Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Yemek Borusu Kanserinden Cerrahi Yöntem İle Kurtulmak Mümkün!

Yemek Borusu Kanserinden Cerrahi Yöntem İle Kurtulmak Mümkün!

Özofagus (yemek borusu) kanseri, boğazımızdan mideye kadar giden yemek borusunda oluşan kanser türüne denilmektedir. Özofagusta oluşan kanser bu bölgede tümörlerin oluşup yayılmasıyla başlar. Yemek borusuna yayılan kanser daha sonra lenf ve damar yolları aracılığı ile bütün vücuda sıçrar. Yemek borusu kanseri Dünya genelinde en sık ölüme neden kanserler arasında 6. sıradadır. Asya ve Güney Amerika’da daha sık görülmektedir. 50 yaş üzeri erkeklerde daha yoğun gözlemlenmektedir. Ülkemizde ise Doğu Anadolu bölgesinde yaygın görülmektedir.

Nedenleri Nelerdir?

Sigara kullanımı, alkol ve madde bağımlılığı, kötü beslenme, obezite, radyasyon maruziyeti, genetik ve çevresel faktörler risk faktörlerindendir. Midede reflü varlığı da özofagus kanserine neden olabilmektedir.

Bu Belirtilere Dikkat!

  • Yutma güçlüğü
  • Yutma sırasında takılma olması
  • İştahsızlık
  • İstemsiz kilo kaybı
  • Göğüste baskı hissi
  • Ses kısıklığı
  • Kanama
  • Öksürük
  • Boğulma hissi
  • Gıdaların ağıza geri gelmesi
  • Midede yanma hissi

En yaygın belirtilerdir. Özofagus kanseri şüphesi olan kişiler, vakit kaybetmeden doktora gitmelidirler. Endoskopik inceleme en faydalı tanı yöntemidir.

Tedavisi Nedir?

Özofagus kanserinin tedavisi, tümörlerin evresi yeri ve yayılımına göre değişiklik göstermektedir. Erken yakalanmış vakalarda en etkili tedavi yöntemi cerrahidir. Yalnızca cerrahi ve radyoterapinin yeterli olamayacağı vakalarda kombine tedaviler tercih edilebilir. İlerlemiş vakalarda cerrahi ise hastanın beslenebilmesine yönelik yapılmaktadır. Yemek borusu kanserini tedavi etmek için yapılan ameliyatları 3’e ayrılabiliriz.

Çok küçük tümörler için cerrahi: kanser henüz küçük ise yemek borusunun yüzeyinde sınırlıysa ve yayılmamış ise doktorunuz bu cerrahiyi önerebilir. Ameliyat boğazdan yemek borusuna indirilen bir endoskop yardımı ile yapılabilir. Bu sayede kanser ve onu çevreleyen dokular temizlenir.

Yemek borusunun bir kısmını çıkartmak için yapılan cerrahi (özofajektomi): Bu ameliyatta cerrah, tümörlü kısmı, midenin üst kısmının bir bölümünü ve de yakınlardaki lenf bezlerini alır. Daha sonra kalan yemek borusunu mideye tekrar bağlar.

Özofgusun bir kısmını ve midenin üst kısmını çıkartmak için yapılan cerrahi (özofajogastrektomi): Bu ameliyat türünde doktor, yemek borusunun bir kısmını, yakınlardaki lenf düğümlerini ve de midenin büyük bir kısmını alır. Midenin kalan kısmı daha sonra yukarı çekilerek yemek borusu ile bağlanır.

Yemek borusuna stent uygulanması: Tedaviye cevap vermeyen, nüks eden olgularda hastaların ağız yoluyla beslenebilmesi için yemek borusuna çelikten botu şeklinde bir kafes yerleştirilir. Yemek borusu içi açılır, hastanın gıdaları, tükürüğünü yutabilmesi, beslenmesi sağlanır. İşlem endoskopi sırasında kolay, güvenilir bir şekilde, kısa sürede yapılabilir.

Benzer Yazılar

Bağırsak Polipleri Nedir?
Bağırsak Polipleri Nedir?

Polipler hücrelerin, normale oranla daha fazla arttığı kitlelerdir. Polipler, kalın bağırsakta en sık karşılan tümör çeşitleridir. Ancak vücudun diğer kısımlarında da görülebilmektedirler.

Devamı

Gastroskopi Nedir?
Gastroskopi Nedir?

Son yıllarda yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik mide ve bağırsaklarda olumsuz etkilere neden oluyor. Sindirim sistemi tanı ve tedavisinde kullanılan, ucunda kamera bulunan bir cihazla organların incelenmesine endoskopi denilirken,

Devamı

Salmonella Nedir?
Salmonella Nedir?

Salmonella, insanlarda şiddetli ishal ve ateşe sebebiyet veren oldukça zararlı bir bakteridir.

Devamı

Karın Şişliği ve Ağrı Mide Tembelliğine İşaret Ediyor
Karın Şişliği ve Ağrı Mide Tembelliğine İşaret Ediyor

Midenin besinleri normal süresinde sindirememesi sonucu mide boşalmasında oluşan gecikmeye mide tembelliği..

Devamı

Yutkunma Zorluğu Çekiyorsanız Dikkat
Yutkunma Zorluğu Çekiyorsanız Dikkat

Gizlice gelişim gösteren hastalıklardan olan yemek borusu kanseri büyütülmeyen küçük görülen yutkunma zorluğu ile ön sinyallerini verebilir.

Devamı

Yaz Aylarının Büyük Tehlikesi: Havuzlar!
Yaz Aylarının Büyük Tehlikesi: Havuzlar!

Ortak kullanılan havuzlar; ishal, mantar, idrar yolları, kulak ve göz enfeksiyonlarına sıklıkla sebep olur.

Devamı

Ramazan Ayında Aç Kalmanız Kilo Almayacağınız Anlamına Gelmiyor!
Ramazan Ayında Aç Kalmanız Kilo Almayacağınız Anlamına Gelmiyor!

Ramazan ayında tutulan oruç sebebiyle beslenme alışkanlıkları 1 ay boyunca tamamen değişiyor. Saatler boyunca aç kalıp, zengin iftar sofralarında çeşitli yemekleri yemeye başlamak, mide-barsak hastalıklarının gelişimine yol açabiliyor.

Devamı

Anti Reflü Mukozektomi Nedir?
Anti Reflü Mukozektomi Nedir?

Anti Reflü Mukozektomi Nedir?

Devamı

ERCP Nedir? Hangi Rahatsızlıklar İçin Yapılır?
ERCP Nedir? Hangi Rahatsızlıklar İçin Yapılır?

Endoskopik Retrograd Kolanjiyopankreatografi olarak açılan ERCP; karaciğer, safra kesesi, safra kanalı ve pankreas gibi alanlardaki sorunları tespit etmek ve tedaviye yön vermek için uygulanmaktadır. Radyolojik ve endoskopik bir işlemdir, Gastroenteroloji uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Vücutta kesi açılmaz, sindirim boşlukları kullanılır.

Devamı

Mucizevi Güç: Su!
Mucizevi Güç: Su!

Suyun yaşamımızdaki katkısı büyük. Öyle ki; su olmadan organlarımızın çalışabilmesi ve yaşamımızı devam ettirmemiz mümkün değil! Su, bizim vazgeçilmez yaşam gücümüz. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor ve her şeyin problemsiz bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

Devamı

Bölüm Doktorlarımız