, yulaf, şeker, tatlı, meyve, kuru baklagiller, kek, börek, patates gibi yiyecekler karbonhidratlara örnektir.
Vücutta glikoz bulunmazsa ne olur?
Vücutta glikoz bulunmadığı durumlarda vücudun savunma sistemi devreye girer. Bedenimiz beslenmek ve enerji üretmek için vücuttaki yağları yakarak keton cisimlere dönüştürür. Böylece beslenmek için glikoz yerine ketonları kullanmaya başlar. Kısaca belirtmek gerekirse yağlardan enerji üretmeye başlar.
Vücut keton üretmeye nasıl başlar?
Vücudun keton üretmeye başlaması için diyetinizin enerjisinin karbonhidratlardan gelen kısmı % 5’i geçmemesi gerekir. Enerjinin çoğu yani yaklaşık olarak % 75’i yağlardan ve kalan % 20’si de proteinden gelmelidir. Tahıl ve meyve grubu hemen hemen hiç tüketilmez iken diyette yağ ve et tüketimi serbesttir. Vücut diyete başlamadan önce aldığı karbonhidratların fazlasını karaciğerde glikojen olarak depolar. Diyete başlandığında vücuttaki deponun bitmesine bağlı olarak 2–3 içinde vücut keton kullanmaya başlayacaktır.
Ketojenik diyet sağlıklı mıdır?
Sağlıklı bireyler ketojenik diyeti uygulayabilir. Özellikle çok fazla karbonhidrat tüketen kişilerin sağlıklarında iyileşme görülür. Fakat diyet vitamin ve minerallerden yetersizdir. Ketonejik diyeti uygularken mutlaka vitamin ve mineral takviyesi alınması gerekir. Keton üretimi vücudun yaşama devam etmesi için uyguladığı bir savunma sistemidir. Vücudun yağ yakımı hızlanır. Fakat metabolizma hızı, büyüme ve gelişme yavaşlayabilir.
Ketojenik diyetin yan etkileri
Ketojenik diyetin yan etkilerinden biri kabızlıktır. Bu etkiyi azaltmak için diyette bol bol sebze tüketilmesi gerekir. Diyet ile birlikte kolesterol seviyesi yükselebilir. Her ne kadar et, yumurta, tereyağı gibi yiyecekler serbest olsa da hayvansal yağ yerine badem, fındık ve zeytin yağ gibi bitkisel kaynaklı sağlıklı yağlara yer verilmelidir. Bu gibi etkilerin olmaması ve herhangi bir sağlık sorunu yaşamamak adına ketojenik diyetin mutlaka uzman bir diyetisyen tarafından kontrollü bir şekilde takip edilmesi gerekir.
Benzer Yazılar
Değişim vakti! Mevsimler gelip geçerken doğanın bize sunduğu besinler dahi değişiyor. Biz de bu değişime ayak uydurmalı, beslenmemizi yeniden gözden geçirmeliyiz
Ödemin vücuttan atılmasından önce bu duruma neden olan faktörler tespit edilmelidir. Mesela ödem, hastalıklardan dolayı gelişiyorsa öncelikli olarak bu hastalık tedavi edilmelidir. Daha sonrasında gelişen ödem kaybolacaktır.
Yaşımız ilerledikçe kemiklerimizdeki protein örgüsü seyreliyor. Yaşlanan kemiklerimizin kalsiyum ağırlıklı mineral maddesi azaldıkça, daha kolay kırılır hale geliyor.
Vücudunuzu doğru şekilde besleyerek, vücudunuzun ihtiyaçlarını daha iyi şekilde karşılayabilir ve yaptığınız egzersizden daha etkili şekilde yararlanabilirsiniz.
Yazın sıcakların artmasıyla tüketilen besinlere biraz daha dikkat edilmesi gerekebiliyor.
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, gündemde olan ıspanak zehirlenmeleriyle alakalı önemli açıklamalarda bulundu.
Ramazan ayında uzun süren açlıktan sonra kişiler yemek sonrası ağırlık çökmesi hissi, yorgunluk ve uyku hali şikayetleri yaşayabilmektedirler.