Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Ülseratif Kolit Tedavisi

Ülseratif Kolit Tedavisi

Ülseratif kolit nedir?

Ülseratif kolit; sadece kalın bağırsağı tutan bir hastalıktır. Bağırsağın iç yüzeyinden başlıyor ve de rektum denilen alt kısımdan giden bir hastalık olarak bilinir. Bu rahatsızlık akut alevlenme periyotları ve ishal belirtileri arasında görülür. Kronik bir hastalıktır.

Ülseratif kolit hastalığının belirtileri

  • Şiddetli İshal
  • Kanlı ishal
  • Karın ağrısı
  • Ateş yükselmesi
  • Diz üstünde lekelenme
  • Karın ağrısı ve kramp
  • Rektal ağrı
  • Rektal kanama - dışkı ile az miktarda kan geçirerek
  • Dışkılama aciliyeti
  • Acil olmasına rağmen dışkılama yetersizliği
  • Kilo kaybı
  • Yorgunluk
  • Çocuklarda, büyümede başarısızlık

Ataklar hangi sıklıkla görülür?

Ülseratif kolit hastalığının atakları kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu hastalıkların hem ilaç ile hem de ameliyat ile tedavisi mümkündür. Hastada görülen ishal, karın ağrısı, ateş yükselmesi vb. ataklarda oldukça önemlidir. Doktor muayene sonucunda hangi tedavi yöntemine karar vereceğini belirler.

Ülseratif kolit en çok kimlerde görülür?

Ülseratif kolit; 2 yaşındaki çocuklar ve 15 – 30 yaş aralığındaki kişilerde en çok görülür. Kadınlarda ve erkeklerde eşit olarak görülür.

Ülseratif kolitin tedavisi nasıldır?

Kronik bir hastalık olduğu için doktorun mutlaka düzenli aralıklarla hastayı muayene etmesi durumunun nasıl olduğunu görmesi gerekir. Kontrollerde kan tahlilleri, fizik muayenesi ve gerekli aralıklarda kolonoskopi ile hastanın bağırsakları kontrol edilmelidir. Uzman doktor ülseratif kolit hastalığı olan kişiye ilaç tedavisi planlar. Bu ilaçların düzenli olarak mutlaka alınması gerekir.

Ülseratif kolitin risk faktörleri nelerdir?

Ülseratif kolit hastalığı hem kadınlarda hem de erkeklerde aynı oranda görülebilir. Ülseratif kolit hastalığı genel olarak 30 yaşından önce başlar. Ancak, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir ve bazı insanlar 60 yaşına kadar hastalığı geliştirmeyebilir. Aile öyküsü olanlarda risk faktörleri arasındadır. Ebeveyn, kardeş ya da çocuk gibi yakın bir akrabanız var ise hastalığa yakalanma riskiniz daha yüksek olabilir.

Benzer Yazılar

Karın Zarı Kanseri Kimlerde Görülür?
Karın Zarı Kanseri Kimlerde Görülür?

Karın içi organları kaplamış ince tabaklı karın zarının; kötü huylu tümör hücreleri tarafından tutulmuş olmasına karın zarı kanseri adı verilir.

Devamı

ERCP Nedir? Hangi Rahatsızlıklar İçin Yapılır?
ERCP Nedir? Hangi Rahatsızlıklar İçin Yapılır?

Endoskopik Retrograd Kolanjiyopankreatografi olarak açılan ERCP; karaciğer, safra kesesi, safra kanalı ve pankreas gibi alanlardaki sorunları tespit etmek ve tedaviye yön vermek için uygulanmaktadır. Radyolojik ve endoskopik bir işlemdir, Gastroenteroloji uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Vücutta kesi açılmaz, sindirim boşlukları kullanılır.

Devamı

Ramazan Ayında Aç Kalmanız Kilo Almayacağınız Anlamına Gelmiyor!
Ramazan Ayında Aç Kalmanız Kilo Almayacağınız Anlamına Gelmiyor!

Ramazan ayında tutulan oruç sebebiyle beslenme alışkanlıkları 1 ay boyunca tamamen değişiyor. Saatler boyunca aç kalıp, zengin iftar sofralarında çeşitli yemekleri yemeye başlamak, mide-barsak hastalıklarının gelişimine yol açabiliyor.

Devamı

Karın Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
Karın Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Kişiler arasında oldukça sık karşılaşılan rahatsızlıklardan birisi olan karın ağrısı; bademcik iltihabından, apandiste kadar pek çok önemli hastalığın belirtisi olabilir. Bu bölgede hissedilen ağrıların tümüne karın ağrısı diyor olsak da asıl ağrının kaynağı; bazen karnın içindeki, bazen de karnın dışındaki organlar olabilir.

Devamı

Divertikülit Hastalığı Nedir?
Divertikülit Hastalığı Nedir?

Divertikülit; kolondan dışarı çıkan balon şeklinde olan keseciklere verilen isimdir. Genelde kalın barsak kasının zayıf alanlarında gelişir.

Devamı

Kötü Beslenme Alışkanlıkları Reflü Sebebi
Kötü Beslenme Alışkanlıkları Reflü Sebebi

Mide reflüsü olarak bilinen gastro-özefageal reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması ile oluşur. Mide içeriği, belirgin derecede asittir. Aynı zamanda, mide içeriğinde hemen her zaman safra ve pankreas sıvıları da bulunur.

Devamı

Gastrointestinal Sistem Cerrahisi
Gastrointestinal Sistem Cerrahisi

Vücudun; çiğneme, sindirim, emilim ve boşaltım görevlerinin yapıldığı ve ağızdan anüse kadar kapsadığı bölüme gastrointestinal sistem cerrahisi adı verilmektedir.

Devamı

Mucizevi Güç: Su!
Mucizevi Güç: Su!

Suyun yaşamımızdaki katkısı büyük. Öyle ki; su olmadan organlarımızın çalışabilmesi ve yaşamımızı devam ettirmemiz mümkün değil! Su, bizim vazgeçilmez yaşam gücümüz. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor ve her şeyin problemsiz bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

Devamı

Yaz Aylarının Büyük Tehlikesi: Havuzlar!
Yaz Aylarının Büyük Tehlikesi: Havuzlar!

Ortak kullanılan havuzlar; ishal, mantar, idrar yolları, kulak ve göz enfeksiyonlarına sıklıkla sebep olur.

Devamı

Bu Besinler Kabızlığa İyi Geliyor
Bu Besinler Kabızlığa İyi Geliyor

Hastalarda daha çok on gündür tuvalete çıkamıyorum kabız oldum düşüncesi gelir.

Devamı

Bölüm Doktorlarımız