Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Yorgun Uyanmak Hastalık Habercisi Olabilir!

Yorgun Uyanmak Hastalık Habercisi Olabilir!

Yorgunluk modern hayatın en önemli ve en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir. Sabahları yorgun uyanmanın günlük aktif yaşam, uzun çalışma saatleri ve stres kaynaklı olabileceği gibi herhangi bir hastalığın habercisi de olabilir.

Yorgunluktan şikâyet eden kişide, önceden tanı koyulmamış bir kalp sorunu, aritmi, düşük tansiyon, böbrek üstü bezlerinde düzensizlik, tiroidin az çalışması hatta herhangi bir organda kanser gibi bir rahatsızlık bulunuyor olabilir. Kısacası sabah yorgunluğu hafife alınacak bir durum değildir. Bütün önlemlere rağmen iki haftadan daha fazla süren sabah yorgunluğu ve gün içinde devam eden halsizlik durumlarında, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Yorgun Uyanmamak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

 

  • ­­Vücudunuzdaki demir, D vitamini ya da B12 vitamini eksikliği; yorgun, gergin ve zayıf hissetmenize neden olabilir. Vücudunuzu güçlendirmek için, vitamin ve mineral takviyesi almayı ihmal etmeyin.
     
  • Sabahları alarmı ertelemek ve 5 dakika daha uyumayı istemek, yarı uyku yarı uyanıklık durumunda bulunmak da yorgun kalkılmasına sebep olmaktadır. Bu sebeple sabahları alarm ertelenmemeli, bir an önce biraz zorlanılsa da yataktan kalkılmalıdır.
  • Vücudun susuz kalması, yorgunluğun en büyük sebeplerindendir.
  • Düzenli egzersiz ile metabolizma hızlanır, daha fazla enerji oluşumu sağlanır. Kalp damar sisteminin ve solunumun düzenlenmesini, dokulara yeterli düzeyle oksijen taşınmasını sağlar.
  • Gıda hassasiyeti yorgunluğun bir sebebi olabilir. Örneğin, laktoz intoleransı ishale neden olarak, vücudun susuz kalmasına neden olur. Özellikle işlenmiş besinler, gıda hassasiyetini azdırarak yorgun hissetmenize sebebiyet verebilir.
  • Hiçbir zaman bir doktor önerisi olmadan ilaç alınmamalıdır. Bazı ilaçlar kalp ritmini, atış hızını ve tansiyonu artıracak ve sonucunda yorgunluk verecektir.
  • Aşırı karanlık ve loş ışıkta çalışmak, sürekli olarak gürültülü bir ortamda bulunmak, soğuk veya sıcak bir yerde çalışmak da yorgunluğun nedeni olabilir.
  • Güne iyi bir kahvaltı ile başlanmalı, bu öğün atlanmamalıdır. Güne hazırlık için gereken enerjinin alındığı en önemli an sabah kahvaltılarıdır. Karbonhidrat ağırlıklı kahvaltı ettiğinizde, vücudunuz daha tembel hissedecektir. Bunun için ağır karbonhidrat yerine proteinden zengin bir kahvaltıyı tercih edin.
  • Araştırmalara göre, depresyondaki kişiler, depresyonda olmayanlara göre 4 kat daha fazla yorgunluktan yakınıyor. Taşıdıkları duygusal yükle birlikte güne başlayanlar güne devam etmek için gerekli enerjiyi bulamayacaktır. Sebepler doğru teşhis edilmeli, verilecek ilaçlar, beslenme ve egzersiz önerileri ile kişiler güne halsiz ve isteksiz başlamaktan kurtarılmalı ya da en aza indirilmelidir.
  • Kansızlık veya anemi hastalığına sahip olanlar nefes darlığı, göğüs ağrısı ile beraber sabahları da yorgun uyanır. Kadınlarda daha çok görülen kansızlık demir ve B 12 vitamini ile tedavi edilebilir. Bakliyat ve et yemek de kansızlığa iyi gelmektedir.
  • Tiroid yetmezliği, gizli bir tiroid bezi tembelliği varsa uygun dozda tiroid hormonu verilerek sorun giderilirse, yorgunluk ortadan kalkar.
  • Sabahları yorgunluk ve sıklıkla sırt ağrısı yaşamak fibromiyaljinin tipik belirtileridir. Güzel bir uykunun ardından böylesine yorgun uyandıran sorunlar saptanmalı ve düzeltilmelidir.

