Malnütrisyon Nedir?
Malnütrisyon kötü beslenme olarak tanımlanabilir. Geçmişte ise yetersiz beslenme olarak tanımlanmıştır. Malnütrisyon besinlerin veya besin gruplarının yetersiz veya fazla tüketilmesi ile oluşur. Bu hastalık iki gruba ayrılabilir. Yetersiz beslenme: Vücudun alması gereken kalori veya minerallerin alınamaması durumudur. Yaşa göre zayıflık, boyun kısa kalması gibi durumlara yol açabilir. Fazla beslenme: Aşırı kilolu olma, fazla protein alınması gibi durumlarda malnütrisyon durumuna yol açabilir. Bu durumda kişide obezite görülebilir.
Malnütrisyon belirtileri nelerdir?
Malnütrisyon belirtileri arasında, beslenme bozukluklarına bağlı değişiklikler görülebilir. Beslenmenin az kaldığı kişilerde belirtiler şöyledir:
- Kilo kaybı görülmesi
- Kas kütlesinde azalma
- Göz çevresinde çökme
- Karında şişme
- Cildin kuruması
- Halsizlik ve yorgunluk
- Depresyon
Aşırı beslenme belirtileri nelerdir?
Aşırı beslenmenin sık belirtileri arasında obezite gösterilebilir. Fakat fazla besin tüketilmesi besinin tam karşılanması anlamına gelmez. Aşırı beslenmeye bağlı besinlerde eksiklikler görülebilir. Aşırı kilolu insanlarda A ve E vitamini fazlalığı görülmüştür. Bu durum kişilerin kalorili beslenmesi ile ilişkilendirilir. Aşırı beslenmenin değerlendirilmesi vücut kitle indeksi ile ölçülendirilebilir. Aşırı kilo birçok hastalığa sebebiyet verebilir. Bunlar arasında; diyabet, hipertansiyon ve kalp damar hastalıkları görülebilir. Bu yüzden fazla kiloların önlenmesi aslında birçok hastalığın önlenmesini sağlar.
Malnütrisyon neden olur?
Malnütrisyon çevresel ve ekonomik gibi veya tıbbi faktörlerin etkili olduğu bir problemdir. Bu problemler arasında birçok neden gösterilebilir. Bunlar; gıda güvencesinin olmaması, sindirim sistemi problemleri, aşırı alkol tüketimi gibi başlıca nedenler gösterilebilir.
Benzer Yazılar
Ramazan ayında uzun süren açlıktan sonra kişiler yemek sonrası ağırlık çökmesi hissi, yorgunluk ve uyku hali şikayetleri yaşayabilmektedirler.
Şeker içeriği yüksek besinler vücudumuza enerji sağlamaları dışında, alındığı kaynağa ve de miktarına dikkat edilmezse zarar verebilmekte, bizi bazı hastalıklar ile karşı karşıya bırakabilmektedir.
Kurban kesimini takiben, eti en azından 1 gün buzdolabında dinlendirdikten sonra tüketin.
Ginseng bitkisi; geleneksel Çin tıbbında yüzyıllar boyunca şifa kaynağı olarak kullanılmıştır.
Hastalıkları hafif atlatmanın en önemli yolu, doğal savaşçımız olan bağışıklık sistemimizi güçlendirmek!
Ramazan Bayramı ve Sonrası için Beslenme Önerileri
Ramazana sayılı günler kala yapacağımız değişiklikler vücudumuzu ramazana hazırlayacaktır. Bu sene de yaz günlerine denk gelen ramazan ayı, normal beslenme düzenimizin dışına çıktığımız, öğün sistemimizin değiştiği ve açlık süresinin uzadığı bir dönemdir.
Aralıklı oruç diyeti; 24 saat içinde kahvaltı ve akşam yemeği öğünlerini içerek beslenme programıdır. 16 saat yemek yemeden, ardından yeniden 8 saat yemek yemeden geçirme düzenini kapsar.
Günümüzde obezite cerrahisinde en sık yapılan iki ameliyat; gastrik bypass (mide baypası) ve sleeve gastrektomi (tüp mide) ameliyatlarıdır.