Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Aplastik Anemi Nedir?

Aplastik Anemi Nedir?

Aplastik Anemi Nedir?

Aplastik anemi, kemik iliğinde bulunan hematopoetik kök hücrelerin vücudun ihtiyacı olan kan hücrelerini üretememesine bağlı olarak gelişen ve hücrelere oksijen taşınmaması sonucunda vücudun sağlıklı çalışmasına engel olan bir hastalıktır.  Kemik iliğinin kan üretebilen yapısını kaybetmesi ilik dokusu yerine yağ dokusunun geçmesiyle kendini gösterir. 

Her yaş grubundan insanda görülebilen hastalık, ergenlikte, ergenlik öncesi dönemdeki çocuklarda ve yaşlılarda görülür. Erken tanı ve uygulanacak doğru yöntemlerle oldukça nadir görülen bir hastalık olan aplastik aneminin tedavisi sağlanabilir. Tedavi edilmediği durumlarda hayati tehlike teşkil eden aplastik anemi nedenleri ve belirtilerini öğrenmek erken tanı ve müdahale açısından kritik önem taşır.

Oldukça seyrek karşılaşılan bu hastalık her yıl bir milyonda 2 ila 7 kişide görülür. Ancak bu durum ülkeden ülkeye değişik gösterebilir ABD’de de her yıl yaklaşık 1 milyon kişiden 3’ü bu hastalığa yakalanırken, Doğu Asya ülkelerinde daha sık görülür. Hastalık doğuştan itibaren kendini gösterebilirken sonradan da oluşabilir.

Aplastik Anemiye Neden oluşur?

Doğuştan gelen nedenler, radyasyona maruz kalma, hamilelik, doku hastalıkları, viral enfeksiyonlar ağır ilaçlar gibi faktörler aplastik anemiye neden olabilir. Çoğu vakada, aplastik aneminin nedenini tespit edilemez. Hastaların yaklaşık %20’sinde genetik faktörler yer alır. Çoğu kişide aplastik aneminin bir otoimmün hastalık olduğuna dair bulgular vardır. Bu, vücudun bağışıklık sisteminin kendisine saldırması anlamına gelmektedir. Bağışıklık sistemi kemik iliğine saldırır ve yeterli kan hücresi üretmesini engeller.

Aplastik Anemi Belirtileri Nelerdir?

Aplastik anemi semptomları, düşük kan hücresi sayısından dolayı kaynaklanır. Bir kişinin yaşadığı semptomların şiddeti, sahip olduğu kan hücresi sayısına bağlıdır. Düşük alyuvar sayısı, kişinin yorgun veya zayıf hissetmesine, nefessiz kalmasına ve solgun gözükmesine neden olabilir ve hastalarda şiddetli enfeksiyonlara neden olabilir. Ufak yaralanmalarda bile kolay kanamaya ve cilt altında kızarma ve kırmızı noktalara neden olabilir. Aplastik aneminin şiddeti enfeksiyon ve kanamalar hayatı risk taşıyabilir. Halsizlik, yorgunluk, çarpıntı ve nefes darlığı görülen diğer belirtilerdir.

Aplastik Anemi Tanısı ve Tedavisi

Aplastik anemi tanısı için kan sayımı yapılır ve kemik iliği örneklerini incelenir. Aplastik anemide, kandaki alyuvar, akyuvar ve platelet sayılarının tamamı düşüktür. Kemik iliğinden alınabilecek iki tür örnek vardır. Kemik iliği biyopsisinde, özel bir iğne kullanılarak tam kemik iliği parçası alınır. Teşhis hastalarda kemik iliği biyopsisinde yağ dokusunda artma ve kan üreten öncü hücrelerin yokluğu ile konulur.

Görünen hücre sayısına göre doktorlar hastalığı orta, şiddetli veya çok şiddetli aplastik anemi olarak tanılar. Orta şiddette aplastik anemi zamanla şiddetli hale gelebilir bu nedenle vakit kaybedilmeden tedaviye başlanması önemlidir.

Tedavi hastalardaki aplastik anemi derecesine bağlı olarak planlanır. Ağır aplastik anemilerde ilk tercih akraba veya akraba dışı kök hücre nakli olmalıdır. Hafif, orta ve ağır aplastik aneminin tedavisinde kemik iliğini uyarıcı ilaçlar androjenler ve destek tedaviler uygulanır.

