Oyun Terapisi Çocuğa Ne Kazandırır?
Oyun Terapisi Hakkında Merak Edilenler
Oyun terapisi, çocuğun kendisini ifade edebilmesinin oyun ve oyuncaklar ile sağlanmasıdır. Çocuklar yetişkinler gibi her şeyi anlatamaz ve ihtiyaçlarını her zaman söyleyemezler. Oyun terapisi özel bir terapi türüdür. Bu terapide, çocukların bilişsel ve sosyal yönlerinin gelişmesi, kendilerini ve duygularını rahat bir şekilde anlatabilmeleri ve yaşadıkları bir sorun var ise, o sorunun çözümü amaçlanır.
Oyun Terapisi Çocuğa Ne Kazandırır?
Oyun terapisi, çocuğun kişisel gelişimine fayda sağlayarak çocukların bilişsel ve sosyal yönlerinin gelişmesini, kendilerini ve duygularını rahat bir şekilde anlatabilmesini sağlar. İçe kapanıklığını ortadan kaldırır. Bu terapi çocuğa, oyun yolu ile özgüven ve cesaret sağlar. Kendini daha rahat ifade edebilmesini sağlar. Çocuğun yaşadığı travmatik olayların etkilerini azaltır. Çocuğa güven duygusunu yeniden kazandırır. Çocuğa, uyum becerisini kazandırır.
Oyun Terapisinde Nasıl Bir Yol İzlenir?
İlk etapta terapist, çocuğun ebeveyn ya da yakınları ile görüşüp çocuğun hikayesi ve sorunları dinler. Çocuğun yaşadığı soruna göre bir tedavi planı yapılır. Bu plan, çeşitli oyunlar üzerinden tasarlanır. Çocuğun, huzur bulduğu bir ortamda oyun terapisti ile oynaması sağlanır. Çocuğa kendisini ifade edebilmesi için çeşitli oyuncaklar verilir. Oyun terapisti ile aralarında bir bağ oluştuktan sonra terapist çocuğun oyun dünyasına girerek çocuğun altta yatan sorunlarını çözmeye başlar.
Biz Bu Oyunları Evde Kendimiz Oynayamaz Mıyız?
Evde çocuğunuzu oyun oynarken uzun süre yönlendiremezsiniz. Oyun oynarken çözmeyi amaçladığınız şeyin üzerine farkında olmadan yanlış bir yoldan giderseniz çocuğunuza istemeden daha büyük yıkımlar yaşatabilirsiniz. Oyun terapistleri, bu konuda eğitim almış kişilerdir. Bu anlamda çocuk üzerinde kontrol kurmaları daha kolaydır.
Oyun Terapisi Ne Zaman Tercih Edilmeli?
- Herhangi bir travma
- Aile içerisinde bir ayrılık veya kavga
- Şiddet ya da taciz
- Ebeveyn kaybı
- Uyum problemleri
- Konuşmama
- Kardeşini kıskanma
- Yemek yeme, uyku, tuvalet problemleri
- Nedensiz korkular
- Saldırganlık belirtileri
- Özgüvensizlik ve içe kapanık
- Dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite
- Evlatlık olma
Çocukta yukarıdaki durumlardan birisi bile gözlemleniyor ise çocuğun davranışsal bozuklukları daha da çok büyümeden oyun terapistine başvurmanızda fayda vardır.
Oyun Terapisinin Yaş Aralığı Nedir?
Oyun terapisi genelde, 2 ve 11 yaşları arasındaki çocuklarda uygulanır. 2 yaş çocuğun genellikle oyun oynamaya başladığı yaştır. 11 yaşından büyük çocuklarda da bazen, yaşadığı soruna göre oyun terapisi tercih edilebilir.
Benzer Yazılar
Hayatımızın her alanına giren sosyal medya, estetiğe olan talebi artırdı ve artırmaya devam ediyor.
Zorlu bir eğitim öğretim döneminin ardından tatil sevinci ve bu dönemin nasıl geçtiği hakkında bilgi..
Çocuklar duygu ve düşüncelerini ifade etmekte yetişkinler kadar iyi değildir. Çoğu zaman duygu ve düşüncelerinin farkında olmayabilirler, anlamlandıramayabilirler, bu nedenle ifade etmeleri de güçtür.
“Farenjit ve boğaz reflüsü bu dönemde en sık karşılaşılan rahatsızlıklar”
Excimer lazer uygulanması ön görülen hastalar 18 yaşını doldurmuş ve son 1 yılda göz numaraları sabit ölçekte seyir etmesi gerekli görülür.
Bir sene boyunca korunmadan cinsel ilişkiye girilmesine rağmen çocuk sahibi olamama durumuna kısırlık denilmektedir.
MS hastalığı, merkezi sinir sisteminde yer alan birden çok dokunun hasar görmesinden
Süt Tüketimi Çocukların Öğrenme Becerilerini Etkiliyor! (27 Eylül Dünya Okul Süt Günü)