Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Havuzlardan Bulaşabilecek Enfeksiyonlara Dikkat!

Havuzlardan Bulaşabilecek Enfeksiyonlara Dikkat!

Ortak kullanılan havuzların ishal, mantar, idrar yolları, kulak ve göz enfeksiyonlarına sıklıkla sebep olduğunu söyleyen Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, bu mikroplara karşı uyardı.

  • Göz Enfeksiyonları

Yüzme havuzları, sıcak ve nemin etkisiyle bazı enfeksiyonların yayılımını kolaylaştırır. Havuz suyunun dezenfeksiyonunda yararlanılan klor bazlı maddelerin uygunsuz kullanımı tahrişlere, kornea yüzey bozukluklarına ve gözün bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Belirtileri çapaklanma, kızarıklık, bulanık görme, kaşıntı, yanma ve batmasıdır. Gözlerinde enfeksiyon olan kişiler, diğer havuz kullananların sağlığını düşünerek bulguları düzelinceye kadar havuz kullanmamalıdır. Lens kullananların ise havuza lensleriyle girmemeleri uygun olur. Havuza lensleriyle giren kişilerde, şiddetli göz ağrılarının olması çeşitli enfeksiyonlardan dolayı olabilir. Bu nedenle havuza ya da denize girerken havuz gözlüğü kullanımı önemlidir.

  • Sindirim Sistemi Enfeksiyonları

Havuzlardan bulaşan enfeksiyonların en başında, sindirim sistemi enfeksiyonları gelmekte ve bu durum kendini bulantı ve/veya ishal ile kendini göstermektedir. Rotavirüs, Hepatit A, Salmonella, Shigella, E. Coli (Turist İshali) olmak üzere çok çeşitli virüs ve bakteriler su sirkülasyonu ve klorlamanın yetersiz olduğu havuzlarda uzun süre canlılığını koruyabildiği için bu mikropları içinde barındıran havuz suyunun yutulması ile ortaya çıkar.

  • Genital Bölge Ve İdrar Yolu Enfeksiyonları

Daha çok uygunsuz koşullara sahip havuzlardan kaynaklanan, idrar yolu enfeksiyonları ve kadınlarda görülen vajinit de sık rastlanan ve rahatsız edici enfeksiyonlar olarak karşımıza çıkar. Bu enfeksiyonlar idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrısı, genital bölgede ağrı, kaşıntı ve akıntı gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Genital siğiller (HPV) de, havuzlardan bulaşabilmektedir.

  • Deri Enfeksiyonları Ve Mantarlar

Bazı deri enfeksiyonları ve mantarlar havuz yolu ile bulaşabiliyor. Bunların başında, genital siğiller ve ‘molluskum kontagiozum’ gelmektedir. Sıcak ile artan terlemenin, yaz aylarında mantar üremesini kolaylaştırdığı biliniyor. Aşırı miktarda klor kullanılan havuz suları, duyarlı bazı kişilerde ciltte tahrişe neden olabiliyor. Hijyenik olmayan ortamlardan ya da temiz olmayan havlulardan da uyuz, impetigo gibi deri hastalıkları bulaşabiliyor.

  • Dış Kulak Yolu Enfeksiyonları Ve Sinüzit

Dış kulak yolu enfeksiyonu, sulu ortamı seven bakteriler ve bazen de mantarların sebep olduğu bir durumdur. Şiddetli kulak ağrısı, kulakta akıntı ve işitme azlığı, kaşıntı ve ileri durumlarda kulakta şişme ve kızarıklığa neden olur. Uzun süre suda kalma ya da kulağa su kaçması sonucunda risk artar. Aynı zamanda suya dalma esnasında eğer varsa sudaki bakteriler burun yoluyla sinüslere kadar ulaşabilir ve sinüzite neden olabilir.

Peki Bu Enfeksiyonlardan Korunmak İçin Neler Yapmalıyız?

