Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Myastenia Gravis Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Myastenia Gravis Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Myastenia gravis nedir?

İskelet kaslarında çeşitli seviyelerde zayıflamalara sebep olan hastalığa, myastenia gravis adı verilir. Bu hastalık kronik ve otoimmün bir sinir kas hastalığıdır. Sinir uyarılarını bilinçli bir şekilde kontrol ettiğimiz kaslara iletilmesindeki bir bozukluktan kaynaklanan myastenia gravis, doğuştan gelen ya da bulaşan bir hastalık değildir.

Myastenia gravis nasıl oluşur?

Vücudun yabancı maddelere karşı savaşma görevini üstlenen savunma tanecikleri olan antikorlar, sinirsel uyarının iletilmesini yerine getiren asetilkolinin algılayıcısını hasara uğratır. Bu reseptörlerin yok edilmesi; sinirler ve kaslar arasındaki işleyişi engelleyerek, kaslarda güçsüzlük kaybına yol açar. Hastalık yüzünden en çok etkilenen organ ve işleyişleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Gözler ve göz kapakları
  • Yüzdeki ifadeler
  • Konuşma
  • Çiğneme yutma
  • Boyun, bacak hareketleri ve nefes alan kaslar

Myastenia gravisin belirtileri nelerdir?

Miyastenia gravis hastalığının belirtileri aniden başlayabilir. Çoğu zaman dinlenerek iyileşme gösterdiği için, duyulan kas güçsüzlüğü; gün içinde artış gösterip, azalabilmektedir. Fakat, uzun bir süreyi ele aldığımızda; myestenia gravis semptomlarının zaman içerisinde ilerlemeye eğilimli olduğunu, hastalık başlangıcı itibariyle yaklaşık birkaç yıl içinde daha ağız evrelere ulaşabileceğini söyleyebiliriz. Myastenia gravis hastalığı; kontrolümüzde olan kaslardan bazılarına olan etkisi, diğer kaslarımıza kıyasla çok daha fazla etki eder. Buna örnek olarak; göz ve göz kapağı kaslarını gösterebiliriz. Belirtileri ise şöyledir:

  • Göz kaslarında zayıflık
  • Yutmada güçlük
  • Konuşmada bozukluk
  • Bir ya da her iki göz kapağında düşüklük (pitoz)
  • Bbulanık ya da çift görmek (diplopi)
  • Yürümede zorlanmak
  • Yüz ifadesinde değişiklik
  • Nefes darlığı
  • Konuşmada bozukluk (dizartri)
  • Kol, bacak, boyun ve ekstremitelerinde zayıflık

Kas zayıflığının derecesi kişiden kişiye değişiklik gösterebileceği için, bu durum; bir bölgede olabilir ya da pek çok kası etkileyerek genelleştirilebilir.

Myastenia gravis hastalığı için uygulanan tedavi yöntemleri nelerdir?

Myastenia gravis hastalığının tedavisi; mevcut kas zayıflığının şiddetine, hangi kas gruplarını etkilediğine, yaşa ve kişinin genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. Uygulanan tedavi yöntemlerini aşağıda açıkladık.

  • Antikolinesteraz ilaçlar: Sinir uyarlarını, kaslara iletmekten görevli olan asetilkolinin parçalanmasını önleyen ilaçlardır.
  • İmmünsüpresif ilaçlar: Bağışıklık sisteminin aşırı çalışması sonucunda kendine ait mekanizmalara saldırmasıyla geliştiği için, bağışıklık sistemine bu ilaçlar ile baskı uygulanabilir.
  • Plazmaferez: Hastalığa yol açan bağışıklık sistemi parçalarının, kan dolaşımından temizlenmesi prosedürüdür.
  • Timektomi: Miyastenia gravis belirtilerinin azaltılması, ortadan kaldırılması ve bağışıklık sistemine dengenin sağlanması için; timus bezinin cerrahi ile alınmasıdır.

Benzer Yazılar

Afazi Nedir?
Afazi Nedir?

Afazi, beynin sol yarım küresinde sözel ve yazılı iletişimden sorumlu bölümlerin hasar görmesi sebebiyle oluşan bir bozukluktur.

Devamı

Bu Şikayetler Beyin Tümörü Belirtisi Olabilir!
Bu Şikayetler Beyin Tümörü Belirtisi Olabilir!

Beyin tümörlerinde, doktora en sık başvuru sebebi baş ağrısıdır.

Devamı

Lafora Hastalığı Nedir?
Lafora Hastalığı Nedir?

Lafora hastalığı; progresif miyoklonik epilepsiler içindeki ağır seyreden kalıtsal bir hastalıktır. Epileptik nöbetler geç çocukluk döneminde ya da ergenlikte gözlemlenir.

Devamı

10 Soruda Migren
10 Soruda Migren

Birçok kişinin, migrenin tedavisinin olmadığını sanması nörologları hep şaşırtır. Oysa migren için basit ve ucuz tedavi seçenekleri vardır. Yani MİGRENİN TEDAVİSİ VARDIR!

Devamı

Multipl Skleroz (MS) Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Multipl Skleroz (MS) Hakkında Bilinmesi Gerekenler

MS hastalığı, merkezi sinir sisteminde yer alan birden çok dokunun hasar görmesinden

Devamı

Demans Nedir?
Demans Nedir?

Demans Nedir?

Devamı

Uyku Bozukluklarının Sebepleri Nelerdir?
Uyku Bozukluklarının Sebepleri Nelerdir?

Kaliteli bir uyku sağlıklı bir yaşam sürmek için olmazsa olmazlardandır.

Devamı

  Otizmi Anlamak İçin FARKINDA OL
Otizmi Anlamak İçin FARKINDA OL

Otizm, günümüzde birçok çocuğu etkileyen, belirtilerinin yaşamın ilk üç yılındaki erken gelişim evresinde başladığı bilinen ve yaşam boyu devam eden nörogelişimsel bir bozukluktur.

Devamı

Kişiye Özel Tedaviler ile Migren Atakları Önlenebilir!
Kişiye Özel Tedaviler ile Migren Atakları Önlenebilir!

Birçok kişinin, migrenin tedavisinin olmadığını sanması nörologları hep şaşırtır. Oysa migren için basit ve ucuz tedavi seçenekleri vardır. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tülay Alışkan Oral, migren ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Devamı

Yüz Felci Nedir?
Yüz Felci Nedir?

Yüz mimik kaslarının beyinden gelen uyaran fasiyal sinir lifinin birçok nedenden dolayı hasar görmesi ile yüzde oluşan hareket kaybına yüz felci denilmektedir.

Devamı