Benzer Yazılar

Geriatrik Sendromlar ve Sağlıklı Yaşlılık
Geriatrik Sendromlar ve Sağlıklı Yaşlılık

Yaşlanma, her canlı için engellenemez süreçtir.

Devamı

Büyüme Hormonunun Fazla Salgılanması Akromegaliye Neden Oluyor
Büyüme Hormonunun Fazla Salgılanması Akromegaliye Neden Oluyor

Akromegali, beynin tabanında yer alan hipofiz bezinin ön lobundan çok miktarda büyüme hormonun salgılanmasına bağlı olarak gelişir. Nadir bir hastalık olup, tedavi edilmemesi durumunda; iç organlarda ciddi sorunlara yol açabilecek etkilere neden olabilir.

Devamı

Oruç, Diyabet Hastalarında Kalp Krizi Veya Felce Sebep Olabilir!
Oruç, Diyabet Hastalarında Kalp Krizi Veya Felce Sebep Olabilir!

Ramazan ayında diyabet hastalarında, uzun süreli açlık sonucu şeker yükselmesi, şeker düşmesi, şeker koması, tansiyon yükselmesi, kalp krizi ve felç riskinde artma gibi çeşitli istenmeyen durumlar ortaya çıkmaktadır.

Devamı

Domuz Gribi ve Soğuk Algınlığı Nasıl Ayırt Edilir?
Domuz Gribi ve Soğuk Algınlığı Nasıl Ayırt Edilir?

Halk arasında Domuz gribi olarak bilinen influenza, virüslerinin etken olduğu bir solunum yolu enfeksiyonudur. Vücutta ateş, halsizlik ve kas ağrıları nedeniyle hastaları günlük hayatlarını olumsuz yönde etkiler.

Devamı

Kemik İltihabının Sebepleri Nelerdir
Kemik İltihabının Sebepleri Nelerdir

Osteomiyelit; enfeksiyon nedeniyle kemik iliği ve çevresindeki kemiğin iltihaplanmasına verilen isimdir.

Devamı

İshale Ne İyi Gelir?
İshale Ne İyi Gelir?

Gün içinde normalden daha sık, sulu dışkının çıkmasıyla oluşan bağırsak hareketlerine ishal denilmektedir. Diğer ismi diyare olup, şikayetin ömrü kısadır. Çoğu zaman birkaç gün boyunca sürer ve genellikle de herhangi bir tedavi uygulanmadan yok olur.

Devamı

Safra Kesesi Taşları Neden Oluşur? Tedavisi Nedir?
Safra Kesesi Taşları Neden Oluşur? Tedavisi Nedir?

Safra, karaciğerimizin altında bulunan ve armuda benzeyen bir sindirim organıdır. Safra kesesinin rolü, karaciğerin ürettiği safra sıvısını depolamaktır. Safra sıvısı ise; bağırsağa dökülerek, yağların ve yağda eriyen vitaminlerin emilimini yapan bir sıvıdır.

Devamı

C Vitaminin Faydaları
C Vitaminin Faydaları

C vitamini askorbik asit olup, suda çözünen bir vitamindir. Diş, cilt ve kıkırdak yapısını korumaya ve onarmaya yardımcıdır. Çok güçlü bir antioksidan olması yönüyle belirli kanserleri önlemeye, kalp hastalıklarını geciktirmeye destek olurken; sağlıklı yaşlanmayı aracı olan serbest radikallerle de savaşır.

Devamı

17 Nisan Dünya Hemofili Günü
17 Nisan Dünya Hemofili Günü

17 Nisan Dünya Hemofili Hakkında sık sorulan Soruları İç Hastalıkları Uzmanı Yard. Doç. Dr. Irmak Sayın Alan Cevapladı: Hemofili nedir?

Devamı

İleri Yaşlarda Ortaya Çıkan En Yaygın Göz Hastalıkları!
İleri Yaşlarda Ortaya Çıkan En Yaygın Göz Hastalıkları!

Yaş ilerledikçe bütün vücutta olduğu gibi, gözlerde de zamanla bozulmalar meydana gelmektedir.

Devamı