Gastrointestinal Sistem Cerrahisi
Gastrointestinal sistem cerrahisi hangi organları kapsar?
Vücudun; çiğneme, sindirim, emilim ve boşaltım görevlerinin yapıldığı ve ağızdan anüse kadar kapsadığı bölüme gastrointestinal sistem cerrahisi adı verilmektedir. Bu sistem; sindirim kanalını, sindirim ile ilişkili olan organları içermektedir. Yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, anal kanal, makat, karaciğer, safra yolu ve pankreas gibi ameliyat ile tedavi ve müdahale edilebilen rahatsızlıkları kapsatan bu alan, Genel Cerrahi branşının uzmanlık alanına girmektedir. Temel görevi sindirim olan bu sistemin fonksiyonlarını şöyle açıklayabiliriz:
- Çiğneme ve yutma: Ağızdan alınan besinlerin küçük parçalara ayrılması ve farinks (yutak) aracılığıyla yemek borusuna ulaştırılması sürecidir.
- Sindirim: Besinlerin emilebilir moleküllere kadar enzimler yardımıyla bölünmesidir.
- Emilim: Emilebilir duruma gelmiş proteinlerin, karbonhidratların, yağların, minerallerin ve vitaminlerin ince bağırsaklara geçişidir.
- Boşaltım: Bu süreçte emilemeyen besin atıklarının depolanarak, anal yol ile dışarıya atılmasını sağlamaktır.
- Sindirim sistemi: Ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsaklar, kalın bağırsaklar, rektum, anal kanal ve bu yapı ile ilgili olan; tükürük bezi, safra kesesi, karaciğer ve pankreasın tamamını kapsamaktadır.
Üst gastrointestinal cerrahiyi ilgilendiren rahatsızlıklar nelerdir?
Üst gastrointestinal cerrahi; yemek borusu ve midenin cerrahi rahatsızlıklarını takip eden alt bölümdür. Bu cerrrahini alanına giren durumlar şu şekildedir:
- İyi ve kötü huylu yemek borusu tümörleri
- İyi ve kötü huylu mide tümörleri
- Akalazya gibi yemek borusundaki çalışma bozuklukları
- Reflü
- Mide ülseri komplikasyonları
- Özafaguz
Alt gastrointestinal sistem cerrahisini (kolorektal cerrahi) ilgilendiren rahatsızlıklar nelerdir?
Kolorektal cerrahi; kalın bağırsağın ve anal kanalın cerrahi hastalıklarını kapsayan alt bölümdür. Kalın bağırsağa ait bir bölümün, bazı durumlarda ise tamamının; darlık veya inflamutuar bağırsak rahatsızlıkları sebebiyle alınması ve anal kanalın hemoroid, çatlak ve fistül hastalıklarının cerrahi tanı ve tedavi yöntemlerini gerçekleştirir.
Benzer Yazılar
Salmonella, insanlarda şiddetli ishal ve ateşe sebebiyet veren oldukça zararlı bir bakteridir.
Özofagus (Yemek Borusu) Kanseri boğazımızdan mideye kadar giden yemek borusunda
Polipler hücrelerin, normale oranla daha fazla arttığı kitlelerdir. Polipler, kalın bağırsakta en sık karşılan tümör çeşitleridir. Ancak vücudun diğer kısımlarında da görülebilmektedirler.
Ülseratif kolit; sadece kalın bağırsağı tutan bir hastalıktır. Bağırsağın iç yüzeyinden başlıyor ve de rektum denilen alt kısımdan giden bir hastalık olarak bilinir. Bu rahatsızlık akut alevlenme periyotları ve ishal belirtileri arasında görülür. Kronik bir hastalıktır.
Kurban kesimini takiben, eti en azından 1 gün buzdolabında dinlendirdikten sonra tüketin.
Gizlice gelişim gösteren hastalıklardan olan yemek borusu kanseri büyütülmeyen küçük görülen yutkunma zorluğu ile ön sinyallerini verebilir.
Ortak kullanılan havuzlar; ishal, mantar, idrar yolları, kulak ve göz enfeksiyonlarına sıklıkla sebep olur.
Suyun yaşamımızdaki katkısı büyük. Öyle ki; su olmadan organlarımızın çalışabilmesi ve yaşamımızı devam ettirmemiz mümkün değil! Su, bizim vazgeçilmez yaşam gücümüz. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor ve her şeyin problemsiz bir şekilde çalışmasını sağlıyor.
Beslenme alışkanlığı, gastritin ortaya çıkmasında önemli rol oynayan bir faktördür. Düzensiz ve kötü beslenme, sigara ve alkol tüketimi, mideyi tahriş ederek gastrite sebep olabilecek başlıca sebeplerdendir.