Devamlı yaşanan yorgunluklarda idrar yolu enfeksiyonlarının da payı vardır. Genellikle antibiyotik tedavisiyle belirtiler ortadan kalktığında yorgunluk da kaybolacaktır.

Benzer Yazılar

Lenf Hastalıkları Nelerdir?
Lenf Hastalıkları Nelerdir?

Lenf sistemi; lenf damarları, lenf bezleri, lenf sıvısı ve lenf hücrelerinden oluşan, doku ve organları kapsayan bir ağdır. Lenf sistemi; vücudun toksinlerden, atıklardan ve diğer zararlı materyallerden arınmasına yardımcı olur.

Devamı

Çinko Eksikliği Nedir? Nasıl Önlenir?
Çinko Eksikliği Nedir? Nasıl Önlenir?

Yetişkin bir kişinin günlük ihtiyaç duyduğu çinko mineralinin miktarı 15-20 mg civarındadır. Gebelik, emzirme, birtakım rahatsızlıklar, büyüme ve gelişme gibi bazı durumlara göre bu miktar değişiklik gösterebilir. Bu miktarın alınamamasına; dengesiz beslenme, kronik rahatsızlıklar ve gebelik gibi birçok faktör etki ediyor olabilir.

Devamı

Kortizon Nedir?
Kortizon Nedir?

Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kortizon, böbreküstü bezlerinde üretilen oldukça önemli bir hormondur. Vücuda birçok faydası olan ve ilaçlara da katılan kortizon, fazla kullanıldığında veya üretildiğinde ise pek çok ciddi hastalığa sebep olabilir.

Devamı

Kemik İltihabının Sebepleri Nelerdir
Kemik İltihabının Sebepleri Nelerdir

Osteomiyelit; enfeksiyon nedeniyle kemik iliği ve çevresindeki kemiğin iltihaplanmasına verilen isimdir.

Devamı

17 Nisan Dünya Hemofili Günü
17 Nisan Dünya Hemofili Günü

17 Nisan Dünya Hemofili Hakkında sık sorulan Soruları İç Hastalıkları Uzmanı Yard. Doç. Dr. Irmak Sayın Alan Cevapladı: Hemofili nedir?

Devamı

Ramazan Ayında Sağlıklı Kalmak İçin Öneriler!
Ramazan Ayında Sağlıklı Kalmak İçin Öneriler!

Herhangi bir sağlık problemi olmayan kişiler için, ramazan ayında oruç tutmanın, genel sağlığımız üzerindeki olumlu etkilerini hepimiz biliyoruz. Ancak ramazan ayında zaman zaman, ihmal edilen bazı davranışlar sağlığımızı olumsuz etkileyebilmektedir.

Devamı

Büyüme Hormonunun Fazla Salgılanması Akromegaliye Neden Oluyor
Büyüme Hormonunun Fazla Salgılanması Akromegaliye Neden Oluyor

Akromegali, beynin tabanında yer alan hipofiz bezinin ön lobundan çok miktarda büyüme hormonun salgılanmasına bağlı olarak gelişir. Nadir bir hastalık olup, tedavi edilmemesi durumunda; iç organlarda ciddi sorunlara yol açabilecek etkilere neden olabilir.

Devamı

Ani Tansiyon Yüksekliğinin Beyin Kanamasına Neden Olabileceğini Biliyor Muydunuz?
Ani Tansiyon Yüksekliğinin Beyin Kanamasına Neden Olabileceğini Biliyor Muydunuz?

Normal değerlerinin üstünde olan kan basıncına hipertansiyon denir

Devamı

Aplastik Anemi Nedir?
Aplastik Anemi Nedir?

Aplastik anemi, kemik iliğinde bulunan hematopoetik kök hücrelerin vücudun ihtiyacı olan kan hücrelerini üretememesine bağlı olarak gelişen ve hücrelere oksijen taşınmaması sonucunda vücudun sağlıklı çalışmasına engel olan bir hastalıktır.

Devamı

Oruç, Diyabet Hastalarında Kalp Krizi Veya Felce Sebep Olabilir!
Oruç, Diyabet Hastalarında Kalp Krizi Veya Felce Sebep Olabilir!

Ramazan ayında diyabet hastalarında, uzun süreli açlık sonucu şeker yükselmesi, şeker düşmesi, şeker koması, tansiyon yükselmesi, kalp krizi ve felç riskinde artma gibi çeşitli istenmeyen durumlar ortaya çıkmaktadır.

Devamı