Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Kemik Kırıklarının İyileşme Süreci

Kemik Kırıklarının İyileşme Süreci

Kemik kendi kendini onarabilen bir yapıdır…

Kemik, kendi kendini onarabilen bir yapıdır. Kemikte kırılma meydana geldiği zaman; yeniden eski haline dönerek iyileşmesi pek çok faktöre bağlıdır. Örneğin; büyüme, antioksidanlar, kemiği yıkan ve yeniden yapan hücreler, hormonlar ve aminoasitler gibi pek çok faktör kırılan kemiğin iyileşmesinde büyük role sahiptir.

Kırık sonrası morluk iyileşme belirtisidir!

Kemik kırılır kırılmaz onarım süreci başlar. İyileşme dönemi üç evredir ve ilk evre olan yangı evresi birkaç gün boyunca devam eder. Kırığın iyileşmesini sağlayacak hücreler, ilgili bölgenin çevresinde toplandığı için morluk meydana gelir. Bu halk arasında kangren olma belirtisi olarak düşünülse de, oluşan morluk aslında iyileşmenin habercisidir.

Kemiğin iyileşmesi aylar sürüyor…

İkinci ise evre; tamir evresidir ve kırığın meydana gelmesinden 2 hafta sonra başlar. Bu evrede osteoblastların ve kondroblastların üretiyor oldukları proteinlerin üzerine kalsiyum minerali çöker. Bu çökme sonucunda sertleşme oluşur. Sonrasında ise kırık kemiğin sabitlenmesi için yumuşak kallus rol alır. Yeni gelişen bu yapı 6 ila 12 hafta arasında daha da sert bir hale gelerek sert kallus adını alır. Size, doktorunuz kemik iyileşmiş diyorsa; aslında bu sert kallus oluşmuş demektir.

Diğer üçüncü evre ise kemiğin iyileşmesi ve eski haline yeniden dönmesi için gereken yapılanma evresidir ve birkaç ay boyunca devam eder.

Sigara iyileşme dönemini olumsuz yönde etkiliyor!

Kırıkların iyileşme sürecinde, vücudumuza nasıl destek oluruz? sorusunun yanıtı çok önemlidir. Vücut zaten ilgili bölgenin onarımını yapıyor ve iyileşme sürecini devam ettiriyor. Peki, biz bu sürece nasıl destek oluruz? Sigara, yüksek kan şekeri, hormonal bozukluklar, damar rahatsızlıkları ve bağışıklık sistemini etkileyen ilaç kullanımları oluşan kırığın iyileşmesini olumsuz yönde etkiler. Bu yüzden sigarayı bırakmalı ve aklınızda olan tüm sorular için doktorunuza danışmalısınız.

İyileşme sürecinize destek olacak gıdaları tüketmeye özen gösterin…

Oluşan kırık serbest oksijen radikalleri açığa çıkarır. Bu süreçte; antioksidan olan E vitaminini, hem antioksidan hem de kollajen üretimi için ihtiyaç duyulan C vitaminini ve kalsiyum emilimini artıran D vitaminini tüketmek çok önemlidir. Ayrıca; kemiğin en önemli minerali olan kalsiyum yönünden zengin olan; yoğurt, süt ve peynir gibi besinleri tüketmek de çok faydalı olacaktır.

Benzer Yazılar

Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi
Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi

Ortopedi ve Travmatoloji branşına bağlı ayak ve ayak bileği cerrahisi bölümümüzde, ayak ve ayak bileği rahatsızlıkların tedavisine yönelik çeşitli yöntemler uygulanmaktadır.

Devamı

Ailelerde Kolaylıkla Skolyozu Tespit Edebilir!
Ailelerde Kolaylıkla Skolyozu Tespit Edebilir!

Skolyoz konusunda anne babaların çok dikkatli olmaları gerekir. Erken tanı için çocukların aileleri tarafından çok sıkı ve düzenli kontrol edilmeleri çok önemlidir.

Devamı

Kemik İltihabının Sebepleri Nelerdir
Kemik İltihabının Sebepleri Nelerdir

Osteomiyelit; enfeksiyon nedeniyle kemik iliği ve çevresindeki kemiğin iltihaplanmasına verilen isimdir.

Devamı

Dirsek Ağrıları Neden Olur?
Dirsek Ağrıları Neden Olur?

Günlük hayatta çok fazla umursanmasa da dirsek sağlığı oldukça önemlidir. Dirseklerde oluşan ağrı, hayatımızı oldukça zorlaştıran ağrıların başında gelmektedir.

Devamı

Ofisinizde Pozitif Bakış Açısına Sahip Olun!
Ofisinizde Pozitif Bakış Açısına Sahip Olun!

İş hayatında artan rekabet; günlük yaşamın pek çok saatinin ofiste geçirilmesine neden oluyor.

Devamı

Diz Ağrısı Neden Olur?
Diz Ağrısı Neden Olur?

Diz ağrısı, diz bölgesinde hissedilen herhangi bir ağrı, sızı veya rahatsızlık hissidir.

Devamı

Lipödem Nedir? (Ağrılı Selülit)
Lipödem Nedir? (Ağrılı Selülit)

Lipödem, özellikle kadınları etkileyen bir cilt ve yağ dokusu hastalığıdır.

Devamı

Spor Travmatolojisi ve Eklem Cerrahisi
Spor Travmatolojisi ve Eklem Cerrahisi

Spor, insan vücudunun direncini yükselten, sistemler arası fizyolojik yapısını geliştiren, bu yapıyı koruyan ve eş zamanlı olarak devam ettiren bir uğraştır.

Devamı

Tetik Parmak Nedir?
Tetik Parmak Nedir?

Parmakların aniden kilitlenmesi, kasılması gibi belirtilerle ortaya çıkan Tetik Parmak, parmaklarda ağrıya sebep olur ve bu durum kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler.

Devamı

Eklem Ağrılarına Neden Olan Faktörleri Ortadan Kaldırın
Eklem Ağrılarına Neden Olan Faktörleri Ortadan Kaldırın

Kemik yoğunluğu yaş ilerledikçe azalır. İlerleyen yaşlarda; kaza ile düşmek de, kemik yoğunluğunun ve dayanıklılığının azalmasına

Devamı