Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Soğuk Havalarda Farenjite Dikkat!

Soğuk Havalarda Farenjite Dikkat!

Soğuk havalarda farenjit tehlikesine dikkat edin!

Son zamanlarda boğazınızda; ağrı, kuruluk ve yutma güçlüğü yaşıyorsanız ve ateşiniz varsa, bu şikayetlerinizin nedeni akut farenjit olabilir. Özellikle; soğuk havaların yaşanmasıyla artış gösteren bu hastalık; gün içinde halsizliğe yol açarak, yaşam kalitesine de olumsuz yönde etki eder.

Farenjit nedir? Tipleri nelerdir?

Farenjit, küçük dil bölgesi ile bademciklerin arkasındaki farinks denilen ağız boşluğunun iltihaplanması olarak tanımlanabilir. Akut ve kronik olarak 2 farklı tipte ortaya çıkar. Akut farenjit; enfeksiyon kaynaklı gelişirken, kronik farenjit ise daha çok yutak bölgesinin enfeksiyonların haricinde farklı sebeplerden dolayı sürekli tahriş olması yüzünden meydana gelir. Akut farenjitin görülmesine neden olan enfeksiyonlar; bakteriler, virüsler ve nadiren de mantarlardan kaynaklanabilir.

Halsizliğin yanı sıra, öksürük şikayetiniz de olabilir…

Akut farenjit geliştiği zaman; üst solunum yolları ile ilgili şikayetler ve ateşin olduğunu gözlemleriz. Vücutta halsizlik, kırgınlık ve yemek yerken zorlanma gibi belirtilerin yanı sıra, öksürük de önemli belirtilerdendir. Kişinin kan tahlillerine bakıldığı zaman, enfeksiyon değerlerinden; CRP, lenfosit, nötrofil, lökosit gibi değerleri yüksek görünmektedir.

Bulaşma riski olduğu için çok dikkatli olmalısınız!

Akut farenjit genellikle viral olmak ile birlikte, bazen bakteriyel enfeksiyon olarak da gelişebilir. Çok nadir, mantar kaynaklı olarak görülür. Bakteriyel veya viral kaynaklı olan farenjit bulaşıcıdır. Genellikle hava damlacıkları yoluyla veya el teması ile bulaşabilmektedir. Ayrıca; tüketilen besinlerin iyi temizlenmemesi, farenjit oluşumu için yeterlidir.

Evde kendi kendinize iyileşmeyi beklemeyin!

Akut farenjitin teşhisi ancak fiziki muayene, boğaz kültürünün alınması ve kan testlerinin yapılması sonucunda konulabilmektedir. Yapılan muayene ile yutak bölgesinde şişme, kızarıklık veya beyazlık oluşumunun olup olmadığı kontrol edilir. Gerekli görülürse eğer, örnek alınıp incelemeye gönderilir. Kan değerlerine bakılarak ise yükselme olup olmadığı saptanır. Yani bu durum; evde olup, kendi kendinize iyileşme gösterebileceğiniz bir süreç değildir.

Farenjit ilerleyecek olursa larenjite çevirebilir!

Akut farenjitin bir üst solunum yolu enfeksiyonu olduğundan söz ettik. Eğer, bu rahatsızlık düzgün bir şekilde tedavi edilmezse; enfeksiyon, aşağıya iner ve larenjite döner. Daha ilerleyen süreçte ise bu kez akciğere kadar iner ve akciğer enfeksiyonlarına yol açar. Akut farenjitin viral mi yoksa bakteriyel mi olduğu bu nedenle iyi ayırt edilmelidir ve ona göre bir tedavi planı uygulanmalıdır. Viral enfeksiyonların yol açtığı akut faranjitin varlığı durumunda; ağrı kesici, pastil ve boğaz spreyi gibi ilaçlar reçete edilir. Eğer, bakteri kaynaklı olduğu saptanmış ise de kişinin antibiyotik tedavisine başlatılması gerekir. Antibiyotiğin yanı sıra, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar da verilir. Tüm bunların yanı sıra; kişi, boğaz hijyenini sağlamak için bol su tüketmelidir. Çok sıcak olmaması şartıyla bitki çaylarını da tercih edebilir.

Benzer Yazılar

Çocuklarda Yutma Bozuklukları ve Tedavisi
Çocuklarda Yutma Bozuklukları ve Tedavisi

Çocuklarda Yutma Bozuklukları ve Tedavisi

Devamı

Kepçe Kulak Ameliyatı
Kepçe Kulak Ameliyatı

Kepçe Kulak AmeliyatıKepçe kulak sorunu sık görülen bir sorundur. Sorun kıkırdakların zayıf olma nedeniyle kıvrımların yeterli gelişmemesi ile ortaya çıkar. Genetik bir sorun olan kepçe kulak, ameliyat ile estetik bir görünüme kavuşabilir.

Devamı

Dar Burun Sendromu Nedir?
Dar Burun Sendromu Nedir?

Küçük buruna sahip olan kişilerin hep ne kadar şanslı oldukları düşünülür.

Devamı

Kış Aylarında Nezle Hastalığına Dikkat!
Kış Aylarında Nezle Hastalığına Dikkat!

Burun, havanın vücuda giriş yaptığı yeridir ve hava burada ısıtılır.

Devamı

Klima Kullanımındaki Riskler ve Hastalıklar
Klima Kullanımındaki Riskler ve Hastalıklar

Düzenli bir şekilde bakımı yapılmayan ve temizlenmeyen klimalar; gribal hastalıklardan, yüz felcine kadar pek çok hastalığın habercisi olabiliyor. Hemen hemen artık her evde ve tüm iş yerlerinde olan klimaların kullanımında nelere dikkat edilmesi gerektiğini bu yazıda ele aldık.

Devamı

Grip Gelmeden Tedbirinizi Alın!
Grip Gelmeden Tedbirinizi Alın!

Hava sıcaklıkları değişmeye başladı, grip kendini gösterdi. Gribal enfeksiyonların arttığı bu dönemde gribe yakalanmadan ne gibi önlemler almalıyız?

Devamı

İç Kulak Kristalleri Neden Baş Ağrısı Yapar?
İç Kulak Kristalleri Neden Baş Ağrısı Yapar?

Halk arasında iç kulak kristallerinin yerinden oynaması olarak bildiğimiz vertigo (BPPV); başın pozisyonu ile birden başlar ve kısa sürerek tüm dünyanın başınıza yıkılmış olduğu hissini veren bir baş dönme çeşididir.

Devamı

Bademciği Aldırmak Vücutta Herhangi Bir Soruna Neden Olur Mu?
Bademciği Aldırmak Vücutta Herhangi Bir Soruna Neden Olur Mu?

Bademcikler, vücudun bağışıklık sisteminin en önemli parçalarıdır.

Devamı

Kulak Zarı Yırtıkları Beyin İltihaplarına ve Menenjite Neden Olabilir!
Kulak Zarı Yırtıkları Beyin İltihaplarına ve Menenjite Neden Olabilir!

Beş duyu organımızdan biri olan işitme duyumuz, insanların iletişim kurması ve sosyalleşmesi için en önemli olanlarının başında gelmektedir.

Devamı

Yaz Mevsiminde Kulak Enfeksiyonları Artıyor!
Yaz Mevsiminde Kulak Enfeksiyonları Artıyor!

İçinde bulunduğumuz yaz ayları, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklar ile bir araya gelince, serinlemek için havuz ve denizler tercih ediliyor.

Devamı