Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Adet Sancısı Neden Olur?

Adet Sancısı Neden Olur?

Adet sancısı neden olur?

Normalde bebek gelişimi için hazırlanan rahim duvarının döllenmenin olmaması halinde adet görme dediğimiz kanama meydana gelir. Rahim, bir kas dokusudur. Bu kas dokusu iç tarafı çevreleyen yumuşak duvarı atmaya yardımcı olmak için kasılır. Prostaglandin olarak bilinen hormon, rahmin bu kasılmasını tetikler. Prostoglandin, kanama başlamadan birkaç gün önce kanda yüksek değere ulaşır ve adedin ilk iki günden sonra azalır. Bu değer ne kadar yüksek olursa, kanamanın neden olduğu kramplar da o kadar şiddetli hissedilir. Adet sancılarının, menstrüasyonun en başında hissedilmesine neden olan durum da budur. Bu dönemde hissedilen sancılara primer dismenore adı verilir. Bunun dışında sekonder dismenore olarak adlandırdığımız adet sancısının belirtileri şöyledir:

Servikal darlık: Bazı kadınlardaki rahim ağzı açıklığı, kanamanın akışını engelleyecek derecede küçüktür. Küçük olan bu açıklık, rahim içinin basıncını artırır ve şiddetli ağrılara neden olur.

Endometriozis: Rahmi kaplayan dokunun uterusun dışına çıkarak, fallop tüpleri, yumurtalık ya da pelvisi kaplayan diğer dokuların üstüne yerleşmesine verilen isimdir. Çikolata kistinin gelişmesine yol açabilir. Sancının yanında, cinsel birliktelikte ağrı hissettirebilir.

Uterin fibroidleri: Rahmin duvarında kas ve fibroz dokudan oluşan uterin fibroidleri, kanser içerikli olmayan ancak sert ve büyüklükteki tümörlerdir. Rahim fibroidi olanlar, kanama sürecinde oldukça şiddetli ağrı duyabilirler.

Adenomyozis: Rahmi çevreleyen doku uterusun kas duvarlarına doğru büyümeye başlamasına adenomyozis ismi verilir ve şiddetli ağrıya neden olabilir.

Adet sancısı belirtileri nelerdir?

Adet krampları ile beraber gözlemlenen belirtiler şöyledir:

  • Alt karın bölgesinde sancı duyulur.
  • Adetten 1-3 gün önce duyulan bu ağrı, adet başlangıcından 24 saat içinde en üst noktaya ulaşır, sonraki 2-3 gün içinde azalır.
  • Kasıklarda ve iç bacaklara doğru yayılan sürekli bir ağrı olabilir.
  • Bele uzanan ve uyuşukluk verebilen ağrı hissedilebilir.

Bazı kadınlar ayrıca aşağıda yer alan semptomları da gösterirler:

  • Mide bulantısı
  • Yumuşak dışkı yapma
  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi

Adet sancısı için hangi ilaçlar kullanılır?

Nonsteroid antienflamatuvar ilaçlar: İbuprofen veya naproksen etken içerikli ilaçlar prostoglandin düzeylerini baskılarken, duyulan ağrının giderilmesine de destek olur. İlk gün kanamasıyla ilk gün itibariyle doktorun tavsiye ettiği dozda alınabilir.

Doğum kontrol ilaçları: Doğum kontrol hapları; yumurtlamaya engel olan ve adet kramplarının seviyesini azaltan hormonlar içermektedir. Bu hormonlar ayrıca enjeksiyon, cilt yaması, kol derisinin altına yerleştirilmiş bir implant veya vajinaya yerleştirilen esnek bir halka olarak verilebilmekte olup, bazı durumlarda rahim içi cihazlar da önerilebilmektedir.

Benzer Yazılar

Cinsel Tiksinti Bozukluğu Nedir?
Cinsel Tiksinti Bozukluğu Nedir?

Cinsel Tiksinti Bozukluğu Nedir?

Devamı

Gerçek ve Yalancı Doğum Kasılmaları Nasıl Ayırt Edilir?
Gerçek ve Yalancı Doğum Kasılmaları Nasıl Ayırt Edilir?

Yalancı sancılar normal kabul edilirken gerçek sancıların varlığı erken doğumun habercisi olabilmekte, bazı durumlarda hastanede yatış gerektirebilmektedir.

Devamı

Adet Sancısı Neden Olur?
Adet Sancısı Neden Olur?

Normalde bebek gelişimi için hazırlanan rahim duvarının döllenmenin olmaması halinde adet görme dediğimiz kanama meydana gelir. Rahim, bir kas dokusudur. Bu kas dokusu iç tarafı çevreleyen yumuşak duvarı atmaya yardımcı olmak için kasılır. Prostaglandin olarak bilinen hormon, rahmin bu kasılmasını tetikler.

Devamı

Doğum Kontrol Hapları ve Meme Kanseri İlişkisi
Doğum Kontrol Hapları ve Meme Kanseri İlişkisi

Birçok kadın günümüzde doğum kontrol yöntemi olarak doğum kontrol haplarını kullanmaktadır.

Devamı

Cinsel İlişkide Neden Ağrı Olur?
Cinsel İlişkide Neden Ağrı Olur?

Cinsel ilişkide ağrı, acı hissi gibi hisler disparoni olarak tanımlanmaktadır.

Devamı

Tüp Bebek Merkezi Seçiminin Önemi Nedir?
Tüp Bebek Merkezi Seçiminin Önemi Nedir?

Bu yöntem genellikle 1 yıl gibi bir süredir korunmasız ilişkiye rağmen, gebeliğin gerçekleşmemesi neticesinde tercih edilen bir uygulamadır.

Devamı

Erken Doğum Riskinizi Belirlemek İçin Geç Kalmayın!
Erken Doğum Riskinizi Belirlemek İçin Geç Kalmayın!

Hamilelik; 37 ila 40 hafta arasında değişiklik gösteren bir süreçtir.

Devamı

Tüp Bebek Tedavisi
Tüp Bebek Tedavisi

Erkeklerden alınan spermlerin ve kadın üreme hücreleri olan yumurtaların vücut dışında laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllemenin sağlanmasında rol oynayan tedavi yöntemidir.

Devamı

Emzirme Dönemi Hakkında Tüm Merak Edilenler!
Emzirme Dönemi Hakkında Tüm Merak Edilenler!

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ferda Erbay, anne adaylarına emzirme dönemi hakkında önemli bilgiler verdi!

Devamı

Kegel Egzersizleri Nedir? Nasıl Yapılır?
Kegel Egzersizleri Nedir? Nasıl Yapılır?

Kegel egzersizleri bilinen diğer adıyla pelvik taban egzersizleri, kadınlarda vajina etrafındaki kasların güçlendirilmesi için yapılan egzersizlerdir. Kegel egzersizleri düzenli yapıldığı takdirde; bu kaslar kuvvetlenerek idrar kaçırma, rahim sarkması gibi birçok sorunun önüne geçer.

Devamı