Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Çocuk Ortopedisi

Yaklaşımımız

Çocuk Ortopedisi Nedir?

Bebek ve çocuklar arasında ortaya çıkan ayak sıkıntıları, yürüme fonksiyonlarında bozulmalar ve kalıtsal olarak boy kısalığı gibi problemlere yönelik tedavi ve tahliller gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda omurga ve kalça bölgesinde görülen işlevsel sorunlarıyla ilgilenen bir uzmanlık alanıdır. Çocuk ortopedisi alanında uzman hekimler tarafından yürütülen bu tedavilerde hastaya en uygun tedavi planı oluşturulur. Ortopedi ve travmatoloji anabilim dalı, genel anlamda insandaki kas ve iskelet sistemi üzerindeki hastalıkları analiz edip tedavi oluşturmaktadır. Bu hastalıklar genetik sebeplerle veya sonraki dönemlerde oluşabilmektedir. Pediatrik ortopedi olarak da bilinen çocuk ortopedisi, 16 yaş ve öncesindeki çocukların gelişimsel ve vücuda zarar veren kazalara bağlı ortaya çıkan durumlarla ilgilenmektedir.

Kişinin doğduğu andan yetişkinliğe kadar olan gelişimsel sürecini kapsamaktadır. Kemik, kas, eklem ve tendon gibi iskelet sistemini oluşturan yapıların takibi ve tedavisi yapılmaktadır. Yetişkin ortopedi alanı, yaklaşım olarak bir noktada farklılaşmaktadır.  Çocuk ortopedisi, gelişimsel süreçlerini tamamlamamış ve devam etmekte olan kişilere yönelik tedaviler uygulanmaktadır. Bu sebeple tedavi teknikleri ve yaklaşımları açısından yetişkin ortopediden ayrışmaktadır.

El – ayak bileklerinin burkulması, kalça kemiğinde hasarlar, kas yapısının zedelenmesi ve eklemlerde işlevsel olarak bozulmalarla ilgilenilmektedir. Yaş grubu itibariyle çocuk sınıflandırmasına giren her bireyin tedavisi çocuk ortopedi ve travmatoloji bilim dalı kapsamında yapılır. Ek olarak genetik sebeplerden kaynaklı ve doğuştan ortaya çıkan ve iskelet yapısını etkileyen hastalıklar bulunmaktadır. Doğuştan kalça çıkığı, kemik tümörleri, serebral palsi, düz tabanlık, içe basma ve çarpık ayak gibi hastalıklara tedavi planı oluşturulur.

Çocuk Ortopedisi Hangi Hastalara Bakar?

Genel anlamda omurga şeklinde bozulmalar, kırık, kalça çıkıkları gibi hastalıklarla ilgilenmektedir. Aynı zamanda travma sonrası oluşan hasarlar, tümör ve iltihaplanma gibi konularda da uygulamalar gerçekleşmektedir. Doğuma bağlı ve fiziki etkenler sonucundan meydana gelen çocuk ortopedisi alanını kapsayan pek çok hastalığa rastlanmaktadır. Genellikle kemik yapısındaki vitamin değerlerinde görülen eksiklikler sonucunda oluştuğu bilinir. Vitamin ve mineral seviyelerinde az kaydedilmesinden dolayı kas ve iskelet yapısında bozulmalar, güç kaybı gibi sorunlara rastlanır.

Çocuk ortopedisi uzmanlığında bakılan hastalıklar:

  • Doğumsal Kalça çıkığı
  • Serebral Palsi
  • Spina Bifida hastalığı
  • Çarpık Ayak Hastalığı
  • Düz Tabanlık Durumu
  • İçe Basma
  • Perthes Hastalığı
  • Osgood – Schlatter ve Sever
  • Femur Başı Epifiz Kayması
  • Kırıklar
  • Kemik Tümörleri

Nasıl Teşhis Edilir?

Genellikle yetişkin ve çocuk grubunun sağlık değerlendirmesi ve teşhisi iki ayrı süreçtir. Çocukların sağlık taramaları ve hastalık teşhisi değişim göstermektedir. Gelişim evrelerini tamamlamadığı için var olan sorunların ilerlediği noktalarda kritik boyutlara ulaşabilir. Bu nedenle erken dönemde teşhis ve tedavi önemlidir. Öncelikle çocuğu kapsamlı muayeneden geçirdikten sonra kas ve iskelet sisteminde var olan sorunların tespiti yapılır. Çocuk ortopedisi, gelişimini tamamlamamış ve devam etmekte olan bireyin ortopedik açıdan bozukluklarına yönelik tedavi sunmayı amaçlar. Bazı ortopedik hastalıkların tedavileri birbirinden farklı uzmanlık alanlarının iş birliği halinde gerçekleşir.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

El bileği burkulması, kemiklerde görülen kırık veya çıkıklara yönelik tedaviler uygulanır. Genetik sebeplere bağlı olarak el, kol, ayak ve bacaklarda beklenmeyen bozulmalarla karşılaşılabilirKalça çıkıklarının takibi ve gereken noktalarda cerrahi olarak operasyon uygulanır. Çocuklarda, yürüme sorunları, çarpık yapıdaki kemik yapıları ve skolyoz adı verilen omurga eğriliklerini iyileştirme ve desteklemeye dair tedavi teknikleri bulunmaktadır. Çocuk ortopedisi hastalıklarının tedavisinde hastanın yaşı, tıbbi öyküsü ve belirtileri kaydedilir. Tedavi süreci boyunca hastanın fiziki muayeneleri ve tetkikleri düzenli olarak yapılmalıdır. Eş seviyede öneme sahip olan psikolojik sağlığının takibi tedavi boyunca önemlidir. Ek olarak bu tedavilerin sonraki süreçlerinde hastanın sağlık durumunun takibi yapılmalıdır. Hareket ve motor işlevleri, iskelet – kas sistemi, kalça ve eklemlerin kontrolü uzman doktor tarafından yapılmalıdır. Hastanın hayat kalitesini arttırma amacıyla destekleyici tedbirler alınmaya devam edilmelidir.

Bölüm Doktorlarımız

Çarpık Ayak Hastalığı Nedir?
Çarpık Ayak Hastalığı Nedir?

Çarpık ayak hastalığı (pes ekinovarus) kolayca tanı koyulabilen ve ayaklarda görülen

Devamı