  • Klorlamanın ve su sirkülasyonunun yeterli olmadığını düşündüğünüz havuzlara girmeyin.
  • Havuzda kesinlikle su yutmamaya özen gösterin. Özellikle sakız çiğnerken su yutulabileceği için, yüzerken sakız çiğnemeyin.
  • Çocuk havuzu ve yetişkin havuzlarının ayrı olduğu tesisleri tercih edin.
  •  Islak mayo ile uzun süre oturmayın, mutlaka kurulanın.
  • Havuzun bulunduğu kısma girmeden ayakların antiseptik solüsyonlar ile yıkandığı, havuza girmeden duş almanın ve bone kullanımının zorunlu olduğu tesisleri tercih edin.
  • Havuzdan çıktıktan sonra hemen duş alarak üzerinizdeki olası mikrop ve fazla klordan temizlenin ve temiz çamaşırlar giyin.
  • Havuzdan çıkar çıkmaz kurulanın. Çünkü bazı bakterilerin, uyuz ve mantar gibi enfeksiyonların gelişiminde nem, çok önem taşıyor.
  • Havuza girerken mutlaka kulak tıkacı kullanın.
  • Aktif bir kulak enfeksiyonunuz varsa ya da kulağınıza tüp takıldı ise havuza girmekten kaçının.
  • Sinüzitten korunmak için havuza dalarken ya da suya atlarken burun tıkacı kullanın ya da burnunuzu elinizle kapatın.
  • Göz enfeksiyonları açısından, havuz suyuyla teması en aza indirmek ve bu amaçla yüzücü gözlüğü kullanmak yararlı olur.

Benzer Yazılar

Katarakt Ameliyatlarında FAKO Mucizesi
Katarakt Ameliyatlarında FAKO Mucizesi

Katarakt göz içerisindeki merceğin saydamlığını kaybederek bulanıklaşıp

Devamı

Kontakt Lens Kullanımı Koronavirüs Riskini Arttırır mı?
Kontakt Lens Kullanımı Koronavirüs Riskini Arttırır mı?

“Şu anda kontakt lenslerin virüsü bulaştırdığına dair herhangi bir kanıt yok”

Devamı

Göz Hastalıklarının Tedavisi Günden Güne İyiye Gidiyor!
Göz Hastalıklarının Tedavisi Günden Güne İyiye Gidiyor!

Dünya genelinde 36 milyon görme engelli insan bulunmakta ve bu sayının nüfus artışı ve ömür uzamasına bağlı olarak 2050 yılında, 115 milyona ulaşabileceği tahmin edilmektedir

Devamı

Yaz Aylarının Büyük Tehlikesi: Havuzlar!
Yaz Aylarının Büyük Tehlikesi: Havuzlar!

Ortak kullanılan havuzlar; ishal, mantar, idrar yolları, kulak ve göz enfeksiyonlarına sıklıkla sebep olur.

Devamı

Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Gözlerde Enfeksiyon Sebebi!
Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Gözlerde Enfeksiyon Sebebi!

Birçoğumuz duygulandığımız veya ağladığımız zaman, yüzümüzden küçük gözyaşları akmaya başlar. Ancak aynı zamanda, gözyaşlarımızı burun yoluyla boşaltan gözyaşı kanallarımız da vardır.

Devamı

Göz Alerjisi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Göz Alerjisi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Gözlerde görülen kızarıklık, kaşıntı, batma, yanma ve sulanma şikayetlerine sebep olan bir rahatsızlıktır.

Devamı

Sessizce İlerleyen Glokom 'a Dikkat! Görme Kaybına Yol Açabilir!
Sessizce İlerleyen Glokom 'a Dikkat! Görme Kaybına Yol Açabilir!

Sessizce İlerleyen Glokom 'a Dikkat! Görme Kaybına Yol Açabilir!

Devamı

Dünyaya Bir de Böyle Bakın!
Dünyaya Bir de Böyle Bakın!

Excimer Lazer uygulamaları ile gözlük kullanımından kurtulmak mümkün.

Devamı

Gözlerinizden Gelen Uyarıları Hafife Almayın!
Gözlerinizden Gelen Uyarıları Hafife Almayın!

Basit diye düşünüp ertelediğimiz birçok göz rahatsızlığı aslında önemli göz hastalıklarının ve diğer hastalıkların habercisi olabilir.

Devamı