Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Polikistik over sendromu nedir?

Yumurtalıklarda küçük ve iyi huylu çok sayıda kistlerin oluşumlarıyla meydana gelen polikistik over, adet düzensizliği ile birlikte kendisini gösterir. Ayrıca kilo artışı, tüylenme ve sivilce gibi birçok şikayete de neden olur. Bu kistlerin yumurtlama düzenini bozması, çocuk sahibi olamama sorununu da beraberinde getirebilir. Dış görünüşü bozarak yaşam standartlarını ve dış görünümü olumsuz etkileyen bu hastalık, psikolojik sorunlara da yol açar. Hem sorunun kendisi hem de neden olduğu psikolojik kaygılar için mutlaka uzman desteği alınması gerekir. Eğer polikistik sendromu uzun süre boyunca tedavi edilmezse karaciğer yağlanması, diyabet, hipertansiyon, kısırlık, depresyon, hipertansiyon ve uyku apnesi gibi önemli pek çok daha soruna neden olabilir.

Polikistik over sendromunun belirtileri nelerdir?

İlk evrede çoğunlukla belirti vermeyen, zaman geçtikçe çeşitli semptomlarla kendini gösteren bu rahatsızlığın belirtileri kişiye bağlı değişiyor olsa da başlıca belirtiler şöyle sıralanabilir:

  • Adet düzensizliği
  • Vücudun çeşitli bölgelerinde tüylenme
  • 2 adet döngüsü arasında meydana gelen kanamalar
  • Kilo alma
  • Çocuk sahibi olamama
  • Yüz ve sırtta oluşan sivilceler
  • Seste kalınlaşma
  • Göğüs bölgesinde hassasiyet, büyüme ve küçülme
  • Saç dökülmesi
  • Ciltte lekelenme

Bu belirtiler polikistik over sendromunun en sık gözlemlenen belirtileridir. En yaygın semptom ise adet düzensizliğidir. Özellikle 13-19 yaş arası genç kızlarda ilk adet itibariyle birkaç döngüden sonra adet olamama, aşırı tüylenme ve sivilcelenme şeklinde kendini gösterir. Fakat, ilerleyen zamanlarda da ortaya çıkabilir.

Polistik over sendromunun tanısı nasıl konur?

Klinik bulgular, radyografik incelemeler ve hastanın hikayesi değerlendirildikten sonra tanı konmaktadır. Pelvik ya da vajinal US eşliğinde yumurtalıklar ve rahim detaylı bir taramadan geçirilir. Adetin 3. gününde yapılan kan testleri ile hormon seviyeleri ölçülür ve bu testler tanının konmasını kesinleştirir. Bu hastalığa sahip kişilerde özellikle yumurtlama döngüsünü düzenleyen FSH ve LH hormon seviyelerin olması gerekenin dışında olduğu, östrojen hormonunun düşük, erkeklik hormonunun normal seviyeden daha yüksek olduğu gözlemlenir. Yumurtlamayı sağlayan hormon değerinin, yumurtayı büyüten hormon seviyesine oranının 3 ve üstünde olduğu hallerde de hastada polikistik over sendromu olduğu söylenebilir. Tanı ve takipte US oldukça önemlidir.

Polikistik over sendromunun tedavisi nasıl yapılır?

Polikistik over sendromunda tedavi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları uzmanı ile Kadın Hastalıkları ve Doğum doktoru tarafından kişiye özgü şekilde planlanmaktadır. Öncelikli olarak kan dolaşımında normalin üstünde seyreden erkeklik hormonu değerinin düşürülmesine yönelik antiandrojen ilaç tedavisinden faydalanılabilir. Beslenme ve Diyet uzmanı tarafından hazırlanacak polikistik over sendromu diyeti ile kişinin ideal kilosuna düşmesi de sağlanarak insülin direnci azaltılır. Bu, hastalığın gidişatını iyileştirmede en önemli aşamalardan bir tanesidir.

Adet döngüsünün düzeni ve hastalığın neden olduğu tüylenme ve akne sorunları için doğum kontrol hapları reçete edilmektedir. Bu tedavi, ayrıca rahmin iç tabakası olan endometriumun kalınlaşmasına ve bu yüzden gelişebilecek farklı diğer hastalıkların engellenmesine de yardımcı olur. Saç dökülmesi ve bununla ilişkili şikayetler için ise gerekli görülmesi durumunda vitamin ve mineral takviyeleri verilebilir.

Benzer Yazılar

Gebelik Şekeri Nedir? Neden Olur?
Gebelik Şekeri Nedir? Neden Olur?

Gebelik Şekeri Nedir? Neden Olur?

Devamı

Kegel Egzersizleri Nedir? Nasıl Yapılır?
Kegel Egzersizleri Nedir? Nasıl Yapılır?

Kegel egzersizleri bilinen diğer adıyla pelvik taban egzersizleri, kadınlarda vajina etrafındaki kasların güçlendirilmesi için yapılan egzersizlerdir. Kegel egzersizleri düzenli yapıldığı takdirde; bu kaslar kuvvetlenerek idrar kaçırma, rahim sarkması gibi birçok sorunun önüne geçer.

Devamı

Gebelik ve Astım Hakkında Her Şey
Gebelik ve Astım Hakkında Her Şey

Gebelik süresince en önemli olan astımı olan anneleri,

Devamı

Ağrılı Cinsel İlişki (Disparoni) Nedir?
Ağrılı Cinsel İlişki (Disparoni) Nedir?

Ağrılı Cinsel İlişki (Disparoni) Nedir?

Devamı

Adet Görememe ve Adet Düzensizliğinin Pek Çok Nedeni Var!
Adet Görememe ve Adet Düzensizliğinin Pek Çok Nedeni Var!

Kadın bireylerde ilk adet kanaması, genellikle 12 yaşında görülür. Menstrüasyon döneminde, uterus kendisini yeniler ve vajinadan dışarıya atar. Ortalama 2 ila 4 gün devam eden bu süreç, iç yüzeyi hamilelik için hazırlar.

Devamı

Her 3 Kadından Birinde Aynı Sorun Var
Her 3 Kadından Birinde Aynı Sorun Var

Rahimde bulunan genellikle iyi huylu halde seyir eden miyom; kadınlarda yaygın olarak sık görülüyor.

Devamı

Kız Çocuklarında Genital Dudak Yapışıklığına Dikkat!
Kız Çocuklarında Genital Dudak Yapışıklığına Dikkat!

Kız çocuklarında labial füzyon % 1.8 ile % 3 oranında görülmektedir. Kız çocukların cinsel organlarındaki küçük dudaklar olarak adlandırılan ve iki yanda yer alan yapıların birbirlerine yapışarak giriş kısmının, hatta bazen idrar çıkış deliğinin de önünün beyaz ve mavimsi, ince bir doku ile kapanması durumudur.

Devamı

Lohusalık Döneminde Anneler Nasıl Beslenmeli?
Lohusalık Döneminde Anneler Nasıl Beslenmeli?

Lohusalık döneminde anne sütünü arttıran besinler nelerdir?

Devamı

Vajinal Enfeksiyonlardan Korunmak İçin 5 Öneri
Vajinal Enfeksiyonlardan Korunmak İçin 5 Öneri

Genital bölgedeki kuruluk ve temizlik enfeksiyonu önlemek yolunda yardımcı olacaktır.

Devamı

Rahim Filmi (HSG) Nedir?
Rahim Filmi (HSG) Nedir?

Rahim filmi bir diğer adıyla HSG (Histerosalpingografi), rahim boşluğunu görüntülemek için

Devamı