Ürik Asit Nedir? Ürik Asit Nasıl Düşer?
Ürik asit nedir?
Pürin; sucuk, pastırma, sosis, salam, kabuklu deniz ürünleri, küçük balıklar, kırmızı et, kuru fasulye, buğday, baklagiller, mayalı içecekler, çay ve kahve gibi yiyecek içeceklerin tüketilmesinden alınır. Bu yiyecek ve içeceklerin tüketimi ile meydana gelen ve zaten mevcutta var olan pürinin de vücut içinde parçalanması ile ürik asit ortaya çıkar. Sindirim sisteminde sindirilen yiteceklerin etkisi ile oluşan pürin; aynı zamanda hücre yıkılması gibi normal hücresel döngünün sonunda da oluşur. Vücudun farklı bölgelerinde bulunmakta olan pürin, kana karışıp karaciğere ulaşır ve takiben karaciğerin kendisi tarafından ürik asite döndürülür. Diğer organların da çok az miktarda ürik asit ürettiğini hatırlatmalıyız; ancak ürik asitin vücutta üretildiği en önemli organ karaciğerdir.
Ürik asit döngüsü nasıl sağlanır?
Ürik asit miktarının bir kısmı, intersitinal salgıların yardımı ile bağırsağa ulaşır ve bağırsak florası sayesinde yıkanarak dışarıya dışkı olarak atılımı sağlanır. Fakat, en önemli atılım kısmı böbreklerdir. Üriner sistem veya diğer adıyla boşaltım sisteminin oldukça önemli bir parçası olan böbrekler; dolaşım sistemi kanını daimi bir şekilde süzer ve yararlı maddeleri yeniden dolaşıma katarken, ürik asit gibi atık bir maddeyi idrar aracılığıyla vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Dışarıya atılması sağlanan ürik asit haricindeki diğer iki organik madde ise üre ve kreatinindir.
Hiperürisemi nedir?
Vücuttaki toplam ürik asit miktarının %60’ı her gün vücuttan uzaklaştırılır ve atılan miktarın yerine yeniden üretimi ağlanır. Ancak, idrar ile atılması sağlanamayan ürik asitin birikimi, ürik asit yüksekliğine yol açar. Bu duruma hiperürisemi adı verilir. Varlığında; eklemlerde birikir ve kristallerin oluşumuna neden olur. İltihaplı eklem hastalığı olarak bilinmekte olan gut hastalığına yol açan ürik asit fazlalığı, vücudun çeşitli bölgelerinde çıplak gözün görebileceği şişlikler oluşturur. Bu esnada; kan ve idrardaki asit değeri yükselerek, birtakım rahatsızlıklara neden olabilir.
Ürik asit nasıl düşer?
Ürik asit seviyesini dengelemenin en basit yolu, bol su tüketiminden geçer. Düşük pürin değerine sahip; lifli gıdalar, yağ oranı düşük olan süt ve yoğurt tüketimi ürik asit seviyesini düşürmeye yardımcı olan önemli kaynaklardır. Et ürününün beslenme programından uzak tutulması ve mayalı içeceklerin tüketilmemesi de ürik asit seviyesinin kontrol altına alınabilmesi açısından oldukça önemlidir.
Benzer Yazılar
Pürin; sucuk, pastırma, sosis, salam, kabuklu deniz ürünleri, küçük balıklar, kırmızı et, kuru fasulye, buğday, baklagiller, mayalı içecekler, çay ve kahve gibi yiyecek içeceklerin tüketilmesinden alınır.
Proteinler; dokuların ve hücrelerin yapıtaşı olup, vücudun büyümesinde, gelişmesinde ve genel sağlık durumunun değerlendirilmesinde önemli bir etmendir.
Kandaki glukoz değeri, kanın plazma kısmının değerlendirdiği bir test ile ölçülmektedir. Hastadan; hastane koşullarında alınan belli bir miktardaki kan, laboratuvara gönderilir.
Hemogram; kandaki hücre sayısını ve oranlarını tespit etmeye yarayan bir kan testidir. Kan dolaşımındaki hücrelerin kemik iliğinde üretiliyor olması sebebiyle aslında kemik iliğinin değerlendirilmesine de olanak tanır.
Erken teşhis hastalıkları fark edip erken dönemde tedavi olmak için büyük bir avantajdır.
CEA, karsinoembriyonik antijeni temsil eden ve bazı hücrelerin yüzey kısmında bulunan bir maddedir. Embriyonik gelişme sürecinde; gastrointestinal sisteme ait hücrelerin ürettiği bir glikoproteindir.
Böbrek, karaciğer, dalak, safra kesesi ve pankreasta bulunan bir enzim olan gama glutamil transferaz, karaciğer sağlığı hakkında bilgi vermektedir.
Tüm batın USG, karın bölgesinin ultrasonografi ile incelenmesi işlemidir. Batın ultrasonu; alt batın ve üst batın olmak üzere ikiye ayrılır.
Kalp ve damar hastalıklarının tanısında kullanılan EKG, kalbin kasılması esnasında meydana gelen elektriksel aktivitenin grafiksel anlamda kayıt edilmesine olanak sağlar.
Kanda bulunan ve en başta karaciğerdeki olmak üzere pek çok hücre tarafından doğal olarak üretilen kolesterol; mumsu bir yapıya sahiptir ve lipid, yani yağ türüdür.