Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Kemiklerin Kırılgan Olmasına Neden Olan Faktörler

Kemiklerin Kırılgan Olmasına Neden Olan Faktörler

Kemiklerin yumuşamasına neden olan faktörler nelerdir?

Kemik, vücudu oluşturan dokuların en sert yapısıdır. Yaş ilerledikçe; bu dayanıklılık azalır ve kemik sağlığı olumsuz yönde etkilenir. Zamanla gelişen böbrek, karaciğer, tiroit ve paratioid bezleri hastalıkları da kemiğin işlevini yerine getirememesine neden olmaktadır.

  • Böbrek rahatsızlıklarında kalsiyum ve fosfor dengesi etkilendiği için
  • Romatoid artrit ve bağ dokusu hastalıklarının tedavisi için kullanılan kortizon maddesi, doku ölümlerine neden olduğu için
  • Karaciğer hastalıklarında kemikleri kontrol eden enzimler zarar gördüğü için

yumuşamalar meydana gelmektedir.

Bilinçsiz ilaç kullanımı kemik erimesine neden olabilir!

Kemik yumuşamasının tek nedeni; zamanla meydana gelebilecek sağlık sorunları değildir. Bu sağlık sorunlarının haricinde; yaşam tarzı ve ilaç kullanımı gibi önemli faktörlerin de olduğu unutulmamalıdır. Hareketli bir yaşam şekli, genel sağlık durumuna kattığı faydaların yanı sıra; kemik sağlığı açısında da çok önemlidir. Bununla birlikte; kortizon, kan sulandırıcı, kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar, mide için alınan ilaçlar ve psikiyatr doktoru tarafından reçete edilen ilaçlar da kemik yapısını bozabilir. Bu yüzden ilaçların kullanımı ve süresi konusunda mutlaka doktor yönlendirmesine uyulmalıdır.

Kemiklerin daha kırılgan olmasına yol açan olan bir diğer faktör; obezite!

Sigara kullanımı, alkol tüketimi, sağlıksız ve düzensiz beslenme obeziteye yol açar. Kahve, şeker içerikli ve asitli içecekler kafein içerdikleri için tercih edilmemelidir. Aksi takdirde; ilerleyen yaşlarda kemikleriniz fonksiyonel işlevini kaybeder ve kırılmalar meydana gelir.

Kemik ağrıları tümörlerin habercisi olabilir!

Kemik yoğunluğu, içinde bulunan kalsiyum mineralinin miktarı ile doğrudan ilişkilidir. Bu miktarın en yüksek seviyeleri gördüğü yaş aralığı; 25 ila 30 yaşlarıdır. Ulaşılan bu seviyenin korunması için bazı noktalara dikkat etmeli ve kemik kaybı riskinin azaltılması gerekir. Meydana gelen kemik sağlığı sorunlarının en belirgin sebepleri, genç bireylerde; spor sakatlanmaları, hatalı beslenme ve fiziksel aktivitenin yetersiz olmasıdır. Yaşı ilerleyen bireylerde ise zamana bağlı olarak sistemik rahatsızlıkların ortaya çıkmasıdır. Yan etki olarak; kemiklerde tümör oluşumları meydana gelebilir. Eğer; kemiklerinizde ağrı hissediyorsanız bunun nedeni tümör yapıları olabilir. Bu yapılar sinsi ve belirti vermeden yayıldığı için; şüpheli ve anlaşılmayan kemik ağrıları için mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Benzer Yazılar

Kalça çıkıklığı nedir Neden olur
Kalça çıkıklığı nedir Neden olur

Çocuklarda kalça eklemlerinde gelişimler sorunların görüldüğü bir rahatsızlıktır. Daha gevşek bir eklem ile dünyaya geldiklerinde görülür.

Devamı

Milyonda Bir Görülen Rahatsızlık Süper Kalça (SUPER HIP SURGERY) Ameliyatı İle Giderildi!  Bulgaristan’dan İstanbul’a Uzanan Yolculuk
Milyonda Bir Görülen Rahatsızlık Süper Kalça (SUPER HIP SURGERY) Ameliyatı İle Giderildi! Bulgaristan’dan İstanbul’a Uzanan Yolculuk

Bir bacağı daha kısa olarak dünyaya gelen 2 yaşındaki Alexsandır Alexsandrov İvanov, İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’nde Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Çabukoğlu tarafından ameliyat edildi. Milyonda bir görülen bu rahatsızlık başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Küçük Alexsandır Alexsandrov İvanov yaşıtları gibi yürüyebilecek.

Devamı

Kemik Kırıklarının İyileşme Süreci
Kemik Kırıklarının İyileşme Süreci

Kemik, kendi kendini onarabilen bir yapıdır. Kemikte kırılma meydana geldiği zaman

Devamı

Ailelerde Kolaylıkla Skolyozu Tespit Edebilir!
Ailelerde Kolaylıkla Skolyozu Tespit Edebilir!

Skolyoz konusunda anne babaların çok dikkatli olmaları gerekir. Erken tanı için çocukların aileleri tarafından çok sıkı ve düzenli kontrol edilmeleri çok önemlidir.

Devamı

Serebral Palsi Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Serebral Palsi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Serebral Palsi (SP), gelişimini sürdüren beyinde oluşan bir hasara bağlı kalıcı hareket ve postür bozukluğudur.

Devamı

Eklem Ağrılarına Neden Olan Faktörleri Ortadan Kaldırın
Eklem Ağrılarına Neden Olan Faktörleri Ortadan Kaldırın

Kemik yoğunluğu yaş ilerledikçe azalır. İlerleyen yaşlarda; kaza ile düşmek de, kemik yoğunluğunun ve dayanıklılığının azalmasına

Devamı

Dirsek Ağrıları Neden Olur?
Dirsek Ağrıları Neden Olur?

Günlük hayatta çok fazla umursanmasa da dirsek sağlığı oldukça önemlidir. Dirseklerde oluşan ağrı, hayatımızı oldukça zorlaştıran ağrıların başında gelmektedir.

Devamı

Bebeklerde ve Yetişkinlerde Kifoz Belirtileri
Bebeklerde ve Yetişkinlerde Kifoz Belirtileri

Normal bir omurgaya arkadan bakıldığı zaman tüm uzunluğu boyunca düz görünür.

Devamı

Lipödem Nedir? (Ağrılı Selülit)
Lipödem Nedir? (Ağrılı Selülit)

Lipödem, özellikle kadınları etkileyen bir cilt ve yağ dokusu hastalığıdır.

Devamı

Kalça Çıkıklığında Ultrasonografi ile Erken Teşhis!
Kalça Çıkıklığında Ultrasonografi ile Erken Teşhis!

Kalça çıkıklığının fark edilmesi günümüz teknolojisi ile artık daha kolay.

Devamı